9 DOBRIH PREPORUKA

Dobra vrijednost za novac: Gdje u Zagrebu jesti dobro, obilno i ne potrošiti previše?

U nastavku donosimo devet adresa koje nude dobru vrijednost za novac i gdje obilan ručak ili večeru za dvoje nećete platiti više od 30 eura

Svjesni smo činjenice da su cijene hrane i usluga otišle u nebo pa su mnogi, koji su donedavno obožavali česte odlaske u restorane, upravo taj užitak bili prisiljeni srezati. Jedna večera ili ručak tjedno u restoranu pretvorili su se u jednu do dvije mjesečno, a pronalazak pristupačnog restorana za posebne prilike u avanturu koja oduzima previše vremena.

No, da dobra hrana ne mora biti (pre)skupa, još uvijek nas uspješno uvjeravaju i na nekim od omiljenih adresa u gradu. Sastavili smo zato popis onih na koja još uvijek svraćamo u potrazi za dobrim ručkom, gablecom i večerom, a po izlasku iz kojih se ne osjećamo kao da smo na stolu upravo ostavili pola mjesečne plaće. Potražite ih u nastavku.

ZA DIJELJENJE

Naš ultimativni favorit kada je u pitanju restoran u koji ćemo odvesti ekipu i biti sigurni da će svi za stolom uživati je Mali bar, u zagrebačkoj Vlaškoj ulici na broju 63. Toplo i ugodno, ne previše bučno, ovo mjesto nikada nas ne razočara. Usluga je uvijek na visokoj razini, ali osoblje pritom ostaje ljubazno i srdačno, a hrana pršti okusima, teksturama i bojama. U Malom baru najbolje je naručiti nekoliko jela, cijene kojih se kreću od oko 8 do 15-ak eura, ovisno o sastojcima, te ih potom međusobno podijeliti. Pri nedavnom obilasku ovdje smo pojeli odlične lignje i parmigianu, a posebno nam se svidjela i juha od gljiva s grahom, idealna za sve hladnije jesenske dane.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

STVARNO PRISTUPAČAN GABLEC

Za dobar, zasitan gablec razmislite da svratite na tržnicu Dolac. U jedinom ugostiteljskom objektu koji poslužuje hranu u sklopu same tržnice, Kotliću kod Draža, naručiti možete jela na žlicu, mesne i riblje klasike po više nego poštenim cijenama. Primjerice, grah s kobasicom i zelje salatom ovdje će vas koštati 5,50 eura, a svinjski kotleti sa salatom od mahuna i krumpira ili piletina s restanim krumpirom i salatom 7,50 eura. Kotlić kod Draža nalazi se na polukatu tržnice Dolac, kod škrinje sa smrznutom ribom i ima 30-ak sjedećih mjesta.

image
Privatna Arhiva/

ZA DOBAR RUČAK ILI VEČERU

Alegria na Rudeškoj cesti na broju 246 još je jedan od restorana s dobrom ponudom po pristupačnim cijenama. Ovdje tijekom tjedna možete svratiti na dnevna jela kao što su vratina na samoborski s pireom, grah, različite pašte i salate, cijene kojih se kreću oko 10 do 12 eura, a ponuda je toliko raznovrsna da će, vjerujemo, svatko pronaći nešto za sebe. Osim toga, na njihovom stalnom meniju nalaze se jela za dijeljenje kao što je pileća pašteta, humus, bruschette i sprig rolice, cijene kojih se kreću oko 6 eura, a tu su i plate, salate, dipovi, tjestenine, riblja i mesna jela te burgeri cijene kojih se kreću od 8 do 19 eura za konkretnija jela. Alegria je dobra opcija za ručak kada vam se baš ništa ne da kuhati kod kuće, ali i za opuštenu večeru u dvoje kada se zaželite dobre atmosfere i zalogaja.

image
Alegria Facebook/
image
Alegria Facebook/

Za iste takve prilike dobra opcija uvijek je i RougeMarin Bistro, na adresi Frana Folnegovića 10. Ovdje se već godinama jede dobro i po pristupačnim cijenama, a na sadašnjem meniju nalazi se tjestenina s kozicama i rižoto s kremom od batata, svinjetina sa salatom i kroketom od krumpira, sicilijanska pizza, burger i različiti wokovi, cijene kojih se kreću od 8 do 15-ak eura, dok se cijene mesnih i ribljih jela kreću oko 20 eura. Dodatan plus RougeMarin Bistroa je i velika terasa (u slučaju da niste zimogrozni), ali i prostrani lokal s velikim stolovima u koji bez problema možete svratiti s ekipom.

