VELIKI TEST

Kušali smo 17 novih istarskih maslinovih ulja, trebala su nam čak tri dana, a ovo su najbolja

Kušali smo 17 novih ulja manje poznatih maslinara Istre. Sva su jako dobra, no zavele su nas istarska bjelica i rosulja

U posljednjih nekoliko godina vidljiva je značajna pojava i prisutnost novih imena, kako u Istri, tako i u Dalmaciji. Uz naše već poznate i afirmirane šampione nazire se i mnogo novih proizvođača gastronomski najznačajnijeg ulja na svijetu.

Upravo o tim novima i većini nepoznatima, a u smislu njihove afirmacije, kao i konačne potvrde izvrsnosti naših vrhunskih maslinovih ulja, odlučili smo prikupiti nova ulja malih hrvatskih maslinara, od sjevera Istre do juga Dalmacije. U tome su nam pomogli voditelji i predsjednici udruga maslinara, bez kojih bi opsežna operacija prikupljanja i dopreme ulja u našu redakciju bila nemoguća. Prikupili smo malo manje od 50 različitih novih maslinovih ulja, onih iz posljednje berbe, koja su tek krenula ili kreću na tržište. Sva redom imaju staklene tamne boce, ugostiteljske čepove s etiketama, jasno napisanim tj. brendiranim. Sva se, dakle, mogu kupiti, izravno kod proizvođača ili u specijaliziranim trgovinama.

image
Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix

Vođeni idejom da je zadovoljan kupac najbolji kriterij kvalitete proizvoda, oformili smo ocjenjivački žiri sastavljen od članova redakcije Dobre hrane i Jutarnjeg lista, koji su svi redom entuzijasti i ljubitelji kvalitetnog maslinova ulja. Članovi žirija nisu profesionalni kušači ulja, nego ljudi koji maslinovo ulje konzumiraju i imaju svoje afinitete. I baš takvi najpozvaniji su reći što im se više sviđa. Bez brige, svi su redom upućeni u to da maslinovo ulje mora biti i voćno, i gorko, i pikantno.

Kako posao kušača maslinova ulja nije jednostavan, zahtijeva određeno vrijeme i kušanje ne prevelikog broja uzoraka u nizu, za kušanje svih tih ulja trebalo nam je više termina u tri dana kako bismo mogli iznijeti svoj sud.

image
Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix

Prvo je na red došla Istra i njezinih 17 maslinovih ulja - Dalmaciju, iz koje smo prikupili znatno više ulja, što je logično s obzirom na veću raširenost i površinu maslinarskog područja, predstavit ćemo u idućem prilogu Dobre hrane. Ulja koja danas predstavljamo dolaze uglavnom s jugozapadnog obalnog dijela Istre, što je i razumljivo jer je u tom području najviše zasađenih stabala masline. Što se tiče berbe, sušna je godina dala svoje obilježje: randman je bio vrlo visok, a aromatika istaknuta. Sve u svemu, govorimo o jako dobrim uljima. Nikad viša cijena s berbom, dakle, nema previše veze - radi se prije svega o poskupljenju troškova prešanja i punjenja, ambalaže...

Od svih dostavljenih uzoraka istarskog maslinova ulja samo su tri monosortna ulja, a sva druga su višesortna ulja dobivena kupažama. I baš ta kupažirana, kojih ima najviše, učinila su nam se svima uniformirana, jednolika, bez nekih izražajnih mirisnih i okusnih karakteristika. Ne možemo točno znati, ali slutimo da su u njima najzastupljenije sorte istarska bjelica te buža i leccino. Prva donosi arome zelenog badema, dok su druge dvije izrazito voćne. Nije, naravno, isključeno - dapače, vrlo je vjerojatno - da su u blendovima prisutne i druge sorte. Da ne bude zabune, sva su ta ulja visokokvalitetna, ali bez nekih karakteristika radi kojih bismo kupili određeni brend i koristili kao začin uz neka jela. Većinom, svi smo se složili, ta bismo kupažirana ulja koristili u pripremi hrane. Za razliku od tri monosortna, koja su fantastična, puna opojnih mirisa i izraženih okusa i koja smo svi redom odmah primijetili kao najbolja. Pri otvaranju takvih, monosortnih ulja, ugodni mirisi ostaju jako dugo u zraku, što je znak i karakteristika samo vrhunskih maslinovih ulja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix

No, bez obzira na trend stvaranja jedinstvenog proizvoda, koji samo sortom može opisati jedno fenomenalno uzgojno područje maslina na Mediteranu, Istra i dalje, očito, forsira proizvodnju kupažiranih, blendanih ulja. I ta su ulja sva redom kvalitetna, ali ne daju dodanu vrijednost po kojoj bi se istarska ulja razlikovala u moru kvalitetnih svjetskih ulja. Smatramo da Istra treba nadogradnju sad već ustaljene, stabilne i dokazane vrhunske kvalitete.

