Neočekivana fuzija

Novi meni Takenoka spaja okuse vruće Južne Amerike i staloženog Istoka

 Dobra Hrana
S početkom nove restoranske sezone, u prvom hrvatskom japanskom restoranu uveli su brojne novitete

Kao prvi japanski restoran u Hrvatskoj, Takenoko je već gotovo dva desetljeća popularna adresa za sve ljubitelje japanske hrane, a vjerni su ga gosti kroz godine pratili s lokacije na lokaciju pa sve do dostave tijekom perioda korone. U lijepo uređenom prostoru na uglu Masarykove i Gundulićeve ponovno možete bez ustručavanja uživati u njihovim klasicima, ali i u brojnim novitetima s kojima su odlučili ući u novu sezonu i proširili postojeći meni.

image
Darko Tomas/Cropix

S ukupno dvadeset novih jela podijeljenih na predjela, glavna jela i slastice svojim su se gostima potrudili predstaviti nikkei, koncept koji spaja sve čari japanske i peruanske hrane. Nikkei kuhinja se u Zagrebu ne javlja po prvi put, ali nikad nije bila toliko detaljno razrađena, a svidjet će se svima koji vole neočekivane, ali jako uspješne spojeve južnoameričkih začina, povrća i svježe ribe, rakova i morskih plodova.

image
Dobra Hrana

Jela ove kuhinje, što se razvila u posljednjih stotinu godina uslijed sve češćih migracija japanskog stanovništva u Južnu Ameriku, predstavljaju zlatnu sredinu između delikatnih japanskih okusa i jakih, začinjenih peruanskih jela. Iako je riječ o dvije kulinarske tradicije s dugom povijesti, niti jedna nije prevladala, nego je ostvarena delikatna ravnoteža koju su i u Takenoku uspjeli prenijeti na tanjur.

image
Dobra Hrana

Na novom meniju se tako nalaze tradicionalna japanska jela kao što je nigiri sushi, no sada je tuna uparena s gusjom jetrom, losos s tartufima, a brancin s hrskavom kvinojom koja svakom zalogaju daje zanimljivu teksturu. Osmislili su i niz maki rolica u kojima spajaju, primjerice, kozice i šparoge u tempuri ili pak, tanke šnite wagyu govedine s avokadom.

image
Japansko-peruanski nigiri sushi
Bojan Zibar
image
Wagyu maki
/Bojan Zibar

Posebnu pažnju privlače i četiri inačice cevichea, peruanskog jela u kojem se kvalitetna sirova riba i morski plodovi, što su kod Takenoka tuna, losos, brancin i jakobove kapice, obrađuju u kiseloj marinadi na bazi soka limuna i limete. U restoranu su svako od jela odlučili nadograditi drugim umakom pa se tu nalaze kombinacije od žute paprike, rajčice, kokosova mlijeka i marakuje, a svaka varijanta je upečatljiva na svoj način.

image
Ceviche
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar

Na spisku glavnih jela nalaze se brancin koji na tanjuru stiže umotan u list banane ili pak sočni janjeći kotleti koji se sjajno slažu s kockicama slatkastog ananasa i aromatičnim chimichurrijem, a ni deserti nisu razočarali.

image
Janjeći kotleti servirani u umaku od ananasa
Bojan Zibar
image
Hlap u tempuri s aji panca chilli papričicama
Bojan Zibar

Na čelu s vrhunskim chefom Rabbi Ataurom, koji se tijekom karijere usavršavao u najslavnijim peruansko-japanskim restoranima diljem svijeta, te chefom Mariom Starmanom i sous chefom Teodorom Burićem, ali i ostatkom tima, Takenoko predstavlja fantastičan spoj jednostavne, elegantne i blago začinjene japanske kuhinje s veselom, svježom i pikantnom kuhinjom Perua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:37