DOBRA PREPORUKA

Zijavicu mirne duše možete preporučiti svima i uvijek, a ove godine kuhaju najbolje do sada

 Matija Djanjesic/Cropix
Izlet na večeru u Mošćeničku Dragu, uz nezaboravan zalazak sunca, sad ima još više smisla

Ima tome nekoliko godina kako se tik uz prelijepu plažu u Mošćeničkoj dragi otvorila Zijavica. Bez medijske pompe i bombastičnih naslova, u početku se prenosio glas među prijateljima kako neki lik tamo baš dobro kuha, i treba ići probati. Sad si zamislite ambijent gdje uz zalazak sunca, golemu plažu napuštenu od cjelodnevnih kupača i šum valova isprobavate šest ili osam jela, sve jedno bolje od drugog, kimajući glavom dok se osobno uvjeravate u istinitost glasina.

Stiven Vunić i supruga Tea otad su Zijavicu digli na noge, tako da je ovaj restoran postao nezaobilazna stanica ako se nađete na Kvarneru. Ne možemo se sjetiti broja koliko smo ih puta posjetili, ali baš svaki put izašli smo s osmjehom, uz obećanje da ćemo se vratiti prvom sljedećom prilikom.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Nedavno smo ondje ručali u sparno ljetno popodne u društvu osoba koje ne vole lignje na žaru i hladna sirova predjela. Naravno, to smo saznali tek nakon što smo naručili carpaccio od brancina s koromačem i lignjice u šporko na žaru s kremom od kukuruza, koje neće imati još dugo jer ih nije stiglo puno.

image
Carpaccio od brancina s koromačem i jogurtom
Privatna Arhiva

Dovoljna potvrda bili su pogledi u jelo pa u nas, uz mrmljanje između zalogaja: "pa ovo je sjajno". Onda smo pokušali inscenirati i prvo restoransko iskustvo za jednog petogodišnjaka i sedmogodišnjakinju, što je popriličan izazov jer je nemoguće mladost zadržati na stolici u restoranu u stavu mirno i posvetiti ih hrani na stolu ispred njih (barem nama). Ipak, oni su uspjeli izmamiti pitanje žgvacetom i tiramisuom: "hoćemo li se ovdje opet sutra vratiti jer je ovaj kuhar perfektan i bolji od tate", a zna se da iznad tatine kuhinje ipak ne stoji nitko. Nemate puno mjesta koja možete bez fige u džepu odmah ispaliti kad vas netko pita: "a gdje da idem pojesti, ali da je zaista dobro", ali Zijavica to jest, a ove godine kuhaju dosad najbolje.

image
Lignje u šporko na žaru s kremom od kukuruza
Privatna Arhiva

Dakle, što očekivati u Zijavici? Ako ih nikad niste posjetili, svakako treba početi s nekoliko predjela, uz neizostavnu baloticu pohanog bakalara na šalši. Zatim je tu carpaccio od brancina, koromača i jogurta, koji je svjež i neobičan. Klasičari ne bi smjeli propustiti njihovu salatu od hobotnice s malo domaće majoneze od paprike, koja poziva na naručivanje dvostruke porcije, ali nemojte biti brzopleti jer imaju još aduta.

image
Selekcija predjela, carpaccio od brancina s koromačem, pohani bakalar, salata od hobotnice
Privatna Arhiva

U kuhinji su ove godine dobili pojačanje pa ondje kuha Jurica Obrol, koji je kuhao godinama u šibenskom Pelegriniju. Ako ste od rižota, onda treba probati rižoto od škampi ili paštu s ribom. Rižoto je moćan, bogat repovima škampi, kremast, podatan i zasitan, pa imajte na umu da podijelite porciju ako iza toga želite dati priliku buzari sa školjkama i škampima. Pašta je čista suprotnost - vrlo je blaga ali nipošto bez karaktera pa će odgovarati ako tražite neku laganiju večeru. Zijavica ima odličnog i pouzdanog dobavljača škampi. Naime, Stivenov otac Bruno je najstariji škampar na Kvarneru pa tako ovdje, uz Johnson, Plavi podrum i Rivicu, sigurno možete pojesti dobre škampe, naravno, kad priroda to dopusti. Buzaru od školjaka rade s pidoćima, kaneštrelama i škampima. Ipak, oni koji je vole znaju koliko je važan dobar šug. Ovdje nisi u potpunosti siguran bi li se prije pozabavio školjkama ili toćanjem kruha u šugo.

image
Buzara "Ča more da" s kaneštrelama, škampima i pidoćima
Privatna Arhiva

Što se tiče deserata, to je najčešće i najslabija karika u restoranima. Od svih koje smo probali u Zijavici, najukusniji nam je bio mousse od griza s limunom, narančom, arancinima i šumskim voćem.

image
Mousse od griza s arancinima i šumskim voćem
Privatna Arhiva

Vinska lista je korektna, a usluga nenametljiva i gostoljubiva, pa se osjećate kao kod kuće. Naravno, ako secirate i analizirate u detalje, Zijavica može biti još bolja na području vinske karte i deserata. No ako vam je bitno pronaći opušteno mjesto, gdje ćete dobro jesti i izaći s osmjehom na licu, onda su položili. Zaključno i ne najmanje važno jest koliko cijela priča košta. Smatramo kako su Vunići pogodili jako dobru vrijednost za novac. Teško da možemo sad napamet nabrojati još tako dobrih mjesta gdje riblja selekcija predjela za dvije osobe stoji 250 kuna, kuglica od bakalara je 65 kuna, carpaccio od divlje bijele ribe 80 kuna, žuti špageti s kaneštrelama 85 kuna, rižoto sa škampima za dvije osobe 250 kuna, miješana buzara "ča more da" 350 kuna za kilogram, a desert od griza je 35 kuna. I za kraj, obavezno rezervirajte prije dolaska, a imajte na umu kako se srijedom odmaraju.

Hrana 9/10
Ambijent 9/10
Usluga 9/10
Vrijednost za novac 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:09