SPAS U ZADNJI ČAS

Last minute vodič! Darovi kojima ćete oduševiti gurmane, a rado biste ih zadržali i za sebe

 Deposit photos
Proučili smo što nude naši proizvođači i ugostitelji, što je novo na tržištu, a sjajno bi se uklopilo na blagdanskom stolu

Svake godine, kako se približavaju blagdani, s veseljem se držimo dobre stare krilatice koja kaže da "ljubav ide kroz želudac". I pritom ne mislimo na brojne kolače i fina jela koja se redovito poslužuju uoči Badnjaka i Božića, nego na ono što se nalazi zapakirano ispod bora! Tražite li i ove godine poklone za svoje prijatelje gurmane ili jednostavno želite uživati sa svojom obitelji u pravim gastronomskim poslasticama? Ili još bolje, iza vas je uspješna 2021. godina i želite se počastiti nečim ukusnim, sočnim, slasnim i pitkim? Proučili smo što nude naši domaći proizvođači i ugostitelji, što je novo na tržištu, a sjajno bi se uklopilo u ponudu na vašem blagdanskom stolu ili bi kao poklon razveselilo dežurne sladokusce. Nemojte previše razmišljati jer je mnogima 20. prosinca zadnji dan za narudžbu kako bi proizvod došao prije Božića!

image
Deposit photos

PIVOVARA CRAFTER'S - PARADIGMA NO. 5 - RUSSIAN IMPERIAL STOUT

Cijena: 122 kn za 2 x 0,75 l
Gdje kupiti: www.crafters.hr, Vrutak, Spicy Days, Beer Shop Pomalo, beershop.hr, Ambasada

Pored redovnih piva zastupljenih u široj maloprodaji, pivovara Crafter's gradi i seriju specijalnih piva nazvanu Paradigma. Kao peto pivo u seriji predstavili su Russian Imperial Stout. Radi se o raskošnoj varijanti stouta - crnom pivu kremozne, baršunaste teksture i bogatog okusa. U aromama prevladavaju note kave, čokolade i suhog voća, dok je alkohol posve neprimjetan, iako na relativno visokih 9% u usporedbi s klasičnim pivama. Izvrsno se sljubljuje s desertima na bazi kave, čokolade ili karamele, poput tiramisua i crème brûléea, ali isto tako ga možete kombinirati i sa sušenim mesom ili mesnim umacima.

image

Crafter's - Paradigma Russian Imperial Stout

Crafter‘s

NOEL - GURMANSKA POKLON-KUTIJA

Cijena: 550 kn
Gdje naručiti: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Raskošna crvena poklon-kutija iz Michelinovom zvjezdicom nagrađenog Noela puna je poslastica koje izlaze iz kuhinje chefa Vokala ili su pak rezultat kolaboracije Noelova tima s drugim proizvođačima. Tako se u božićnoj kutiji može naći meka i sočna babka bogata orasima i grožđicama (600 g), čokoladna biskvitna ciglica (400 g), vrećica miješanih keksa (500 g), domaći džem (150 g), božićni koktel barmena Karla Ferenčaka i dvije boce Passion sour piva (0,33 l) koje je Noel skuhao u suradnji s Varionicom. Broj dostupnih božićnih kutija je ograničen pa nemojte predugo razmišljati jer ih je potrebno naručiti najmanje dva dana prije isporuke, a poklon-paketi bit će isporučeni u razdoblju od 20. do 24. prosinca.

image

Noel gurmanska poklon kutija koja sadrži babku s orasima, čokoladnu ciglicu, kekse, džem, passion sour pivo nastalo u suradnji s Varionicom i koktel

Noel

VOLIM LJUTO - HOT HOT CHOCOLATE LJUTA VRUĆA ČOKOLADA

Cijena: 25 kn za 100 g
Gdje kupiti: www.volimljuto.com ili u dućanima Spicy Days

Osim što na stranicama webshopa Volim ljuto možete nabaviti razne kreacije zbog kojih će vam suze krenuti na oči, a vrućina niz grlo, u tom virtualnom dućanu imaju i zanimljiv izbor proizvoda koji kombiniraju slatko i ljuto. Odličan su primjer razni keksići koje su razvili u suradnji s brendom Miscotti, ali i ljuta vruća čokolada! Teglice dostatne za pet šalica vruće čokolade nekad su dijelili kao iznenađenje uz božićne pakete, ali su ih sjajne reakcije kupaca ponukale da ih uvrste u svoju stalnu ponudu. Note cimeta i blage ljutine (1/5 jačine) idealna su kombinacija za hladne dane. Svakako napitak za odrasle!

image

Volim ljuto - ljuta vruća čokolada

Volim ljuto

CIDRANI X NAV KIMCHI VINEGAR

Cijena: 149 kn za 150 ml
Gdje naručiti: www.cidrani.com

U suradnji s NAV-om i Tvrtkom Šakotom Cidrani je upravo izbacio limitirano izdanje octa pod nazivom Kimchi Vinegar. Radi se o organskom aromatiziranom jabučnom octu s fermentiranim biljem, odležanom u originalnim gruzijskim amforama. Zbog toga su ručno oslikali svaku bočicu octa u glinu i nazivaju ga najljućim poklonom ove sezone, odnosno "The hottest present of this season" (jer je kimchi malo ljut), a svakom jelu će dati umami završetak.

