DOBRA PREPORUKA

Ovaj lokal u centru Zagreba trebali bismo posjećivati češće, nude dobru vrijednost za novac

 Privatna Arhiva/
Hrana u Lari&Penati je uvijek ukusna, cijene nisu previsoke i dobra je ideja ako se zateknete gladni u centu grada

Simpatično uređen lokal u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici već je godinama jedno od provjereno dobrih mjesta za ručak u centru grada. Pa ipak, uz brojne gostionice, bistroe i lokale koje nude zasitan street food, često mjesta kao što su Lari & Penati smetnemo s uma. To je prava šteta jer se ovdje jede fina hrana, cijene nisu previsoke, porcije su obilne i atmosfera je opuštena.

Na terasu lokala stigli smo nenajavljeni jedno poslijepodne usred tjedna i, iako su na svim stolovima stajale rezervacije za nekoliko sati kasnije, osoblje nas je spremno dočekalo i kasni ručak ili rana večera mogli su početi.

image
Privatna Arhiva/

Za predjelo smo naručili quiche sa špinatom (35 kn) i paštetu od bakalara (45 kn), za glavno jelo pečeni otkošteni zabatak sa šparogama (80 kn) i mesne okruglice s tjesteninom (65 kn), a za desert kolač od tamne čokolade (25 kn) i baskijski cheesecake s jagodama (28 kn).

Odmah na početku, quiche sa sirom, špinatom i bademima (umjesto orasima, kako je navedeno na meniju) bio je jedan od boljih koje smo u posljednje vrijeme isprobali. Tijesto je bilo prhko i topilo se u ustima, nadjev je bio dobro začinjen, s puno špinata koji se lijepo osjetio i hrskavim zapečenim bademima na vrhu. Na stol je stigao još topao pa smo zaključili kako je tek pečen, a ne zagrijan, s obzirom na to da je opće poznato da quiche sve bolji postaje upravo stajanjem.

image
Privatna Arhiva/

Preostala tri predjela navedena na meniju bila su pašteta od guščje jetre, zatim tatarski biftek i pašteta od bakalara, a budući da na topli (još uvijek) proljetni dan nismo bili raspoloženi za teška mesna jela, odabrali smo bakalar. Pašteta je na stol stigla u kombinaciji s pomalo dosadnim tostiranim, tvrdim i suhim kruhom kojem je nedostajala kap kakve masnoće kako bi mu dala malo karaktera, ali je dojam odmah popravila okusima dobro izbalansirana pašteta. Dodali smo cijelom jelu i malo maslinova ulja posluženog na stolu i zadovoljno ispraznili tanjur.

image
Privatna Arhiva/

Kada smo naručili predjela, odmah smo izdiktirali i svoju narudžbu glavnih jela, no čini se da se ona na trenutak negdje izgubila pa smo na novi slijed čekali dulje od očekivanog, nekih 40-ak minuta. No, valja spomenuti, kada su jela napokon stigla za naš stol, osoblje je preuzelo krivicu za dulje čekanje i odmah se ispričalo.

Pečeni zabatak sa šparogama u panko mrvicama bio je sočan, sjajno začinjen (ovdje se ne boje soli i to je svakako dodatan plus), ali mu je nedostajala hrskava kožica koju na pečenoj piletini toliko volimo.

image
Privatna Arhiva/

Mesne okruglice stigle su kao dio poveće porcije, u kombinaciji s domaćom šalšom i tjesteninom. Okruglica je bilo više nego dovoljno, a šalša je bila ukusna, iako bismo joj, za potpuni doživljaj, pri kuhanju dodali još žličicu šećera kako kiselina od rajčice ne bi bila baš toliko izražena. Također, deblja, al dente skuhana tjestenina koja je stigla u kombinaciji sa šalšom i okruglicama bila je pun pogodak. Pravo comfort food jelo.

image
Privatna Arhiva/

Iako već siti, nismo mogli odoljeti baskijskom cheesecakeu s jagodama, a onda smo, balansa radi, naručili i čokoladnu tortu. Obje slastice bile su dobro napravljene, ne preslatke i svakako bismo ih naručili ponovno. Baskijski cheesecake bio je prozračan, lagan, a blago obrađene, lagano slankaste jagode cijelom su desertu dale dozu uzbuđenja, dok je čokoladni kolač bio nešto gušće teksture i teži, ali još uvijek dovoljno nježnog okusa. Poput kakvog dekadentnog brownieja.

image
Privatna Arhiva/

Uz čašu sauvignona i malvazije, račun smo ovdje platili 335 kuna, što je itekako dobra vrijednost za novac, posebice za centar Zagreba. Dobro je dodati da su na terasi lokala dobrodošli i psi, a s obzirom na gužvu koja se stvorila za vrijeme našeg posjeta, odlična ideja svakako će biti rezervirati stol. Iako se trenutačno tik do lokala izvode radovi, neka vas to ne obeshrabri. Ekipa iz Lari & Penati brzo se snašla pa su i zid koji ih dijeli od gradilišta ukrasili po svom guštu. Buke u poslijepodnevnim satima nema, a čini se, nema ni problema s nedostatkom gostiju. Nakon obilne večere, još nam je jednom postalo jasno i zašto. Na kraju, nakon ovog posjeta, vjerujemo, Lari & Penati restorana sjetit ćemo se i preporučiti ga češće.

LARI&PENATI

Adresa: Petrinjska ulica 42A

Hrana: 8/10

Ambijent: 7/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:37