NAJDETALJNIJI VODIČ

Na kućicama kod Esplanade kuhaju neki od naših najboljih chefova, evo što ne smijete propustiti isprobati

Provjerili smo što na Fooling Around kuhaju Ana Grgić Tomić, Matija Bogdan i Marko Palfi, Mario Mandarić, Mate Janković, Vid Nikolić, Deni Srdoč...

S početkom prosinca, točnije prvoga u mjesecu, na Oleandar terasi hotela Esplanade otvoren je dio zagrebačkog Adventa pod nazivom Fooling Around. Ono što ga čini posebnim i uvelike razlikuje od ostatka ponude jest činjenica da se ovdje nalaze (uglavnom) samo kućice naših poznatih chefova. Dolaskom na prostranu terasu najljepšeg zagrebačkog hotela tako birati možete želite li pojesti zimske zalogaje koje je pripremio Mate Janković na svojoj kućici Institut za kobasice, možda svratiti na kućicu Hidden wine bistroa Denija Srdoča, pojesti nešto na kućici Marija Mandarića ili produžiti do kraja reda i provjeriti što nude Marko Palfi i Matija Bogdan. Tu je još i azijska kuhinja Vida Nikolića, posebno osmišljena jela Ane Grgić Tomić i ekipe iz Esplanadine kuhinje te kućica Krivi ljudi na kojoj možete, ni manje ni više, već pojesti Grašine fritule.

image
Privatna Arhiva/

Moramo priznati da nam se ovaj koncept već na prvu prilično svidio i dobra je prilika za one koji si možda ne mogu priuštiti česte odlaske u restorane pobrojanih chefova, da napokon isprobaju što i kako oni kuhaju. Naravno, hrana na kućicama daleko je od restoranskih jela, ali ponegdje može biti dobar uvid u okuse i stil samih chefova.

Kao zasad jedini minus Fooling Arounda kod Esplanade naveli bismo nedostatak ponude za vegane i vegetarijance.

Na Fooling Around svratili smo ovog ponedjeljka u ranim poslijepodnevnim satima, kada se oko kućica već polako počela stvarati gužva, i isprobali sa svake ponešto. U nastavku donosimo pregled ponude i naše favorite.

NEMOJTE PROPUSTITI...

  • Shumai, gyoze i punjeni vafl na kućici Vida Nikolića
  • Obje varijante kofti Matije Bogdana i Marka Palfija
  • Crostata na kućici Ane Grgić Tomić i ekipe iz Esplanade

MEĐIMURSKE KOFTE I GOZLEME

Na kućici Marka Palfija i Matije Bogdana isprobali smo gozleme s blitvom i špinatom te umakom od jogurta i pečenog češnjaka (8,90 eura), zatim juneću (9,90 eura) i janjeću koftu (12,70 eura) te beef tartar u bao bun pecivu s hrskavim krumpirićima (14,80 eura). Gozleme i kofte u obje varijante svidjeli su nam se najviše. Jela su bogata, ne štedi se na dodacima, okusi su dobro posloženi, a teksture jelo čine zanimljivijim. Imate tako, primjerice, sočno meso, kremasti humus i slani feta sir te hrskavi ljubičasti luk u varijanti s junetinom, dok je kod janjeće kofte kremasti element baba ganoush, tzatziki lijepo podiže aromatično meso, a šipak jelu daje na svježini. Gozleme su, pak, nešto manje i jednostavnije jelo, poput varijante našeg soparnika i više su za one koji nisu previše gladni, ali svejedno žele nešto grickati dok ekipa oko njih uživa u konkretnijim jelima.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

AZIJSKI ZICERI

Vid Nikolić na svojoj kućici nudi nekoliko azijskih jela. U ponudi su pileće gyoze (8 eura), shumai pareni zalogaji sa svinjetinom i kozicama (9 eura) te char shui pareno pecivo s BBQ svinjetinom (8 eura). Sva jela su prilično zasitna, lijepo začinjena, bogata, sočna i slasna i vjerujemo da će upravo ova kućica biti jedan od favorita Adventa.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Osim slanih, nude i tri slatka jela, od čega je njihov Obanyaki vafl s kremom i punjenjem od ananasa definitivni favorit i, rekli bismo, najbolja vrijednost za novac na Fooling Aroundu. Košta svega 3 eura, a u pitanju je prilično zasitan, topli desert koji vas, ako volite isprobati nešto novo i drugačije, vjerujemo, neće razočarati. Druga dva deserta su soft serve sladoledi, s matchom, pastom od azuki graha i rižinim kuglicama te sladoled s chutneyem od ananasa i kikirikijem. Oba dolaze u povećoj porciji, intenzivnih su okusa i koštaju 5 eura.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

