DOBRI RESTORANI 2022

Talijanski restoran u centru favorit je turista, a dobar je odabir i za poslovni ručak u gradu

 Biljana Blivajs/Cropix
Boban smo posjetili usred tjedna i isprobali nekoliko jela sa sezonskog menija

Restoran Boban u Gajevoj u samom centru Zagreba posjetili smo početkom tjedna spontano i bez rezervacije. Na taj je utorak oko pola 2 unutarnja sala bila ugodno popunjena, taman dovoljno da ljubazni konobari nemaju praznog hoda, a ipak da imate priliku naći mjesto za stolom. Tijekom našeg boravka odvila se smjena gostiju koji su u restoranu bili što na poslovnom, što na obiteljskom ručku, uz pokoje društvo prijateljica i nekolicinu turista.

image
Privatna arhiva

Naš smo ručak započeli juhom od bundeve (35 kn) sa sezonskog menija koji će biti aktualan možda još tjedan do dva, kao i toplim predjelom u obliku parmigiane (62 kn). Kremastoj juhi koja je došla polivena bučinim uljem i s malo kiselog vrhnja ne bi smetalo malo više začina poput muškatnog oraščića da bude mirisnija i konkretnija. S druge strane (stola) parmigiana je bila bogata i intenzivnog okusa. Tanko narezani slojevi patlidžana su se topili u ustima, a kombinacija parmigiano reggiano sira i mozzarelle te umaka od rajčice činili su ovo predjelo pravim primjerom raskošnog jela za utjehu. Ne bi nam smetalo da veću porciju parmigiane ponude u ulozi glavnog jela, eventualno uz salatu jer vjerujemo da bi bilo doista popularno među gostima.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Za glavna jela odabrali smo casarecce tjesteninu s puretinom, vrganjima, rajčicom i pancetom (85 kn), kao i jelo Rustika (148 kn) koje uključuje na komadiće narezani biftek poslužen na salati od crvenog radiča, rukole i cherry rajčica s pečenim krumpirima. Rustika dolazi u metalnoj posudi, a jelo je dodatno preliveno mesnim sokom od pečenja. Biftek je bio sočan i ukusan, ispečen u skladu s našim željama, a pečeni krumpiri dobro začinjeni, kremasti iznutra i blago hrskavi na rubovima. Radič je jelu na mahove davao suptilnu gorčinu, a rajčice će u ovoj salati biti puno dojmljivije kada budu u pravoj sezoni. Cijela porcija je bila izdašna i zasitna te bismo je rado ponovno jeli.

image
Privatna arhiva

Poslužena domaća tjestenina s jajima bila je dobre teksture, s blagim umakom kojemu je panceta davala finu aromu. Casarecce su duguljasti, blago zakrivljeni i polovično namotani oblik tjestenine koji u sebi zarobi umak pa se on mogao lijepo rasporediti sa svakim zalogajem. Dok je vrganja bilo u tragovima, puretine je bilo i više nego dovoljno, s čak pomalo nezgrapnim komadima mesa koje je ipak trebalo usitniti. Sir za posipanje došao je u zasebnoj posudici i iskoristili smo ga u potpunosti jer je sam umak bio sasvim jednostavan.

image
Privatna arhiva

U Bobanu na čaše nude izbor nekoliko provjerenih domaćih etiketa vinarija s raznih strana Hrvatske, dok se iskusniji ljubitelji vina mogu zabaviti isprobavanjem posebnijih ostvarenja hrvatske, ali i strane vinske scene.

RESTORAN BOBAN

Adresa: Gajeva ulica 9

Hrana: 7/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:40