ŠTO KUHATI U LIPNJU?

Napokon stiže vrijeme omiljenih sočnih plodova, imamo 25 dobrih ideja za ručak i slastice

 Neja Markičević/Cropix/
Zakoračili smo u lipanj što znači da će se tržnice ubrzo ispuniti bojama, a smočnice napuniti omiljenim sezonskim plodovima

Nakon promjenjivih proljetnih, pred nama su, nadamo se, sve topliji ljetni mjeseci, a posebno nas veseli i činjenica da, sa sunčanim danima, dolazi i sezona omiljenog nam ljetnog povrća. Tako u lipnju uživamo u prvim tikvicama, radimo osvježavajuću salatu s paprikom, a još uvijek beremo i mladi krumpir. Od voća na tržnicu su već stigle prve trešnje, tu su i marelice koje jedva čekamo ubaciti u sočne ljetne slastice, a veselimo se i prvim malinama i kupinama. Kako bi mjesec protekao u što slasnijem tonu, u nastavku donosimo nekoliko naših omiljenih lipanjskih recepata.

MLADI KRUMPIR

Malo je reći da svestrani krumpir obožavamo, a upravo je ovo doba kada je onaj sitniji, mladi krumpir najslađi. Priprema takvih primjeraka traje daleko kraće nego što je to slučaj s klasičnim krumpirom pa je tako idealan za pečenje u pećnici ili na roštilju. Volimo ga kombinirati s drugim sezonskim plodovima i, ako pitate nas, spoj šparoga i mladog krumpira uvijek je dobra ideja, a odlično će se snaći i u ljetnoj krumpir salati. Uvijek se možete okrenuti i klasičnim kombinacijama s mesnim pečenjima ili sočnom ribom, a zaželite li se nešto jednostavnijeg ručka, mladi krumpir jednostavno spojite sa začinskim biljem i uživajte u brzom ručku za svaku priliku.

PILEĆI BATACI S MLADIM KRUMPIROM I ŠPAROGAMA

image
Marko Miscevic/cropix/

MLADI KRUMPIR S RUŽMARINOM I PERŠINOM

image

mladi krumpir

KRUMPIR SALATA S MAHUNAMA I JAJIMA

image
Berislava Picek/Cropix/

TIKVICE

Sezonu tikvica jedva smo dočekali. Iako su se na tržnicama posljednjih tjedana mogli pronaći primjerci uzgojeni u plastenicima i staklenicima, lipanj je mjesec kada bismo napokon mogli uživati u svježim tikvicama iz vlastitog vrta. Tako već razmišljamo o slasnim popečcima, složencima, tjestenini i rižotu, pitama i hrskavim povrtnim pohancima.

ŠPACLE S TIKVICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PUNJENE TIKVICE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

SOČAN KRUH S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić/

PEČENE TIKVICE S LUKOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PITA S TIKVICAMA I SLANINOM

image
Lidija Lončarić/

BRZA PITA TIKVICAMA, RAJČICOM I SLANINOM

image
Lidija Lončarić/

PAPRIKA

Krajem mjeseca u vrtove i na tržnice stižu i prve paprike. Osim punjenih, volimo ih i pečene i u umacima, a posebno su nam drage u sendvičima i uz roštilj.

PUNJENE PAPRIKE

image
Marko Miščević/cropix/

PUNJENE ZAPEČENE PAPRIKE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

DIP OD PAPRIKA I BADEMA S PEČENOM PILETINOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

MARELICE

Sezona slatkih marelica kratka je pa je valja dobro iskoristiti, a najbolji način za uživanje u ovim sočnim plodovima bit će upravo u spoju s omiljenim namirnicama. Ovog lipnja tako pripremamo jednostavne čokoladne tortice, bogatu štrudlu, hrskave slatke njoke i omiljenu pitu koju ovog puta radimo s malim zaokretom.

ČOKOLADNE TORTICE S MARELICAMA

image
Marko Miščević/cropix/

ŠTRUDLA OD MARELICA

image
Neja Markičević/Cropix/

PITA S MARELICAMA I PAPROM

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

HRSKAVI NJOKI S MARELICAMA

image
Lidija Lončarić/

TREŠNJE

Od palačinki, preko brzih biskvit kolača pa sve do složenih slatkih slojeva kreme i sočnih trešanja, ovaj ljetni plod dobro se snalazi u baš svakoj situaciji. Iako se rane trešnje ponegdje već mogu pronaći, one sočne, okupane ljetnim suncem tek dolaze, a od njih ovog lipnja radimo najrazličitija slatka čuda.

PALAČINKE S KIKIRIKIJEM I TREŠNJAMA

image
Marko Miščević/cropix/

ROLADA S TREŠNJAMA

image
Marko Miščević/cropix/

TORTA S TREŠNJAMA

image
Marko Miscevic/cropix/

MALINE I RIBIZL

Delikatne i slatke maline i ribizl pak posebno volimo u spoju s mliječnim, čokoladnim ili dodacima kao što su mak i orašasti plodovi. Upravo zato, ovog ljeta obavezno se bacamo na pripremu sočnih mak kocki, a ribizl kombiniramo u kremastim slasticama. Ne smijemo zaboraviti niti klasike poput biskvit kolača za svaku priliku, kremaste panna cotte s mentom i ribizlom ili pak raskošnu čokoladnu tortu.

MAK KOCKE S KREMOM OD VANILIJE I MALINA

image
Marko Miščević/cropix/

BISKVIT KOLAČ S MALINAMA

image
Neja Markičević/cropix/

SLADOLEDNI KOLAČ S MALINAMA

image
Lidija Lončarić/

SLADOLED OD RIBIZLA

image
Berislava Picek/Cropix/

PANNA COTTA S MENTOM I RIBIZLOM

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

ČOKOLADNA TORTA S MALINAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:23