Krajem ljeta zadali smo si zadatak pronaći mjesta s najboljom bučnicom u gradu. Krenuli smo s pekarnicama, bučnice naručivali u restoranima umjesto deserta, pokoju ispekli i sami (i ta je, naravno, bila najbolja), a onda odlučili napraviti popis s pet mjesta na kojima smo pronašli stvarno dobre primjerke.
Kako smo pisali nedavno, izvanrednu bučnicu pronašli smo u pekari Kuraž na Dolcu, te smo se početkom mjeseca čak i zaputili u Veliki Komor kod Mača i otkrili kako se ovdje bučnica radi ručno i završava u velikim pećima na drva. Takvoj je bučnici, naravno, teško bilo pronaći konkurenciju, no nismo se dali smesti. U nastavku donosimo top adrese za koje bi svaki ljubitelj bučnice trebao znati.
BUČNICA IZ KRUŠNE PEĆI
Pošteni komad dobro napunjen kombinacijom sira i buče u kojem, naravno, prevladava upravo buča, umotan u hrskavo tijesto jedan je od naših definitivnih favorita. Kada smo nedavno zavirili u proizvodnju pekare Kuraž, uvjerili smo se u to da sve rade sami i ručno, a bučnicu smo kušali još vruću, taman izašlu iz velike peći na drva. Stoga, priznajemo, ekipi iz Kuraža dajemo malu prednost i stavljamo ih na prvo mjesto, a vama ostavljamo recept za slučaj da se u pripremi želite okušati i sami.
RESTORAN TAČ I BUČNICA KAKVU JOŠ NISTE PROBALI
Fantastičnu bučnicu nedavno smo isprobali i u restoranu Tač. Vlasnica restorana Vesna Miletić ručno razvlači tijesto i riba buču, a rezultat je hrskavo tijesto koje pucketa na jeziku i puna usta nadjeva koji se polako topi. Stvarno dobra bučnica koju bismo preporučili svakome. S obzirom na to da se meni u Taču mijenja vrlo često i nikad zapravo ne možete biti sigurni koja svježa namirnica toga dana igra glavnu ulogu (uz iznimku nekoliko klasika), pri rezervaciji stola svakako provjerite imaju li je u ponudi.
IDEMO NA IZLET: PUNTIJARKA
Ako pak ovog vikenda planirate na Sljeme, neka Puntijarka bude jedna od vaših stanica. Ovdje smo ove sezone pojeli stvarno dobru bučnicu i svakog joj se vikenda jedva čekamo vratiti. U slučaju da i niste fan bučnice, dobar odabir uvijek će biti i klasična štrudla od sira, jabuka ili drugog voća. Nakon što smo jednom prilikom kod Puntijarke zastali i promatrali gospođe u kuhinji s kakvom lakoćom i spretnošću razvlače tijesto, štrudle ovdje više ne propuštamo.
ŠPECERAJ U ILICI
Dok prolazite Ilicom, taman prije Britanca, zastanite kod Špeceraja i zavirite u njihov izlog pa probajte odoljeti krušnim delicijama koje će vas tamo dočekati. Osim bogate ponude slanih i slatkih peciva, ovdje ćete naići i na odličnu bučnicu samoborske pekarnice Nikl. Teška, puna nadjeva, bogata bučnica iz Špeceraja odlično se slaže uz jogurt i bit će dobar odabir čak i za gablec usred radnog vremena. Komad je, naime, prilično velik i zasitan pa ne morate brinuti da ćete brzo ponovno biti gladni.
MEĐIMURSKA BUČNICA NA DOLCU
Mali kiosk s natpisom Svježina međimurskog dvorišta, smješten u dijelu tržnice Dolac gdje se nalaze uglavnom mesnice, u zadnjem redu donjeg, zatvorenog prostora u izlogu krije nekoliko vrsta klasičnih, starinskih kolača, a u posudi sa strane vesele Međimurke kupcima vade slatke i slane štrudle. Ovdje često zastajemo i uzimamo komad štrudle sa sirom ili bučnice, popričamo sa simpatičnim osobljem i, dok pregledavamo što se još sve nudi na Dolcu, polako uživamo u svom komadu slasnog doručka umotanog u papirnatu salvetu. Ovdje ćete dobiti primjerak s laganim, pomalo pjenastim i prozračnim punjenjem te tankim slojem tijesta, bučnicu kakvu je vjerojatno radila i vaša baka. A kada se nakon slasne štrudle poželite zasladiti, razmislite i o kojoj kiflici s marmeladom.