DOBRA PREPORUKA

Ovaj restoran u centru Zagreba uvijek je dobra ideja, često uvode novitete i drže kvalitetu

 Privatna arhiva
Osvježena terasa, ljubazno osoblje i razigrani meni glavni su aduti ovog popularnog restorana

U zagrebački El Toro svratili smo neposredno prije uvođenja novog menija, na kasni ljetni ručak. Odabrali smo sjesti na prostranu terasu, koju su nedavno osvježili novim stolovima tako da je sada puno atraktivnija. Iako se zapravo nalazi na uglu sa Šubićevom, što znači da iza vas prolaze tramvaji i automobili, promet taj dan srećom nije osobito dolazio do izražaja. S druge strane, jako sunce ozbiljno je peklo leđa kako se spuštalo, pa iza 15 sati izbjegavajte stolove uza sam rub terase prema cesti, ako je ikako moguće.

image

Terasa restorana El Toro u Ul. fra Filipa Grabovca 1

Privatna arhiva

Za predjelo smo odabrali hrskave polpete od hobotnice (90 kn) i hrskave dumplingse punjene svinjskim obrazima (75 kn). Tri velike polpete dolaze na kremi od limuna i celera, a uz to je posluženo ukiseljeno povrće i mlada salata, što su zapravo bile više klice nego salata. Polpete su bile obložene mrvicama i doista hrskave, a samo meso hobotnice bilo je meko. Nije bilo previše usitnjeno tako da su se mogli razaznati i dijelovi krakova. Limun je davao osvježenje, a dobro su nam došli i komadići ukiseljenog (fluorescentno ružičastog) daikona koji bi fino presjekao kroz zalogaj.

image

Hrskave polpete od hobotnice na kremi od celera i limuna

Privatna arhiva

S druge strane, dumplings službeno dolaze u umaku od zelenog curryja i mlijeka od kokosa, kao i na kremi od crnog graha i limete, uz dodatak korijandera. Paketići od tankog i dodatno zapečenog tijesta punjenog mesom u našem slučaju na stolu su se pojavili u laganom umaku na bazi mlijeka od kokosa nadograđeni poprženim kikirikijem uz prutiće krastavca. Jesu li potrošili sve namirnice ili je došlo do neke promjene na jelovniku, nismo upućeni, no predjelo je ipak bilo dobro spremljeno i ukusno.

image

Hrskavi dumplingsi na curry umaku sa svježim krastavcem

Privatna arhiva

Za glavno jelo odlučili smo se za marinirane pileće ražnjiće (85 kn) koji dolaze uz mahune iz woka sa salsom verde, mladom salatom i kremom od paprike. Na tanjuru se dobiju dva dobro žarom opaljena ražnjića od sočne piletine koju su vjerojatno marinirali u mlaćenici ili čemu sličnom, a opaljeni dijelovi davali su ražnjićima baš dobar okus dima i roštilja. Glatka krema od paprike bila je blago ljutkastog okusa i sjajno se slagala s piletinom. Salata je bila odlično začinjena, a sastojala se od matovilca, rikule i salate hrastov list. Uz to su poslužene i samo kratko termički obrađene mahune koje su ugodno pucale pod zubima, dok salsu verde nismo ni percipirali.

image

Pileći ražnjići sa salatom i mahunama na kremi od paprike

Privatna arhiva

Drugo jelo bili su repovi kozica (110 kn) koji su pripremljeni na žaru, a dolaze uz sotirani grašak s metvicom, kiseli komorač, kremu od mrkve, indijskog oraha, praha od cikle i lješnjaka. Kozica nije manjkalo, a bile su ugodno začinjene. Dio društva volio bi da su bile malo mekše, no svakako je riječ o primjereno pripremljenoj namirnici. Mladi grašak ne vidimo često uz kozice, no sjajno su se slagali po slatkoći, a ukiseljeni komorač i metvica doprinosili su aromatičnosti jela.

image

Repovi kozica sa žara s mladim graškom i ukiseljenim komoračem, a na kremi od mrkve

Privatna arhiva

Za desert smo odabrali eclair punjen kremom od vanilije i pečenom jabukom s cimetom, kao i slasticu Čokolada tonka odnosno kombinaciju moussea od tamne čokolade s 55 posto kakaa, koji je dodatno aromatiziran tonka orahom, čokoladnog karamela i čokoladnog biskvita. Eclair je bio dobre temperature, ukusan i bogato nadjeven, a choux tijesto u dobrom stanju. Lijepo se isticao cimet u jabučnom dijelu nadjeva, iako je sve skupa bilo možda ipak preslatko. S druge strane, čokoladna monoporcija bila je sjajna, s kremastom sredinom i slojem karamela, izrazito zasitna i dobro složena. Tonka se tek neznatno osjetila. Svi deserti na karti koštaju 48 kuna.

image

Desert Čokolada Tonka s mousseom od čokolade, čokoladnim karamelom i čokoladnim biskvitom

Privatna arhiva
image

Eclair punjen kremom od vanilije i pečene jabuke s cimetom

Privatna arhiva

Ručak smo popratili čašom Male Nevine Saints Hillsa za 35 kuna za decilitar. Svakako pitajte konobare za preporuku ako na vinskoj karti ne pronađete ništa što vas posebno zanima. Konobari koji su nas posluživali bili su ažurni i uljudni, pa je cijeli obrok bio još ugodniji.

EL TORO

Adresa: Ulica fra Filipa Grabovca 1

Hrana: 8/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 9/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:41