ESPLANADINA JELA IZGLEDAJU NAJLJEPŠE

Još jedna od kućica čija nam se ponuda posebno svidjela jest ona chefice Ane Grgić Tomić i ekipe iz Esplanade. Njihova crostata s kremastim bakalarom mogla bi postati veliki hit među ljubiteljima jednostavnih, a efektnih ribljih jela. Izgledom će vas podsjetiti na pizzu, okusom na popečak od krumpira i ribe, a dodaci kao što su rukola i ukiseljeni komorač dodatno podižu kombinaciju i čine još zanimljivijom. Za 8 eura, ovo jelo bit će dobra opcija i za dijeljenje. Osim crostate, s ove kućice preporučujemo i hrskave, kremaste krokete od kulena (8 eura) koji podsjećaju na španjolske croquettes i koji imaju tek jedan problem – teško je pojesti samo jedan.

image
Privatna Arhiva/

Osim toga, na Esplanadinoj kućici možete kušati i njihove nadaleko poznate štrukle (6 eura), mariniranu junetinu u mliječnom pecivu (10 eura), dnevnu krem juhu (5 eura), brownie od čokolade i tonke (6,50 eura) te clafoutis s kruškama, cimetom i lješnjacima (7 eura). Nude i nekoliko koktela među kojima je najzanimljiviji svakako Shtrookla koktel s likerom od jogurta, ginom, zobenim mlijekom, slanom karamelom, kardamomom, pjenicom od mozzarelle i suhim grožđicama (7,50 eura).

image
Privatna Arhiva/

SENDVIČ ZA JAKO GLADNE

Na kućici Marija Mandarića, koji je nedavno postao glavni chef zagrebačkog Noela, pojesti možete porchetta sendvič s pestom, pečenom paprikom i rukolom (9,80 eura), zatim kobasicu u pecivu s kiselim kupusom, umakom od senfa i meda te pancetom, pečenicu s gaudom, BBQ umakom, mladim lukom i pancetom u pecivu (oboje 5,80 eura) te klasičan hot dog s telećom hrenovkom (5 eura), a nudi i fritule s domaći umacima (5 eura). Kušali smo njegov sendvič s porchettom, koji je i sam Mandarić posebno istaknuo. Bio je poprilično velik i zasitan, pošteno napunjen i preporučili bismo ga onima zbilja gladnima koji obrok ne mogu zamisliti bez poštene količine mesa.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

KOBASICE ZA KLASIČARE

Za one koji, pak, uvijek na kraju najradije biraju kobasice, možda najbolji izbor bit će kućica Institut za kobasice Mate Jankovića. Ovdje s nude kranjska sa sirom, frankfurterka, bavarska, debrecinka te šiš kobas sa sirom, cijene se kreću od 6,50 do 6,90 eura, a ako ste jako izbirljivi, na kućici nude i opciju "make your own" pa hot dog možete napraviti i samo po svom guštu. Isprobali smo debrecinku s umakom od senfa i meda, kiselim kupusom sa špekom, prženim lukom i bučinim sjemenkama i, možemo reći, u pitanju je zbilja konkretno, sočno i ukusno jelo.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

HRSKAVA RIBA PO RECEPTU DENIJA SRDOČA

Na kraju, s Hidden wine bistro by Deni Srdoč kućice isprobali smo njihov sendvič s lososom pripremljenim na orly koji je bio prilično ukusan te je također dobra opcija za dijeljenje ako uz njega želite isprobati još koje jelo na ovoj lokaciji. Nude i Hidden burger, wrap s janjetinom i tople, slatke cannole, ali ih, kada smo poželjeli naručiti slatki dio ponude, nažalost još uvijek nisu imali. Cijene na ovoj kućici kreću se od 6 eura za cannole, oko 9 za janjetinu i losos te 12 eura za burger.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:15