GDJE NA RUČAK?

Isprobali smo bao bunse na 5 različitih adresa, evo na koje bismo se obavezno vratili

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Peciva prozračna poput oblaka punjena slasnim nadjevima sjajna su ideja za poseban ručak usred tjedna ili večeru vikendom

Mekana azijska peciva punjena mesnim, ribljim ili vege nadjevima u posljednje su vrijeme veliki hit među Zagrepčanima. Prozračni, slatkastog okusa i više nego zanimljive teksture, bao buns potjeću iz Kine gdje se često poslužuju punjeni svinjetinom. Kod nas su također najčešće varijante one koje uključuju svinjsko carsko meso ili piletinu.

Dobro je spomenuti, priprema bao bunsa nije nimalo komplicirana ako ste se za slasne zalogaje spremni malo pomučiti. Trebat će vam nešto znanja kada je u pitanju miješenje tijesta, pri ruci je uvijek dobro imati i posudu za kuhanje na pari od bambusa, a nadjeve zatim možete prilagoditi vlastitim željama i potrebama. U nastavku ostavljamo detaljni recept za kućnu pripremu, a ako ipak još uvijek niste spremni za slaganje vlastitih, tu je i popis mjesta koja nude najbolje bao bunse u gradu.

NAPRAVITE BAO BUNS KOD KUĆE

TORI

Odlučite li se napokon potegnuti do Španskog i posjetiti toliko hvaljeni Tori Streetfood, kao uvod u zasitna glavna jela, za predjelo nikako nemojte preskočiti mekane, slasne bao bunse. Dolaze u porciji od dva komada, dobra su opcija za dijeljenje, bogato su punjeni i punih okusa, a posebno su nam se svidjeli njihovi lagani, ali zasitni lobster buns. Bao buns u Toriju najbolji su primjerci koje smo do sada u Zagrebu probali.

image
Privatna Arhiva/

KAI STREET FOOD BAR

Osim u popularnim Katsu sendvičima, u KAI-u u zagrebačkoj Jurišićevoj odnedavno se uživa i u sjajnim bao bun pecivima. Njihova peciva su mekana i prozračna, u njima se krije trgano meso u kombinaciji s ukiseljenim povrćem, umakom i klicama, a najbolje se slažu uz craft pivo koje nude u KAI-u.

image
Privatna Arhiva/

MALI BAR

U Malom baru u zagrebačkoj Vlaškoj ulici jeli smo pak sjajne, lagane, aromatične bao bunse s carskim mesom, ukiseljenim lukom i kimchijem. Na stol su došli posluženi u posudi za kuhanje na pari od bambusa, bili su obilno posipani korijandrom i kikirikijem i, s obzirom na to da se u porciji dobiju čak tri komada bogato punjenog parenog peciva, više su nego zasitan ručak ili večera. Kako se u Malom baru ponuda jela često mijenja, dobro je ranije se raspitati nalaze li se bao bunsi trenutno na meniju. Sudeći po njihovim objavama na društvenim mrežama, trenutno su u ponudi bap buns s hobotnicom, mladim lukom, čilijem, ukiseljenim ljubičastim lukom, tostiranim sezamom, korijanderom i koricom limete.

image
Privatna Arhiva/

IZAKAYA

Izakaya na Selskoj je također, uz poke zdjele, sushi i jela kao što je kung pao, dobar odabir i za uživanje u slasnim bao bunsima. Ovdje smo svojevremeno isprobali peciva punjena trganom patkom i zaključili kako su itekako dobro izvedena, a sama tekstura je baš onakva kakvu smo priželjkivali, lagana i prozračna. Punjenje od patke bilo je meko i ukusno, s dodatkom slatkastog hoisin umaka koji se odlično slagao s aromom mesa. Svježinu je davala coleslaw salata od kupusa, mrkve i jabuke, a dodatnu hrskavost prženi luk. Osim varijante s patkom, Izakaya nudi i bao buns sa svinjskom potrbušinom i piletinom u panko mrvicama.

image
Privatna Arhiva/

SOI

Jedan od restorana koji Zagrepčani obožavaju od prvog dana, otkad je 2019. otvorio svoja vrata, svakako je i SOI Fusion Bar. Tamo smo isprobali bao bunse s glaziranom svinjskom potrbušinom, kimchijem i čilijem i ono što nam se ovdje najviše svidjelo bilo je sočno meso koje se raspadalo već na dodir, ali i taman ljutkasti dodaci kojima nisu mogli odoljeti čak ni oni koji izbjegavaju ljuto.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:20