ZAGREBAČKE PREPORUKE

Gdje kupiti najsočnije i najslađe rajčice? Imamo dvije stvarno dobre preporuke s tržnice

Ako ste ovih dana u potrazi za rajčicama koje imaju okus kakav su imale nekada, ove preporuke mogle bi vam se itekako svidjeti

Na tržnice su napokon, nakon mjeseci čekanja, stigle one najslađe, sočne rajčice i u našoj kuhinji niti jedan ručak ne prolazi bez omiljene sezonske ‘paradajz salate‘. Obožavamo ih ubaciti i u sendviče, dodati focacciama, peći u pećnici pa od njih napraviti bogati umak, pripremati domaću šalšu ili sataraš, slanu zlevanku i nebrojeno mnogo drugih jela. A da bi upravo svi pobrojani sezonski specijaliteti bili što ukusniji, važno je odabrati one najslađe rajčice na tržnici. Budući da sami najčešće pohodimo zagrebački Dolac i Kvatrić, naše današnje preporuke dolaze upravo od tamo.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

OMILJENO VOLOVSKO SRCE

Kada smo prije dvije godine posjetili imanje Snježane Navoj i njezine tri kćeri u malom mjestu kraj Križevaca, odmah smo pali na njihov šarm i, još važnije, na njihovo volovsko srce. Ove četiri žene samostalno obrađuju 20-ak plastenika, a iako se različiti plodovi koje uzgajaju na njihovoj klupi mogu pronaći tijekom cijele godine, i same ih najviše veseli sezona rajčica, kada ih se na zagrebačkom Dolcu, na trećoj klupi u trećem redu od katedrale, može pronaći (uglavnom) svakog dana. Ista stvar posebno veseli i njihove kupce, kojih svake godine ima sve više i rado se vraćaju.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Volovsko srce ove godine prodaju po cijeni od 3,50 eura po kilogramu, ali bit ćemo vam iskreni, za ovakvu rajčicu platili bismo i puno više. Cijelu priču o obitelji Navoj i njihovom volovskom srcu možete pročitati ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

NAJSLAĐE CHERRY RAJČICE

U slučaju da vam je bliža tržnica ona na omiljenim Kvatriću ili ste jednostavno samo veliki fan cherry rajčica, nikako nemojte zaobići štand OPG Fileš. Ovdje ćete pronaći nekoliko vrsta rajčica, među kojima bismo svakako izdvojili one najslađe, njihove male žute Sun Gold cherry rajčice, koje prodaju po cijeni od 5 eura za kilogram. Inače, obitelj Fileš povrće na Kvatriću prodaje više od 50 godina, na njihovom štandu uvijek ćete dobiti dobar savjet, ali i kupiti plodove koji imaju okus kakav je povrće imalo nekada.

image
Privatna Arhiva/

Osim na Kvatriću (srednji ulaz u tržnicu iz Šubićeve ulice, šesta klupa s lijeve strane) njihove proizvode možete naručiti i putem službene stranice, a želite li saznati više, svakako pročitajte priču koju smo prije dvije napravili nakon obilaska njihovog imanja i razgovora s Alanom Filešom. Pronađite je ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:27