INSTITUCIJA KVARNERA

Postoji nekoliko razloga zašto je Plavi podrum pun, i to ne godinama, nego desetljećima

 Berislava Picek/
U Plavi podrum odlazimo dugi niz godina. Za njih je ova godina posebno značajna jer slave 25. rođendan u vlasništvu Daniele Kramarić

Prema nekim zapisima, baš na ovom mjestu, u krasnoj vološćanskoj vali, krajem 19. stoljeća bila je gostionica koja je posluživala jela od dnevno svježe ribe. Poslije je tu radio pansion, a posljednjih pedesetak godina kultni restoran Plavi podrum, koji je prije Daniele bio u vlasništvu njezina oca Josipa Taribe, doajena hrvatskog ugostiteljstva. Bez medijske pompe i bombastičnih naslova, ovaj restoran je uvijek pun, i to ne godinama, nego desetljećima. Ovdje se oduvijek dolazilo na kvarnerske škampe i dobru pečenu ribu. Ipak, osim dobro prokušanih zicera, na njihovoj se karti se uvijek nađu i jela koja razigraju dobro poznatu priču. Kao jedno od posebno zanimljivih pamtimo škampe Cardinale, što je starinski recept za repove škampa umotane u pršut, a zatim poslužene na kremi od rajčice.

Danas je, pak, zvijezda jelo sa sirovim repićima od škampa položenih u consommeu od rajčica i dodatno obogaćenih kavijarom od jagode. Prirodna slatkoća škampa sjajno se slaže s rajčicom i, premda biste na prvi mah pomislili da su tri slatke komponente na tanjuru pretjerane, ovdje sve pršti svježinom uz dominantan okus prekrasnog kvarnerskog škampa. Vlasnica Daniela Kramarić ima razvijenu bogatu mrežu malih proizvođača i ribara, pa ne čudi da u proljeće ovdje poslužuju fenomenalnu juhu od šparoga s poširanim jajem. Znamo da sada nije sezona, ali svakako si negdje zabilježite da to trebate probati.

image
Privatna Arhiva/

Budući da smo prije dolaska promrzli od ljetnog pljuska i vjetra, ovdje su nas ugrijali bistrom ribljom juhom. Okus joj je bio bogat kao da vas je netko ogrnuo toplim debelim ručnikom nakon tuširanja, što ne čudi budući da je ovdje kuhaju s glavom od grdobine, ugora i plemenite ribe uz koji ubačeni škamp i dagnju. Ponajbolje riblje juhe na Kvarneru služe u Johnsonu, ovdje i u Rivici u Njivicama, čiji se okus evocira za hladnog vremena. Većina našeg društva nije bila osobito gladna, pa smo još naručili tricorne punjene triljom, kremom od graška cukarina i boba s friganim sipicama. Tricorni je vrsta punjene tjestenine za koju su karakteristična tri roga. Zelena boja pršti s tanjura, a okusom ne zaostaje, pa nas ovaj pjat lijepo podsjeća na to da je još ljeto iako se večernje temperature tome protive. Oni gladniji ipak su se namjerili na file plemenite bijele ribe s hrskavom krustom od badema i pistacija, kremom od cvjetače i demiglaceom. Riba je bila divno sočna, a hrskava korica davala joj je lijepu kontru.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Za desert nismo mnogo eksperimentirali, naš favorit je već godinama njihov Orašar, što je kombinacija pečene jabuke i oraha, dok su oni gladniji završili večeru Pink Pantherom, kombinacijom jagode i bijele čokolade. Iako je hrana ukusna, a ambijent vološćanske vale romantičan, ono najbolje u Plavom podrumu ipak je servis.

image
Privatna Arhiva/
image
pink panther plavi podrum
Privatna Arhiva/

Rijetko tko može nadmašiti savršene ugostiteljske vještine Daniele Kramarić i njezina tima. Ona je srčana, ali odmjerena, zna pogoditi vino koje obožavaš uz tek dvije spomenute riječi, a u tome je slijedi i njezin tim. Iako ima nekoliko mesnih jela, naša je preporuka da ovdje dođete na ono po čemu su najbolji, a to su škampi, sve ostalo može doći kao bonus. Njihova vinska karta je iznimna, što ne čudi s obzirom na to da je Daniela iskusna sommelierka, a prošle su godine nagrađeni kao restoran s najboljom vinskom kartom po izboru Dobrih restorana od strane sommeliera. Nije preskupo za ono što nude, pa ćete meni od tri slijeda platiti 250 kuna, a uključuje onu divnu riblju juhu koja liječi ozebline i loše raspoloženje, tricorne i desert Orašar. Cijena nudo repića kvarnerskih škampi stoji 175 kuna, a file ribe s krustom od orašastih plodova 200 kuna. Ono što će zanimati najveći broj potencijalnih gosriju jest cijena porcije škampa na buzaru ili sa žara, koja iznosi 170 kuna.

Hrana: 9/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 10/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:06