OD SLASTICA DO RIBE

Najdetaljniji vodič s najboljim novim kuharicama, preko 20 naslova koje kućni kuhari obožavaju

 Shutterstock
Odlučite li se za online kupovinu, imajte na umu da ćete možda morati pričekati, posebno kad je sezona popusta u online trgovinama

Kako nas je pandemijska realnost u posljednje dvije godine prisilila da se prebacimo u virtualni svijet, ne iznenađuje što se silno želimo odvojiti od ekrana, a što je bolje od malo zabave u kuhinji! S veseljem pratimo povratak sve većeg broja ljudi kuhanju, a samim time i kuharicama koje nas s lakoćom odvedu u daleke krajeve te nude svježe ideje kada nam dosade naši uobičajeni recepti.

Gdje kupiti kvalitetne kuharice? U Zagrebu se u svim većim knjižarama mogu naći kutci sa stranim knjigama među kojima možete pronaći čak i nova izdanja iz 2021. godine, poput "Shelf Love" Yotama Ottolenghija ili pak vrijedne klasike kao što je primjerice "Mastering the Art of French Cooking" Julije Child (u dva dijela). Minus im je svakako cijena, koja je često od 40 do 60 kuna viša nego da naručujete iz stranih web knjižara. Pozitivna je strana što knjigu odmah držite u ruci i možete na licu mjesta procijeniti isplati li vam se kupnja. To je osobito praktično ako ste u žurbi, želite nekome kupiti sjajan poklon ili si uljepšati dan.

image
Shutterstock

Kad je riječ o prijevodima stranih kuharica, dosta smo slabi na tom području jer je potrebno kupiti prava na prijevod i uložiti znatan novac. Stoga domaći izdavači baš i ne idu često dalje od novih knjiga Jamieja Olivera ili Gordona Ramseyja jer su to već provjereno popularni autori. Iznimka su veganske kuharice koje su sve traženije, pa se tu nađe i pokoji strani autor poput Gaza Oakleyja, osobito u specijaliziranim dućanima. Svakako je pozitivna stvar za čitatelje što se sve više izdanja domaćih autora može naći i u fizičkim knjižarama, pa ih možete prelistati prije kupnje. Ponuda kuharica naših blogera i poznatih TV lica svakako je pokazatelj da Hrvatska prati svjetske trendove - sve se više naših autora okreće samoizdavaštvu, računajući na već stvorenu bazu pratitelja koji bi rado u rukama držali i ukoričenu verziju recepata s omiljenih blogova.

Odlučite li se baciti u online kupovinu, imajte na umu da ćete možda morati pričekati, posebno kad je sezona popusta u online trgovinama pa su domaći poštanski i dostavni operateri nakrcani brojnim paketima što stižu iz inozemstva. Pandemija je također učinila svoje pa se tako zna čekati i do deset dana od kupnje do obavijesti da je vaša knjiga poslana, a onda još tjedan-dva da stigne. Sve cijene u ovom pregledu preuzete su s web knjižare Book Depository sa sjedištem u Londonu u Velikoj Britaniji, koja je unatoč Brexitu uspjela zadržati niže cijene od drugih online knjižara, kao i besplatnu dostavu diljem svijeta, uključujući i u Hrvatsku, neovisno o ukupnom iznosu vaše košarice. S obzirom na to da neprestano kombiniraju popuste na knjige, vrijedi se registrirati, naslove o kojima razmišljate staviti na svoju "wishlistu" i pretplatiti se na obavijesti jer će vam stranica javiti kad se knjige s vašeg popisa nađu na popustu.

image
Shutterstock

Book Depository pokrenut je 2004. s ciljem da knjige postanu lako dostupne svima, a od 2011. je u vlasništvu Amazona. Katkad se dogodi da se na matičnom Amazonu nađu i bolji popusti, no cijena dostave često nadoknadi razliku. Svakako pokušajte svoje knjige potražiti i na njemačkom ili pak talijanskom Amazonu umjesto američkog ili britanskog, možda vas iznenade povoljnijim cijenama, a na njima često možete zaviriti i u same knjige.

Kako biti u tijeku s novostima? Nađite si društvo zaljubljenika u kuharice! Bilo razgovorom s prijateljima koji dijele tu strast, bilo online u svojoj Facebook zajednici ili preko e-maila, danas se doista lako informirati o tome što je novo i uzbudljivo na međunarodnoj izdavačkoj sceni, ali i u što vrijedi uložiti od starijih knjiga. Želite li dobivati informacije ravno u inbox, topla preporuka je newsletter Stained Page News koji donosi intervjue s autorima, članke o najnovijim kuharicama i recepte. Pregled novih izdanja u Americi, Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji donosi i stranica Eat Your Books (kategorija: new cookbooks) s linkovima za kupnju, recenzijama i komentarima korisnika. Vjerujemo da ćete i među našim prijedlozima pronaći kuharice baš po svom guštu!

MEĐU STRANIM IZDANJIMA IZDVOJILI SMO KNJIGE...