image

Cidrani x Nav - Kimchi Vinegar - limitirana edicija

Karlo Sutalo

QUAHWA RUM BARREL AGED COFFEE

Cijena: 125 kn za 70 g
Gdje kupiti: www.shop.quahwa.hr i pržionica Quahwa

Quahwa, popularna zagrebačka pržionica kave, prva je na naše tržište izbacila kave koje odležavaju u bačvama alkoholnih pića. Svaka edicija kave odležane u bačvi džina, američkog viskija ili, najnovije, ruma, koji spomenutoj kavi daju poseban miris i aromu, rasproda se u samo nekoliko dana. Nova edicija najavljena je za prosinac pa je ovo poklon koji možda nećete moći odmah uručiti, ali ga svakako vrijedi prednaručiti. Za nestrpljive su tu klasični XMAS Blend Djedica (39 kn) i XMAS Blend Rudolf (44 kn) koji su također dobar izbor božićnih kava, dok za manje od 100 kuna možete kupiti i božićni paket u kojem se nalaze po tri manje doze različitih kava koje u Quahwi inače imaju u ponudi, kako biste mogli isprobati više vrsta.

image

Quahwa - kava odležana u bačvi od ruma

Quahwa

KROŠTULA PANETTONE S MANDARINOM I BIJELOM ČOKOLADOM ILI PANETTONE BROWNIE SA SLANOM KARAMELOM

Cijena: 160 kn za 1 kg
Gdje kupiti: www.shop.krostula.hr, Miva galerija vina, Špeceraj, Fisherija, Igomat delicije, Destilerija Aura, Pierre Sweet Escape, Lokal market i bar, Oaza Dubrovnik…

Panettone od kroštule već se prošle godine pokazao kao pravi hit, a za ove su blagdane osmislili dva nova okusa koja nisu uvijek dostupna preko klasičnih dostavnih servisa tako da morate reagirati na vrijeme. Iako izrazito aromatičan i bogat nadjevom, panettone s mandarinom i bijelom čokoladom zapravo nije pretjerano sladak, što ga čini još ukusnijim, dok panettone brownie dolazi s čokoladnim preljevom i prava je kalorijska bomba. Uz posebne okuse, Kroštula nudi i klasike s kandiranim voćem odnosno čokoladom, a sve su inačice sočne te dugo ostaju svježe. Elegantno pakiranje panettone čini primjerenim i za poklon.

image

Kruštula - panettone mandarina i bijela čokolada

Kroštula

CIDRANI - SPARKLING NAPITAK OD JABUČNOG OCTA I SOKA OD BRUSNICE

Cijena: 99 kn za 0,75 ml
Gdje kupiti: www.cidrani.com

U Cidraniju, domaćem brendu organskih jabučnih octeva i pripravaka, kreirali su bezalkoholnu alternativu pjenušcu na bazi jabučnog octa. Sparkling je idealan za trenutke kada iz bilo kojeg razloga ne možete ili jednostavno ne želite konzumirati alkohol. Svoj ocat s medom sljubili su u sekundarnoj fermentaciji s organskim matičnim sokom od brusnice. Osim što Sparkling možete piti samostalno, može vam poslužiti i kao zdrava zamjena za tonik u popularnom džin toniku jer ima iznimno nizak udio šećera.

image

Cidrani - bezalkoholno piće Sparkling na bazi jabučnog octa i soka od brusnice

Cidrani

HOOK&COOK SARDINE U MASLINOVU ULJU

Cijena: 224 kn za 10 pakiranja
Gdje kupiti: www.hookandcook.eu, dućan Hook&Cook Pula

Iako možda nekonvencionalni poklon, Hook&Cook sardine kvalitetan su proizvod upakiran u dizajnerski omot koji je ove godine bio u konkurenciji za najbolji dizajn na Zagrebačkom Design Weeku, a osmislila ga je dizajnerica Borjana Katić. Riječ je o konzerviranim sardinama koje na Jadranu lovi tim ribarskog broda Levan, a koje su pakirane u domaće maslinovo ulje, i to u rovinjskoj tvornici Mirna, jednom od najstarijih mjesta za preradu ribe u Hrvatskoj. Nutritivno vrijedne sardine neizostavan su dio svake smočnice, pogotovo ako volite jela od ribe.

image

Hook&Cook sardine u maslinovom ulju

Hook&Cook

MAKI'S EGGNOG KOKTEL S OKUSOM BADEMA ILI KOKOSA I TONKE

Cijena: 40 kn za 0,2 l i 100 kn za 0,5 l (badem), 50 kn za 0,2 l i 110 kn za 0,5 l (kokos)
Gdje nabaviti: Instagram profil @makii_aziz

Iza delikatesnog alkoholnog napitka Maki's Eggnog stoji Marko Adžić iz zagrebačkog restorana Savica Eatery. Adžić kombinira jaja, mlijeko, vrhnje, rum, tonku, muškatni oraščić i badem kako bi dobio ukusni blagdanski napitak, dok je u drugoj inačici eggnog pripremio s kokosom, tonkom i malo vanilije. Aromatični napitak idealan je za dijeljenje pod dekicom dok gledate omiljeni božićni film, a želite li ga što prije isprobati, obavezno se javite Marku Adžiću na Instagram profilu @makii_aziz. Iako dostavlja i na kućnu adresu, po dogovoru svoju bočicu možete preuzeti i u Savica Eateryju, ali i u centru Zagreba u KAI Street Food baru.

image

Maki's Eggnog - blagdanski napitak Marka Adžića

Lara Buljubašić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:41