ISTARSKI BISER

Ovo je jedna od najboljih konoba u Istri gdje ćete se vratiti, a pruža dobru vrijednost za novac

Interijer konobe gdje je i kamin ali zbog epidemioloških mjera trenutno ne možete boraviti unutra, no posjeduju i veliki vanjski prostor
 Goran Sebelic/Cropix/Cropix
Alla Beccaccia je obiteljska konoba smještena nedaleko Fažane, a prije dvije godine izabrana je za najbolji tradicionalni restoran

Konoba Alla Beccaccia nalazi se u istarskom Valbandonu u blizini Fažane, na obali nasuprot Nacionalnog parka Brijuni
Beccaccia odnosno hrvatski šljuka bena tradicionalna je i visoko cijenjena lovna divljač. Lov je nedjeljivi dio ove istarske konobe, jer su vlasnici, obitelj Radolovići, generacijama lovci. Veliki otvoreni kamin dominira salom, pa je ambijent ugrijan otvorenom vatrom topao, temperaturom i atmosferom. Prvi svibanjski vikend ipak obećava glede vremenske prognoze pa ako tražite konobu s domaćim jelima koje obitelj Radolović sprema, Alla Beccaccia je mjesto za vas. Osim toga imaju prelijepu veliku terasu i ograđen prostor u zelenilu gdje se djeca mogu igrati.

Na jelovnika su domaće pašte, pršut i mineštrina, tradicionalne kobasice i salama od boškarina, uz divljač i naravno šljuku kao specijalitet kuće koji se unaprijed naručuje. Odlične raviole ovdje pripremaju od krumpirova tijesta, pune radičem i kobasicama, pa prelijevaju umakom od sira, dok se veprovina servira u aromatičnom lovačkom šugu s pljukancima u obilnoj porciji. Mi još pamtimo naš posljednji boravak ondje i jela koja su bila blizu izvrsnima, Uživanciju smo započeli platom s pršutom (istarskim), pancetom, kobasicama od boškarina i sirevima. Pršut je bio vrlo dobar, domaći, a kobasice od boškarina odlične. Uz to smo toćali kruh u dobrom kućnom maslinovu ulju. Potom su stigli vrganji kratko zapečeni na gradelama, koji su nestali u tren oka, a zatim su stigle pašte. Prvo domaći ravioli punjeni crvenim radičem i kobasicama u umaku od četiri sira s kaduljom. To je jelo bilo sjajno. Za razliku od klasičnih raviola koji imaju tanko tijesto, ovi su bili debeli poput napuhnutih lađica, a tijesto je kombinacija klasike i krumpirova tijesta - slobodno bi se moglo reći: istarska izvedenica gnuda. Potamanivši raviole, krenuli smo na fuže s gljivama i paštu Contadina - s komadima bifteka, pancete, pomama i peperončinima, koje smo sporije uživali uz čašu, dvije odlične malvazije od Radovana, jer smo čekali fiorentinu s roštilja (oko 900 g) - ispečene medium rare, baš kako treba.

image
Koljenica ispod peke s krumpirima
Željko Grgić/
image
Željko Grgić/
image
Ravioli
Željko Grgić/

Cijene su umjerene i pružaju dobru dobivenu vrijednost za novac te je moguće ručak sa desertom i kućnim vinom za četvero platiti oko 700 kuna (naravno sve ovisi o ekskluzivnosti namirnica i vinu koje se naručuje).

Kućno vino je malvazija, a ona buteljirana su sva lokalna. Konoba Alla Beccaccia je restoran u koji naprosto mora otići svaki ljubitelj lovačkih jela i/ili istarske kužine, ali i ostali posjetitelji će biti više nego zadovoljni. Prije dvije godine ondje smo radili kraći video prilog u kojem možete vidjeti djelić atmosfere koja vlada u ovoj obiteljskoj konobi.

Uz restoranski dio, obitelj se, naime, bavi i iznajmljivanjem soba (14 soba) i apartmana, koji su na ugodnoj udaljenosti od same konobe, a cijeli je prostor omeđen velikim travnjakom, gdje je i bazen u kojem se možete osvježiti. Da ne bi bilo zabune, to nisu obične zimmer-frei spavaonice, nego jako dobro uređene sobe pa bi se cijeli kompleks mogao nazvati malim obiteljskim hotelom. I doista, za vrijeme našeg posjeta, koja se od planiranog jednodnevnog noćenja protegnula na tri dana, mogli smo vidjeti lijepo ispunjen restoran, ali i kapacitete za spavanje. Jutro bismo započeli s doručkom i ugodnim razgovorima s vlasnikom Markom Radolovićem, potom bismo se rastrčali po Istri, a uvečer se vratili i opet sjeli u Beccacciu na čašu vina ili zalogaj. Simpatičnost i otvorenost cijele ekipe toliko je spontana da se već nakon nekoliko sati osjećate kao kod kuće te se, zapravo, čudite kada radite check-out i odlazite “svojoj kući”. Alla Beccaccia je prije dvije godine izabrana i za najbolji tradicionalni restoran po izboru Dobri restorani 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:17