ZA ONE KOJI O RIBI RAZMIŠLJAJU I PETKOM I SVETKOM

image
Dobra hrana

Na 336 stranica kuharice Hook, Line, and Supper (30,24 €), Hank Shaw, profesionalni ribič, ribar i kuhar, pokazuje kako uloviti, obraditi i skuhati cijeli niz ribljih vrsta, školjkaša i drugih vodenih životinja. Na sličnom je tragu nagrađivani australski kuhar i ugostitelj Josh Niland s knjigom Take One Fish (28,44 €), u kojoj pokazuje kako pripremiti 15 različitih vrsta ribe bez straha od pogreške. Za one kojima se ne da baviti svježom ribom, Chris McDade napisao je The Magic of Tinned Fish (21,10 €), kuharicu punu ideja o tome kako raznu konzerviranu ribu iskoristiti u nizu fantastičnih jela!

ZA KUĆNE SLASTIČARE

image
Dobra hrana

Romantična kuharica Wild Sweetness (25,94 €), koju je napisala Talia Ho, donosi recepte za profinjene deserte tijekom šest sezona godine i prava je poslastica. Želite li što manje komplicirati u kuhinji, za vas je The Sweet Roasting Tin (19,77 €) Rukmini Iyer. Najnovija knjiga njezina popularnog serijala kuharica posvećenih pripremi hrane u jednoj posudi donosi recepte za sve, od keksa do raskošnijih kolača pečenih u jednostavnom limu kakav svi imamo doma. Izbjegavate li gluten, Katarina Cermelj sa svojom knjigom Baked to Perfection (24,69 €) naučit će vas kako izbjeći česte pogreške kod pečenja kolača.

ZA OBOŽAVATELJE SLAVNIH CHEFOVA

image
Dobra hrana

Yotam Ottolenghi, britanski kuhar izraelskog podrijetla, kolumnist The Guardiana i autor niza kuharskih uspješnica u sklopu Ottolenghi Test Kitchen izdao je Shelf Love (24,54 €), kuharicu predlaže kako iskoristiti namirnice koje već imamo u smočnici. Cooking at Home (25,85 €) chefa Davida Changa i novinarke The New York Timesa Priye Krishne promiče kuhanje po okusu i osjećaju, kao što su to činile njihove majke. Novinar i kuhar Nigel Slater u svojoj novoj knjizi A Cook's Book (30,61 €) donosi više od 200 recepata popraćenih intimnim životnim pričama.

ZA MILENIJALCE I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU

image
Dobra hrana

Među bestselerima The New York Timesa u 2021. godini našla se Cook This Book (25,56 €) autorice Molly Baz. Poznata zbog svog rada na videosadržaju za Bon Appetit, Baz ustraje na tome da kuhanje mora biti zabavno. Trenutno je na tom popisu i An Unapologetic Cookbook (22,30 €) profesionalnog kuhara Joshue Weismanna, čiji je YouTube kanal pun duhovitih videa kojima podučava milijune pratitelja kako se opustiti u kuhinji. Istu ideju ima i Ruby Tandoh s Cook as You Are (18,32 €), s receptima koji će vam učiniti svakodnevno kuhanje zanimljivim i ilustracijama koje će smanjiti pritisak da sve mora biti savršeno.

ZA ONE KOJI SE VOLE POSVETITI JEDNOJ TEMI

image
Dobra hrana

Knjige Sandora Ellixa Katza prave su enciklopedije o fermentaciji, a njegova dugo iščekivana kuharica Sandor Katz's Fermentation Journeys (29,75 €) donosi nove recepte za fermentiranu hranu iz cijelog svijeta. Nakon uspješnice "Six Seasons", autor Joshua McFadden izdao je Grains for Every Season (31,01 €), kuharicu s 200 recepata posvećenih žitaricama svih vrsta i oblika i iskorištenih na sve moguće načine. Za ljubitelje gljiva je Fantastic Fungi Community Cookbook (33,72 €), kolekcija zanimljivih recepata u kojima glavnu ulogu imaju razne gljive, a sadrži i eseje urednice Eugenije Bone.

ZA ONE KOJI VOLE O HRANI ČITATI U KREVETU

image
Dobra hrana

Šarmantnom glumcu Stanleyju Tucciju Taste: My Life Through Food (34,21 €) treća je kuharica, no prva u obliku memoara s anegdotama iz njegova života popraćenim receptima za ukusnu hranu koja je obilježila opisane trenutke. Želite li naučiti nešto novo, za vas je Gastro Obscura (30,01 €), šarena knjiga prepuna zanimljivosti o hrani sa svih strana svijeta, a koju su pripremili Cecily Wong i Dylan Thuras. Prekrasna knjiga Black Food (27,98 €), koju je napisao i uredio Bryant Terry, zbirka je recepata, eseja i umjetničkih djela koji slave gastronomski utjecaj crnačke kulture.

KOJE ŽELJNO IŠČEKUJEMO U 2022.

image
Dobra hrana

U siječnju izlazi enciklopedijsko izdanje Italian Breakfast (96,92 €) udruženja elBullifoundation, koje je uredio Ferran Adrià. Knjiga polazi od koncepta talijanskog doručka, a proučava povijest prvog obroka u danu, njegov razvoj i tradicije diljem svijeta. Tieghan Gerard, koja stoji iza popularnog bloga Half Baked Harvest, u veljači izdaje svoj treći naslov Half Baked Harvest Every Day (25,51 €) s raskošnim jelima kojima možete uljepšati svakodnevicu. Na čak 672 stranice kuharice Wok (41,62 €), koja izlazi u ožujku, J. Kenji López-Alt odlučio je objasniti zašto je upravo taj komad posuđa gotovo nezamjenjiv u kuhinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:04