Pitate li one najveće, sve brojnije ljubitelje, jedan od najsigurnijih odabira kada je u pitanju azijska kuhinja u Zagrebu upravo je Soi Fusion, stoga i ne čudi da se ovaj restoran, smješten u sklopu Swanky Monkey hostela, nalazi u samom vrhu najpopularnijih zagrebačkih restorana uopće. Cijene u njemu od otvorenja 2019. godine kreću se oko 70, 80 kuna, a s obzirom na obilne porcije, upravo ta popularnost nimalo ne iznenađuje. Dobar je odabir kada se želite počastiti provjereno dobrim azijskim klasicima, iz restorana izaći siti i zadovoljni, a u isto vrijeme na ručak ili večeru ne želite potrošiti cijelo bogatstvo. I zagrebačka je publika to prepoznala, pa tako i ne iznenađuje da je terasa restorana uvijek puna, a rezervacije obavezne. Ipak, na jedan smo radni utorak uspjeli dobiti stol na skromnoj, ali simpatično uređenoj terasi, pa se bacili na kušanje jela s njihova menija. Ovaj je posjet bio posebno zanimljiv s obzirom na činjenicu da je Soi nedavno napustio chef Vid Nikolić, inače vrsni poznavatelj azijske kuhinje, koji je nedavno u Španskom otvorio vlastiti restoran, Tori.
Ovaj smo put odlučili isprobati od svega po malo, pa smo tako za predjelo naručili Pork Belly Buns, parena peciva s glaziranom svinjskom potrbušinom, kimchijem i čilijem (38 kuna za dva komada), te gyoze s piletinom (45 kuna), a za glavno jelo odabrali smo Tuna Poke (85 kuna) i Pad Thai (72 kune). Kako su sva pobrojana jela za stol stigla u isto vrijeme, gyoze su izgubile na hrskavosti, no i dalje su bile klasično dobre, a kod parenog peciva ipak bismo voljeli doživjeti malo prozračniju teksturu. Carsko meso bilo je sočno i raspadalo se već na dodir, a dodaci taman ljutkasti.
Glavna jela, Soijevi ziceri, kako smo ih prozvali, bila su gotovo bez greške. Tuna Poke sa sushi rižom, tunom, spicy umakom, zrnima edamame mahuna, shiitake gljivama i daikonom dolazi u povećem izdanju, pa čak i ako ste dovoljno gladni, uz predjelo teško da ćete uspjeti u potpunosti isprazniti obilno popunjen tanjur. Omjer svih dodataka na tanjuru bio je dobar, a osim svježe tune, posebno nas je oduševila eksplozija okusa u shiitake gljivama. Kada bismo morali naglasiti jedan nedostatak, bila bi to činjenica da bismo voljeli da je zdjela s Tuna Pokeom za stol stigla ipak malo hladnija; u tom bismo je slučaju prozvali savršenim, laganim, a zasitnim odabirom za vruće ljetne dane.
Pad thai s mariniranim pilećim zabatkom, rižinim rezancima, tofuom, kineskim kupusom i kikirikijem dobar je odabir ako ne želite previše eksperimentirati. Piletina je sočna i ima je dovoljno, tofu je sjajno začinjen, a okusi su taman pogođeni.
U Soiju smo probali i vrlo dobar koktel Bermet+, s bermetom, sojuom od jagode i limunskom travom (38 kuna), te domaći hladno infuzirani zeleni i crni čaj s dodatkom limunske trave, pomela i ružičastog papra (15 kuna), za koji bismo ipak voljeli da je nešto jačeg okusa. U ponudi je još nekoliko koktela, inače s potpisom Vedrana Gulina, cijene kojih se kreću od 38 do 45 kuna. Posebno zanimljivo za ljetne dane zvuči onaj s mangom, tekilom, pjenušcem i sodom. Uz domaće gazirane napitke, tu je još i klasičan izbor pića kao što su pivo, vino i rakije.
Uz pobrojana jela, ovdje možete isprobati i ramen u dvije varijante, Tonkotsu s carskim mesom (65 ili 80 kn, ovisno o porciji) te Khao Soi s piletinom (72 kune), zatim superpopularnu Katsu piletinu (65 kuna), zeleni curry (75 kuna), Dan Dan noodlese s mljevenom svinjetinom (75 kuna) te Kung Pao (75 kuna). Od predjela, uz gyoze s piletinom i tofuom (45 kuna) i bao bunse sa svinjetinom, piletinom (38 kuna) i jastogom (48 kuna), tu su još i kozice u panko mrvicama s majonezom od wasabija i korijandra (58 kuna). Iako smo desert ovaj put preskočili, ovdje inače najradije biramo sjajan Sticky Toffee, topli kolač od datulja sa sladoledom (32 kune), a u ponudi su još i riža s umakom od kokosa i sorbetom od manga (45 kuna) te Matcha Anko, matcha sladoled s azuki pastom i crumbleom od crnog sezama (38 kuna).
Soi Fusion
Ilica 50, Zagreb
Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....