Tijekom blagdanskih okupljanja uvijek se trudimo da našim gostima ničega ne nedostaje, osobito kada je riječ o ponudi hrane na stolu. S obzirom na to koliko je Hrvatima važan kruh, gotovo da nema obroka tijekom kojeg se on ne pojavljuje tako da nije neuobičajeno da nam koja narezana kriška ostane viška u košarici. Ako se skupi više takvih usamljenih komada, a primijetite da nitko baš ne poseže za njima, udahnite im novi život tako što ćete ih pretvoriti u nešto drugo, bilo da je to slani prilog, hrskavi dodatak jelima ili pak desert!
Izradite od starog kruha krušne mrvice! Njih možete iskoristiti potom za paniranje mesa ili ribe, pripremu punjenja peradi, posipanje tjestenine, slaganje mesnih ili ribljih okruglica i sličnih jednostavnih, a brzih specijaliteta. Mrvice pripremite tako što ćete suhi kruh narezati na kockice i dodatno isušiti u pećnici na niskoj temperaturi. Zatim komade ubacite u sjeckalicu te obrađujte sve dok ne dobijete mrvice željene veličine. Tako pripremljene mrvice možete držati u hladnjaku do dva mjeseca, a ako ih smrznete, mogu stajati i do pola godine.
Ako u svojim jelima volite uvijek imati nešto hrskavo, stariji kruh pretvorite u krutone. Narežite ga na komade, polijte s malo ulja, posipajte solju i začinima kao što su ružmarin, origano ili majčina dušica te pecite deset minuta u pećnici. Za ekstra hrskavost isprobajte i opciju pečenja pod ventilatorom kako biste ih dodatno isušili. Spremite ih u vrećicu sa zatvaračem i potrošite što prije kako ne bi izgubili na hrskavost, a ubacujte ih u juhe ili razne salate.
PET PRAVILA ZA SAVRŠENU SALATU
Umjesto hrskavih kockica, zašto ne biste izradili meke krušne kugle? Idući put kad radite gulaš, spremite i ukusne knedle od kruha. Za to će vam dobro doći upravo ostaci koje prvo trebate namočiti, a zatim nadopuniti s drugim namirnicama poput začina, usitnjenog špeka, luka i slično.
Cijele kriške kruha možete iskoristiti tako da ih uredno poslažete u dublji lim za pečenje, prelijete umakom i dopunite svojim omiljenim namirnicama. Ono što morate odlučiti jest želite li spremiti fino slano jelo ili jednostavan, a bogat desert. Ako ste više raspoloženi za slano, usitnite slaninu i dodajte kruhu, ubacite razno povrće i napravite složenac od kruha koji ćete zapeći u pećnici. Želite li ipak spremiti slatkiš, pripremite umak od vanilije i začine i bacite se na posao!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....