FUNTANA OIL

OPG ALEN CVITKOVIĆ, COKI 88, FUNTANA

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu

OKUS: blago voćni, neznatne vrlo slabe gorčine, nema pikantnosti

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

GARDOŠ

OPG NEVIJA GARDOŠ, DIGITRONSKA 25, BUJE

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni bademi, artičoka, zeleni list rajčice

OKUS: voćni, umjerene gorčine, umjerene pikantnosti, srednje fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

FRATA

OPG DENIS MUŠKOVIĆ & FAM, GLAVICA 31, TAR

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, banana

OKUS: voćni, blage gorčine, neznatne pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

RIOŽA

OPG MARČELO RIOŽA, MUŠALEŽ 63, POREČ

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni list rajčice

OKUS: voćni, blage gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

CIRKA

OPG SMOLJAN MARTIN, CIRKA 36, SVETVINČENAT

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zelena jabuka, suho sijeno

OKUS: voćni, umjerene gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

GRABROVIĆ

OPG GRABROVIĆ SANDRO, ULICA 1. MAJA 23, VODNJAN

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zelena jabuka, zeleni badem, citrusi

OKUS: voćni, blage gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

KODAN

OPG KODAN LUKA, PERCI 22, TAR

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zelena jabuka, banana

OKUS: voćni, blage gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

MA

OPG ALFREDO MENDIKOVIĆ, ŠPADIĆI 72, POREČ

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, jabuka, zeleni papar, aromatično bilje

OKUS: voćni, blage gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

DAMJANIĆ

OPG IVAN DAMJANIĆ, FUŠKULIN 50, POREČ

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, artičoka, zeleni badem

OKUS: voćni, umjerene gorčine, blago trpak, blage pikantnosti, umjereno fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

KADUM OLIVE OIL

OPG IVAN KADUM, ANKE GUTORAC 2, POREČ

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni badem, agrumi

OKUS: voćni, blage do umjerene gorčine, blago trpak, blage pikantnost, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

OLIVE OIL CHEF`S

OPG PAULO ŠVERKO, FANČITA, VRSAR

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni badem, artičoka

OKUS: voćni, blage do umjerene gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

TELOR

TELOR obrt za ugostiteljstvo, BIJELA UVALA 9, FUNTANA

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, banana, jabuka

OKUS: voćni, slatki, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

SAN GURMANO

AZRRI d.o.o., ul. Prof. TUGOMILA UJČIĆA 1, PAZIN

Sortiment: višesortno

MIRIS: zrelovoćni na maslinu

OKUS: voćni, blage gorčine, blage pikantnosti, blago fluidan

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

NAJBOLJA ISTARSKA MASLINOVA ULJA NA KUŠANJU

SAN ANTONIO, EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJ

ISTARSKA BJELICA

STANCIJA SAN ANTONIO d.o.o., GIOVANNI DELLA ZONCA 35a, VODNJAN

Sortiment: istarska bjelica

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni badem, zeleni papar, rajčica

OKUS: voćni, umjerene gorčine, umjerene retronazalne pikantnosti, umjereno fluidan

Aktualno u svakoj prigodi, a ponajviše uz roštilj. Ako je riječ o mesu, svinjetini ili steaku odležane junetine - predlažemo kombiniranje s istarskom bjelicom. Sorta istarska bjelica izražajno je zeleno-voćna u balansu s istaknutim, ali opet ne prenaglašenim gorčinama i pikantnosti koje savršeno nadopunjuju slatkoću i slanost sočnih medium rare steakova. S istarskom bjelicom izvrsno se slažu i deserti na bazi tamne čokoladom: čokoladne torte s orašastim plodovima, suhim voćem, limunom… svima njima zajednički odgovara pikantno i gorče ulje

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

OLEUM VITAE BJELICA

OLEUM VITAE BJELICA

OPG NINI ČINIĆ, KRASICA 40, BUJE

Sortiment: istarska bjelica

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni bademi, suho sijeno

OKUS: voćni, umjerene gorčine, umjerene pikantnosti, dobro balansirano, srednje fluidan

S istarskom bjelicom izvrsno se slažu i deserti na bazi tamne čokoladom: čokoladne torte s orašastim plodovima, suhim voćem, limunom… svima njima zajednički odgovara pikantno i gorče ulje.

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

PALES, EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

OPG KOLIĆ MARTINA, DALMATINSKA 72, RAKALJ

Sortiment: višesortno

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni list rajčice, zeleni bademi

OKUS: voćni, umjerene do jake gorčine, blage pikantnosti, srednje fluidan

Ovo višesortno ulje idealno je za sve varijacije na bazi mediteranske tjestenine: bilo da je riječ o istarskim fužima, pljukancima ili domaćim širokim rezancima ili njokima. Sve njih u nekoliko varijacija na temu šuga od pomidora: sa školjkama, škampima, kokoši ili na divljač, potreban im je jedan twist kako bi ublažili prirodnu kiselost rajčice, koja je bazičan sastojak svih tih umaka, a svima njima podigli okus. Duboki tanjur neke od spomenutih pašti obilato zaliti ovim višesortnim uljem.

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix

NONO STIPE, EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

POREČKA ROSULJA

OPG POPOVIĆ NELA, MONTIŽANA 4, POREČ

Sortiment: porečka rosulja

MIRIS: zelenovoćni na maslinu, zeleni bademi, pokošena trava

OKUS: voćni, blage do umjerene gorčine, blage retronazalne pikantnosti, umjereno fluidan Vrhunsko monosortno ulje dobiveno od sorte porečka rosulja, zbog svoje intenzivne voćne arome i blagih gorčina i pikantnosti upravo idealna kad treba začiniti lagana jela: ribu (lešo ili pečena), izvrsno ide uz sirove repove škampa (okupati svježe očišćene repove škampa u tom ulju dalo bi novu dimenziju i savršenstvo jelu), tjestenine i rižoto, bilo da je riječ o umacima na bazi rajčice ili o plodovima mora. Također može biti idealna za razne blage salate: hobotnicu, muzgavce, povrtni carpaccio, gljive, sirovu ribu…

image
Vanesa Pandzic/cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:16