GDJE ZA VIKEND?

Ako ovog vikenda ostajete u gradu, imamo nekoliko dobrih ideja gdje na kavu, ručak i pivo

 Ivana Nobilo/cropix/fotografije Arhiva Hotela Esplanade/
U slučaju da još uvijek niste zbrisali na more, sastavili smo kratak vodič sa zagrebačkim adresama koje možete posjetiti ovog vikenda

Velik broj restorana i kafića ovih je dana najavio odlazak na godišnji odmor pa, u slučaju da ostajete u gradu, valja se pobrinuti da su mjesta za dobru kavu, doručak, ručak i odlazak na piće s malobrojnim prijateljima koji još uvijek nisu zbrisali na more, za vrijeme vašeg dolaska ipak otvorena. Upravo zato, sastavili smo listu koja bi vam u odabiru itekako mogla pomoći pa tako u nastavku donosimo mali vodič s mjestima za kavu, restoranima i drugim događanjima koja vas ovog vikenda čekaju u Zagrebu.

Gdje popiti kavu?

Sjajnu kavu nedavno smo popili u novootvorenom Broomu 44 na zagrebačkom Dolcu, a osim toga, bez obzira u kojem djelu grada se nalazite, dobra ideja uvijek je i jedna od lokacija omiljenog Cogita. Također, Cafe u dvorištu također poslužuje Cogito kavu pa ne možete pogriješiti niti zaputite li se ovog vikenda u ulicu Jurja Žerjavića na onu prvu jutarnju.

Dobar odabir bit će i Four Wheel Coffee Roasters, mala pržionica i kafić s pogledom na Kvatrić. No, svakako valja pripaziti da se na Kvatrić ne zaputite u subotu. Naime, na svom su Instagramu najavili kako je to jedini dan ovog vikenda kada ne rade.

image
Livio Andrijic/Cropix/

Na kraju, klasično dobar kada je u pitanju kvalitetno mjesto za kavu svakako će biti i Eliscaffe Nika Orosija na zagrebačkoj Ilici. Kako smo pisali nedavno, u ponudi najčešće ima dvije suprotstavljene vrste, jedna je čokoladnija i kremastija i druga kojom dominiraju voćne note, a najbitnije je da su sezonske.

Gdje jesti?

Unatoč činjenici da su neki od popularnijih zagrebačkih restorana ovih dana najavili kolektivni odmor, popis onih koje rado posjećujemo i još su uvijek otvoreni još je prilično dugačak.

Za doručak tako najradije biramo Bread Club i njihove varijacije cruffina, a na sreću ljubitelja namaza od slanutka, nedavno su u prodaju ponovno vratili i sendvič s humusom, chimicurrijem i rajčicama. Još jedno sjajno mjesto za doručak svakako je i Eggspress u kojem, kao i uvijek, pojesti možete stvarno obilne porcije nekoliko različitih varijanti doručka s jajima.

image
Tomislav Krišto/Cropix/

Kada je pak u pitanju ručak, dobar odabir uvijek će biti Mali bar Ane Ugarković na zagrebačkoj Vlaškoj, a pogriješiti ne možete niti rezervirate li ručak u Le Bistrou hotela Esplanade. Za tradicionalan ručak u centru dobar odabir bit će gostionica Ficlek, a poželite li se ipak barem malo odmaknuti od strogog centra, u tradicionalnim jelima možete uživati i u Okrugljaku.

Ljubitelji azijske kuhinje posebno bi mogli uživati u SOI-u ili Izakayi na zagrebačkoj Selskoj, a ljubitelji pizze u Frankosu na zagrebačkoj Branimirovoj, koji je nedavno proglašen jednom od 50 najboljih pizzerija u Europi. No, svakako pripazite, Franko's u kolovozu radi po nešto drugačijem radnom vremenu, svakoga dana od 16 do 23 sata. Također, ne možete pogriješiti niti s uvijek dobrim Papaverom u kojem možete doživjeti kako to izgleda kada se spoje Italija i Slavonija.

image
Berislava Picek/ CROPIX

A slatko?

Nedavno smo se zaljubili u Pri Suncu sladoled sa zagrebačke Savice koji, nažalost, za sada možete samo skupiti u proizvodnji ili naručiti putem dostavnih servisa, pa ako ste ipak zainteresirani za polagano uživanje u ledenoj slastici na kakvoj terasi, na našem testu craft sladoleda dobro je prošao i Torterie Macaron sladoled.

Nađete li se u centru grada i zaželite se kuglice ili dvije sladoleda, svakako razmislite u odlasku u Melt na porciju domaćeg sladoleda u veganskoj ili mliječnoj varijanti.

image
Neja Markicevic/Cropix

Mali piknik

Osim pobrojanih mjesta, ovog petka na Gornjem gradu započinje i Mali piknik. Baš kao i prethodnih godina, uz druženje u parku Bele IV., posjetitelji će moći isprobati slasne zalogaje i druge proizvode malih lokalnih proizvođača, vinara i pivara i uživati u dugim razgovorima na dekicama, a novost ove godine je i hrana koju će u sklopu Malog piknika nuditi bistro Vještica.

image
Niko Goga


Što i gdje popiti?

Nedavno otvorena Ambasada ovog vikenda mogla bi biti sjajan odabir za pivopije koji su ostali u gradu i koji su posebno raspoloženi za isprobavanje novih, još neotkrivenih piva malih europskih craft pivovara.

Ljubiteljima koktela pak svakako preporučujemo odlazak u Landsky u zagrebačkoj Ozaljskoj ulici, novootvoreni Peaches&Cream bar u Krapinskoj te Takenoko bar na zagrebačkom Cvjetnom trgu o kojima smo nedavno i pisali. Nađete li se u potrazi za koktelima u strogom centru grada, razmislite o odlasku u Roots gdje vas, uz šarene napitke, očekuju i zanimljivi zalogaji.

image
Ivana Nobilo/Cropix/

Art Park

Ako tražite malo dobre zabave u polupraznom gradu, više nego dobar odabir bit će Art park u parku Ribnjak. Svakoga dana ekipa iz Art parka nudi različit program, tu su i radionice za najmlađe te izložbe. U večernjim satima osvježiti se možete prilično bogatom ponudom pića. U suradnji s pivovarom Medvedgrad, Art park i ove godine nudi svoje Art park pivo, koje zatim možete upariti sa zalogajima s kućice Smootch Filipa Eterovića, najpoznatijeg po vege specijalitetima koje često nudi u svom food trucku Munchy. Više informacija o samom programu potražite na Facebook stranici.

image
Art Park Zagreb Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:57