Iako će vam za dobru trganu svinjetinu, poznatiju i kao popularni pulled pork, trebati nešto više vremena i strpljenja, kada ga kušate, shvatit ćete kako se trud itekako isplati. Riječ je, naime, o komadu mesa za koje vam, jednom kad ga izvadite iz pećnice, neće trebati nož, već će se raspadati na dodir vilice, a upakirati ga zatim možete u sočne, bogate sendviče, u tortilje i tacose, ali i poslužiti uz prilog po želji.
Pripremate li ga u sendviču, razmislite da pulled porku dodate i kremastu coleslaw salatu s ribanim kupusom. Dodajte i koji komadić sira, umak po želji i sve zajedno upakirajte u mekana brioche peciva pa na najslasniji način zaokružite ručak koji će vaša obitelj ili gosti pamtiti još dugo nakon što se počisti i posljednji tanjur.
RECEPT ZA PULLED PORK I MEKANA BRIOCHE PECIVA
Oni odvažniji mogu se upustiti i u pripremu BBQ pulled porka po receptu Davora Šuškovića, najpoznatijeg roštilj majstora s balkona.
Na što valja pripaziti kod pripreme pulled porka?
Razmišljate li o pripremi pulled porka, dan ranije svakako posjetite svog mesara i nabavite dobar komad mesa. Kako su nam svojevremeno savjetovala iskusna braća Čučković iz jedne od najpoznatijih domaćih mesnica, najbolji odabir bit će plećka.
RECEPT ZA PULLED PORK BRAĆE ČUČKOVIĆ
Meso možete natrljati začinima po želji, poput primjerice crvene dimljene paprike, kumina i kajenskog papra, no svakako dodajte i malo šećera kako bi se lijepo karameliziralo. Za još bolji okus, mesu možete dodati tekućine kao što su tamno pivo, sok od jabuke ili naranče, a dobra opcija uvijek je i manja količina senfa te začinsko bilje po želji. Također, kada meso stavljate u pećnicu, dodajte i pokoji komad povrća. Luk, celer ili koromač mogu biti dobar odabir, a ubaciti možete čak i jabuke.
Nakon što ste meso stavili u pećnicu, pecite ga dugo i sporo. Pećnicu držite na niskoj temperaturi i meso pecite poklopljeno. Povremeno ga provjerite, a da je gotovo, znat ćete kada se počne raspadati na dodir vilicom. Nakon toga, meso jednostavno rastavite na manje komadiće pomoću dvije vilice, pomiješajte s umakom, koji možete, ali i ne morate dodatno reducirati, te ga koristite po želji.
Osim recepata, u nastavku ostavljamo i video koji smo snimili prije nekoliko godina u mesnici braće Čučković kod Rijeke.