TEMPERATURE SU PALE

Napokon napravite focacciu! Uz ove upute uspijeva bez greške, a evo i gdje je možete kupiti

 Giphy/
Sve što vam treba su kvalitetno brašno i maslinovo ulje, a za one lijene imamo i nekoliko prijedloga gdje focacciu mogu kupiti

Temperature su napokon pale što znači da je pravo vrijeme da upalimo pećnicu i bacimo se na pripremu omiljenih poslastica koje za vrijeme velikih vrućina najčešće izbjegavamo. S obzirom na obilje cherry rajčica i bogate grmove začinskog bilja koje smo ove godine uzgojili na balkonu, odabir je ovog puta bio više nego logičan – danas radimo focacciu.

Sigurni smo kako ste za omiljenu talijansku pogaču do sada već čuli, no dobro je spomenuti kako je u pitanju prava krušna poslastica, s bezbroj rupica i nadjevima po želji. Najbolji opis focaccie na koji smo do sada naišli jest onaj koji se pojavljuje tekstu Eileen Weinberg za The New York Times. Ona focacciu, naime, opisuje kao kruh s malo nadjeva, za razliku od pizze koja je zapravo puno nadjeva s malo kruha.

image
Patrick Langwallner/Unsplash

KAKO NAPRAVITI OMILJENU POGAČU?

Za početak, opskrbite se kvalitetnim sastojcima. Trebat će vam jako brašno, kvalitetno maslinovo ulje, a u slučaju da focacciu radite u pravoj ljetnoj varijanti, onda i šaka sezonskog začinskog bilja, rajčice i masline.

Focaccia će ispasti odlično koristite li brašno tip 00, koje danas možete pronaći u gotovo svim supermarketima, no uz pravilnu pripremu, dobre rezultate dobit ćete i s klasičnim mekim brašnom tip 550. Kada je u pitanju kvasac, priznat ćemo, najbolji primjerci ovog talijanskog kruha koje smo imali prilike kušati bili su napravljeni u sourdough varijanti, no za takav način pripreme bit će vam potrebno nešto više vremena. Tražite li jednostavniji recept i želite li u toplom, aromatičnom kruhu uživati što prije, držite se suhog ili svježeg kvasca.

Tijesto za focacciu mora biti rjeđe od tijesta koje obično radite za, primjerice, kruh ili kiflice, kako bi kasnije bilo lakše i prozračnije, a dobro je dodati i kako ćete najbolje rezultate postići hladnom fermentacijom. Jednom kada ste zadovoljni dobivenim, jednostavno tijesto spremite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći, pa ga tek zatim ispecite. Naravno, ako za to nemate vremena, više nego dobra opcija uvijek je i brzinska focaccia koja je gotova u nekoliko sati.

"Vrlo je važno tijesto dobro umijesiti kako bi se razvio gluten. Ako želite još ukusniju focacciu, umijesite ga dan prije, ostavite da se preko noći odmori u hladnjaku, izvadite ga sutradan i nastavite s procesom. Radi sporije fermentacije rezultat će biti još bolji", savjetovao nam je svojevremeno chef Marko Palfi.

FOCACCIA PO RECEPTU MARKA PALFIJA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Važno je i da ne požurujete proces, da tijesto dižete dva puta kako biste dobili lijepe mjehuriće. Vjerujte, pravo je zadovoljstvo prste uroniti u tijesto, a potom gledati kako iz njega izranjanju prozirni mjehurići zraka.

Svakako valja spomenuti i varijantu focaccie s krumpirom recept za koju je svojevremeno s nama podijelila Sandra Rončević. U pitanju je focaccia barese koja potječe iz talijanske pokrajine Apulije, a tijesto za koju se radi od kvasca, griza, pšeničnog brašna i pire krumpira. Sandra nam je otkrila kako se focaccia barese tradicionalno peče u velikim okruglim limovima, a predložila je i sjajnu kombinaciju za subotnje uživanje.

"Za divnu subotnju večer ne treba vam više od dobre čaše vina, vruće pogače i društva s kojim ćete je podijeliti", poručila je.

FOCACCIA BARESE PO RECEPTU SANDRE RONČEVIĆ

image
Sandra Rončević/

Osim toga, ako ne volite koristiti bijelo brašno u prevelikim količinama, razmislite da pogaču nalik focacciji napravite s integralnim brašnom. Mi smo je poslužili uz namaz od patlidžana pa isti obrok ponavljali za doručak, ručak i večeru, sve dok pogača i namaz nisu u potpunosti nestali. Recept potražite ovdje.

"ŠTO AKO NE VOLIM KLASIČNE NADJEVE?"

Pratite li recept za focacciu koji je s nama podijelio Marko Palfi, dobit ćete klasičnu pogaču koja se dobro slaže uz čitav niz jela. Poslužiti je možete uz nareske, gulaše i roštilj i baš uvijek će sa stola nestati prije nego što iz pećnice stignete izvaditi novu turu.

Želite li se ipak zaigrati ili jednostavno ne volite klasičnu pogaču, a ne sviđa vam se niti opcija s rajčicama, focacciu možete nadjenuti i dodacima kao što su različiti sirevi (feta funkcionira odlično!), začini poput za‘atara ili svježe začinsko bilje po želji, pečeno povrće, krumpir, pa čak i komadići slanine. Focaccia zaista trpi sve i svakim novim dodatkom postaje sve slasnija. Ako ne vjerujte, okušajte se u pripremi garden focaccie, pravog ljetnog hita koji će na prvi pogled osvojiti i najmlađe i najstarije.

GARDEN FOCACCIA

image
Neja Markičević/Cropix/

Nemojte zaboraviti niti na činjenicu da, jednom kada je focaccia pečena, još vruću je možete poslužiti uz dodatke kao što su pršut, mortadela i fina mozzarella. Za prste polizati!

image
Lucia Gherra/Unsplash/

AKO RADIJE KUPUJETE FOCACCIU...

U slučaju da vas niti pad temperatura ne može natjerati da upalite pećnicu ljeti, a baš vam se jede slastan sendvič s focaccijom, dobra opcija uvijek je odlazak na jednu od provjerenih adresa.

Izvrsnu sourdough focacciu već godinama kupujemo u Bread Clubu, gdje možete isprobati varijantu s maslinama ili klasičnu. Fanovi smo njihove klasične focaccie od koje, između ostalog, nakon što je odstajala nekoliko dana, volimo raditi tostirane sendviče i pretvoriti je u krušne mrvice.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Odličnu focacciu isprobali smo nedavno i u Pierre slastičarnici na zagrebačkoj Ljubljanici. Slasne primjerke tamo također pripremaju u klasičnoj varijanti, a nude i onu s rajčicom i sirom uz koju vam nisu potrebni baš nikakvi drugi dodaci. Možete je jednostavno jesti kao slani kolač. Njihova focaccia je također napravljena u sourdough varijanti.

Nedavno otvoren Noel Bread&Deli također nudi dobru sourdough focacciu, a ako ste zatrpani poslom i nemate vremena izaći iz stana, naručiti je možete i putem dostavnog servisa Wolt po cijeni od 22 kune za 500 grama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:45