J ako nam je drago konstatirati da se u Vinkovcima napokon može nešto pristojno pojesti. Da se razumijemo, ondje se uvijek dobro jelo, ali po kućama - ugostiteljska ponuda protekla se najmanje dva desetljeća svodila na ćevape, tople sendviče i pizze osrednje do loše kvalitete. Nekoć se išlo na Krnjaš, u istoimeni lokal poznat po žabama, poslije utakmice s Cibalijina bi stadiona pokojni kolega Tomislav Židak išao u Lamut na pristojan roštilj, a restoran Hotela Slavonija nudio je uobičajenu konfekcijsku masovku. I to je, uglavnom, bilo to. Bilo je u međuvremenu nekih pokušaja, ali kratkoga daha. Danas se ipak u Vinkovcima osjeća novi duh, kao da nije baš sve propalo.
Kad smo ogladnjeli nakon dobrog domaćeg craft piva Valens u opuštenom dvorišnom ambijentu rockabilly bara Hang Loose, otišli smo u Lu, restoran u samom centru, stotinjak metara dalje. Restoran ima vanjsku terasu, praktički na samom središnjem trgu, no više nam se svidjelo sjesti unutra, u vrlo ugodan prostor u koji su malo slabije dopirali zvuci tonske probe nekog KUD-a uoči večerašnjeg kulturnog programa.
Za predjelo smo naručili beef tartare (50 kn) i rolice od tikvice i aromatiziranog sira (25 kn). Juneći file došao je za stol na jednom od onih crnih keramičkih pladnjeva, pomalo naivno, ali zapravo dražesno prezentiran uz tri crtice - soli, papra i ljute slavonske paprike te ljutim umakom ispisanim imenom restorana. I bio je dobar - ne baš strugan, ali očito ručno kosan - i, što nam se naročito svidjelo, sa svježim žumanjkom prepeličjeg jaja. Vrlo ljubazna i neposredna konobarica, što je ovoga ljeta gotovo oksimoron, pitala je želimo li da nam ona umiješa tartar ili ćemo sami. Vinkovci 2.0.
Juhe smo preskočili i odmah naručili glavno: Rimski vrat i Carsko chefa kuhinje.
Da pojasnimo: na jelovniku imate tri predjela, dvije juhe, dva dječja jela ("Za mladu gospodu"), salate, deset glavnih jela u pomalo pretenciozno nazvanoj rubrici Exclusive Part. Uz to, imaju i dva deserta i pet burgera, za koje sami peku brioše - vlasnici su čak nakratko preimenovali ime restorana u Excellent Burger Bar ne bi li privukli mlađu publiku, ali su onda vratili ime Lu. Mnogo ljudi na vanjskoj terasi naručuje upravo burger, koji je, usput, odličan - probali smo ga drugi dan.
Vratimo se na Exclusive Part. Tu je, među deset glavnih jela, obavezni beefsteak, teleći rižoto, filet smuđa, sous vide patka, ali i gurmanski ćevap (jer nikad ne znaš), pa čak i pljukanci s tartufima - u istočnoj Slavoniji egzotično i nepotrebno jelo.
Rimski vrat bio je jednostavan i iznenađujuće ukusan tanjur: mekana svinjska vratina u glazeu od dimljene paprike i suhih šljiva, s finim rimskim njokima (od pšenične krupice), koji i nisu tako često na popisu priloga u našim restoranima.
Carsko chefa kuhinje došlo je uz salatu od pečene paprike, čips od svinjske kožice, uz slastan umak od pečenja i pire od krumpira.Oba jela bila su jako dobra. Nema tu puno kuhanja, sous vide i druge moderne tehnike čine svoje, no ukupni doživljaj bio je iznad očekivanja. Pritom, oba jela stoje po 65 kuna, dakle jeftinija su od pizze u većini zagrebačkih, a kamoli jadranskih pizzerija. Uostalom, samo jedno jelo na meniju ima troznamenkastu cijenu (beefsteak 250 g - 150 kn).
KUGLA IZ LUNAPARKA
Za desert naručili smo čokoladnu kuglu. Kuglu od bijele čokolade, veliku poput boćarske, konobarica je za stolom prelila vrućom tamnom čokoladom, rastopivši je i otkrivši punjenje od kikirikija, kompot od višanja i sladoleda. Lunapark? Možda, ali dajte nam još takvih.
Pili smo Enjingijevu graševinu iz kasne berbe, koja se toči na čaše (32 kn), a zanimljivo je da po istoj cijene toče i njegovo Venje - oba vina stoje 220 kn po butelji. Tu su i Krauthaker, Adžić, Trs, Josić, Galić..., a jedine butelje izvan regije su vina iz linije Korlat. Od pjenušavih vina imaju dva šampanjca: Dom Perignon i Moët & Chandon.
Ručak smo zaključili čašicom fine domaće rakije od dunje i šljive lokalnog proizvođača.
U gradu u kojem donedavno nismo znali gdje štogod pristojno pojesti, sad imamo restoran koji nužno, ali čini se i uspješno, koketira s raznim profilima publike. I usto je lijepo opremljen, ima vrlo ugodno osoblje i dobar servis - bod više za sav taj entuzijazam. Želimo im što skoriju ozbiljnu konkurenciju.