KUHAJ KAO CHEF

Jaja iskoristite na još bolji način, napravite raviole sa žumanjcima! Imamo recept i savjete

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Umjesto klasika, ovih dana napravite raviole s jajima, poznata chefica otkrila nam je sve tajne pripreme

Ovog proljeća okrećemo se jednostavnijim jelima i pred sam Uskrs radimo raviole s jajima i medvjeđim lukom po receptu Katarine Vrenc. Pravi proljetni, delikatni i lagani, pravo su osvježenje u vrijeme kada se na stolu nalazi uglavnom teška, zasitna hrana, a kako bi ispali baš kako treba, zamolili smo Katarinu da s nama podijeli tajnu pripreme savršenih raviola. Mlada chefica zatim nam je, osim savjeta za pripremu najboljeg tijesta i punjenja, otkrila i nekoliko dobrih trikova za umake uz koje će se ovakvi ravioli najbolje slagati.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJE TIJESTO

"Najbolje je koristiti 00 brašno ili semolinu, ali isto tako možete koristiti ono što vam je pri ruci. U dućanima ćete uvijek naći neko klasično, višenamjensko brašno koje će funkcionirati sasvim dobro. Kada ste zamijesili tijesto, odmarajte ga barem 30 minuta. Osobno volim malo kompaktnije tijesto, ne podnosim da je gnjecavo, a još manje kad se raskuha, pa ga radim malo tvrđe, ali još uvijek podatno", otkrila nam je chefica.

Rekla je i kako ona tijesto radi samo sa žumanjcima, ali je dodala i kako se tjestenina može raditi i s cijelim jajima.

"Žumanjak je čista masnoća, daje bolji okus i lijepu boju. Bjelanjak može malo isušiti tijesto, ali ako već koristite cijela jaja, radije napravite rezance za juhu ili, primjerice, tagliatelle", dodala je.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SAVJET ZA PUNJENJE: "IZAĐITE U VRT, POTRAŽITE JESTIVO BILJE I NAPRAVITE RAVIOLE"

Kombinacija medvjeđeg luka i žumanjaka koju je napravila Katarina Vrenc raspametila nas je, ali smo je za svaki slučaj pitali čime još, ako nam slučajno ponestane medvjeđeg luka, možemo puniti ovakve raviole.

"Može bilo što od zelenja, divlje bilje, špinat, super su i morske verzije s motrom, tu je i maslačak, hmelj, ma sve može. Žumanjak je kremast i onaj imaš taj zaokret s malo gorkastim, jačim biljem, to je fantastično", rekla je.

PAZITE NA VRIJEME KUHANJA

Važno je pripaziti na vrijeme kuhanja, a jednom kada ih izvadite iz vruće vode, chefica Katarina Vrenc preporučuje da ih ne stavljate u cijedilo kako ih ne biste polomili i "dobili palentu umjesto tjestenine". Jednostavno ih iz vode, dodaje, odmah prebacite na tavu s masnoćom po želji.

"Pazite da ne raskuhate jer ćete dobiti gnjecavu paštu s gnjecavim punjenjem, a to ne želite", savjetovala je.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

ŠTO JEDNOSTAVNIJI UMAK, TO ĆE RUČAK BITI BOLJI

"Imam jedno pravilo kada su u pitanju ravioli - umak mora biti što jednostavniji. Neka obična šalša ili malo maslaca ili malo maslinova ulja i češnjaka. Nikakvi teški umaci za mene ovdje ne dolaze u obzir, to je pašta koja u sebi ima sve okuse koje si htio pokazati i kada su u pitanju umaci dovoljna su tek 2-3 sastojka."

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Rekla je i kako su za nju najbolji ravioli oni koje samo okrene na maslacu, a zatim posluži s malo skute, kozjeg ili nekog jačeg tvrdog sira.

"Ništa prejako, samo jednostavno. Izbjegavajte jake dodatke poput kadulje, soja sosa i slično. Meni se, recimo, nikako ne sviđa kombinacija gulaša i raviola. Raviol je jednostavno toliko dobar i sam za sebe je nešto u čemu uživaš."

RECEPT ZA RAVIOLE OD MEDVJEĐEG LUKA I ŽUMANJAKA

Trebat će vam:

Na 100 g brašna tip 00 koristite 80-100 g jaja
80 g medvjeđeg luka
8-12 žumanjaka za punjenje
200 g mladog kozjeg sira
60 g feta sira
1 litra sirutke
Sol, papar

Priprema:

Napravite kremu od mladog (70%) i feta sira (30%) te sjeckanog medvjeđeg luka. Sol nije potrebna jer je feta sir dovoljno slan. Tijesto zamijesite pa ga tanko razvaljajte. Na dno dodajte kremu od sira i medvjeđeg luka, u sredinu stavite žumanjak i prekrijte drugim komadom tijesta. Tijesto spojite u raviol i kuhajte u dobro zagrijanoj sirutki 2 minute. Prije posluživanja raviole dodatno začinite svježe mljevenim paprom.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:46