image
Cropix/
image
Privatna Arhiva/

Jedan od naših favorita u centru grada je i bistro Lari&Penati, na adresi Petrinjska 42a. Ovdje volimo svratiti na ručak na dane kada nam se samima baš i ne kuha, upravo zato što znamo da je hrana pripremljena u Lari&Penati domaća i baš onakva kakvu bismo napravili i sami. Ovdje smo nedavno pojeli odličnu parmigianu i pileća krilca, a ono što nam se posebno sviđa jest i činjenica da za cijenu od 10-ak eura u ovom restoranu dobijemo glavno jelo i salatu te iz lokala izlazimo zadovoljni, siti i bez osjećaja težine.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

RIBLJI FAVORIT

Kada je, pak, u pitanju riba, dobra preporuka je Zlatna školjka u Martićevoj ulici na broju 51. Otkad je renoviran, u ovom restoranu, uz standardnu ponudu, nude i dnevna jela cijene kojih se često kreću do 10-ak eura, što je prilično dobra vrijednost za novac ako u obzir uzmete to da koriste stvarno svježu ribu i samo ono što je trenutno dostupno. Na meniju se tako često nalaze gavuni, srdele, različite tjestenine, jela na žlicu i druga, jednostavna, a ukusna jela. Uz čašu vina, riblji ručak u centru grada za dvoje u Zlatnoj školjci tako vas može koštati tek nešto više od 20 eura.

image
Restoran Zlatna Školjka Facebook/
image
Restoran Zlatna Školjka Facebook/

ZA LJUBITELJE AZIJSKE KUHINJE

Jedan od omiljenih restorana među zagrebačkom publikom svakako je SOI Fusion bar, smješten u Ilici na broju 50. Ekipa iz SOI-a već godinama se nalazi pri vrhu brojnih lista za preporuku, a njihovu kuhinju odlučili smo uvrstiti i na ovu. Porcije u SOI-u su velike i zasitne pa su cijene od 11 ili 12 eura za zdjelu rezanaca s piletinom ili dan dan noodles prilično pristojne, posebice ako u obzir uzmete činjenicu da pri odabiru jela zbilja ne možete pogriješiti jer su baš sva ukusna, dobro začinjena i slasna. Od rezanaca s đumbirom i piletinom, koji su nam u posljednje vrijeme jedan od favorita, do klasika kao što su kung pao i pad thai ili tuna poke, u SOI-u zbilja svatko može pronaći nešto za sebe i na jelo s pićem za dvoje potrošiti svega oko 25 eura.

image
Neja Markicevic/Cropix/
image
Neja Markicevic/Cropix/
image
Privatna Arhiva/

Za 15-ak eura ili nekadašnjih stotinjak kuna najesti se možete i u restoranu Tori Street food u Španskom, na adresi Trg Ivana Kukuljevića 5. Cijene glavnih jela u Toriju kreću se oko 12 eura, a ovdje posebno volimo svratiti na Korean Fried Chicken, poke i najbolje bao buns u gradu. Porcije su zasitne, a hrana je zbilja ukusna i vizualno privlačna, čak i kada stiže iz dostave ili je uzimate za van.

image
Instagram @toristreetfood/

U samom centru grada, u Tkalčićevoj ulici na broju 15, nalazi se, pak, All Saints by It makes sushi restoran. Ovdje se također nudi odlična azijska hrana, a poznati su i po širokoj ponudi inovativnih veganskih jela. Deset komada parenih peciva punjenih svinjetinom ili kruhovcem platit ćete 11 eura, prženu piletinu s rižom 9,50 eura, a brunch bowl s rižom, jajem, kimchijem i umakom 6 eura. Nude i sushi, a zanimljivo je spomenuti da veganske varijante rade sa svojim sirevima i neobičnim kombinacijama namirnica.

image
Biljana Blivajs/Cropix/
image
Biljana Blivajs/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 14:02