GDJE JESTI U ZAGREBU

U ovom azijskom restoranu godinama uživaju klasičari, a sada nude ponešto i za gastroavanturiste

 Darko Tomas/Cropix
Na novom će meniju u Takenoko i dalje će se pronaći jela za klasičare, ali i uzbudljive kombinacije za one znatiželjne

U Takenoku smo nedavno bili na predstavljanju novih jela nadahnutih nikkei kuhinjom, odnosno spojem japanske i peruanske gastronomije. Kako je prošao već koji mjesec od tog događaja, odlučili smo navratiti u restoran kako bismo provjerili je li entuzijazam u kuhinji ostao na istoj razini.

image
Darko Tomas/Cropix


Šarali smo po meniju i naručili nekoliko klasika, ali smo odlučili isprobati i novitete te usporediti bilješke. Uzeli smo tako Takenoko ceviche (110 kn), koji sadrži usitnjene Jakobove kapice i komadiće sirova brancina poslužene s blagim peranskim panca čilijem i krekerima od sipe. Kombinacija slatkastih kapica i nježnog brancina presječena je komadima oštrog luka, a sve je zajedno marinirano u kiselkastom umaku na bazi limete. Ceviche je bio pripremljen po svim pravilima, a u ustima su se izmjenjivali slatkasti i kiseli okusi, no na trenutke smo se zapitali je li ipak kiselina malo preagresivna za ovu vrstu ribljih namirnica. Unatoč tome, uvjereni smo da će sve četiri inačice ovog popularnog južnoameričkog jela oduševiti publiku koja uživa u kontrasnim okusima.

image
Ceviche od jakobovih kapica i brancina
Privatna arhiva


Wagyu Maki (210 kn za osam komada), koji je na predstavljanju medijima oduševio sve prisutne, ovaj put nas nije impresionirao jer su tanke šnite wagyjua tj. japanske govedine bile žilave. Ispitivali smo konobara s kojeg dijela goveda dolazi meso koje je posluženo, na što smo dobili neuvjerljiv odgovor da je riječ o ribeyeu, otkoštenom odresku od ramsteka. Zaključili smo da ovako pripremljen wagyu baš i ne opravdava svoju slavu. Možda bi pomoglo da je meso bilo jače oprženo brenerom, pa da se masnoća rastopi i blago karamelizira, da zamiriše i svemu da izražajniju mesnu aromu.

Tuna foie gras nigiri aburi (46 kn/kom) nas je oduševio kombinacijom nježne tune i blago opaljenog komada foie grasa koji je davao notu dima i punoću samom nigiriju. Skeptici u društvu promijenili su mišljenje i istaknuli da bi ga rado ponovno jeli. Inka nigiri (34 kn/kom), nigiri od brancina s ekspandiranom kvinojom, imao je zanimljivu teksturu, ali je u načelu bio blagog okusa.

image
Nikkei sushi
Privatna arhiva

Za glavna jela odabrali smo pačja prsa s kremom od celera i umakom od naranče (180 kn) te nikkei brancin u listu banane (190 kn), što su se pokazala kao, zapravo, dosta klasična jela. Prsa su mogla biti i malo kraće pečena, no i dalje su bila ukusna, prelivena gustim umakom koji se nije jako isticao i poslužena s mirisnim pireom od celera.

image
Pačja prsa u umaku od naranče
Privatna arhiva

Brancin je bio izvrsno pripremljen, sočan i mek, a pratio ga je ukusan rižoto od orza, što zapravo nije bio niti rižoto niti od ječma, što biste mogli isprva pomisliti, nego tjestenina koja oblikom podsjeća na rižu.

image
Nikkei brancin u listu banane s rižotom od orza, aji amariliom i mariniranim lukom
Privatna arhiva

Dodatni osvježavajući element bila je mala salata od ukiseljenog luka i ljubičastog kupusa. Oba bi jela bez problema zadovoljila manje avanturistične goste koji nisu ljubitelji sirove ribe. Za desert nas je privukao Goma No Pafe (45 kn), pjena od sezama sa sladoledom od zelenog čaja i šlagom. Jedino što bismo maknuli iz ovog, teksturom zanimljivog deserta jest šlag. Umjesto njega dodali bismo neki hrskavi element koji bi dao dodatnu slatkoću desertu, poput tostiranih sjemenki sezama.

image
Goma no parfe - pjenica od sezama sa sladoledom od zelenog čaja
Privatna arhiva
Takenoko

Adresa: Zagreb, Masarykova 22

Hrana: 7/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 7/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:11