RECENZIJA RESTORANA

Najpopularniji slavonski restoran ambiciozan je projekt, ali još postoje elementi na kojima bi u kuhinji trebali poraditi

Mnogi Crni svinju smatraju najboljim restoranom toga dijela zemlje

Ovaj smo se petak odlučili za spontani obiteljski ručak u jednom od najboljih restorana na istoku Hrvatske, Crnoj svinji. Restoran je smješten u sklopu kompleksa Terra Negra, u vlasništvu Žito grupe Marka Pipunića, koji bi uskoro trebao postati bogatiji i za hotel čiju smo gradnju mogli pratiti s terase restorana, ali i za veliku privatnu bolnicu, čija se izgradnja može pratiti po ulasku u kompleks. Uz većinu namirnica koje se nabavljaju unutar tvrtke čiji je restoran dio, ova dva objekta svakako će restoranu dati dodatnu održivost.

Iako se po temperaturama to teško može zaključiti, ljeto je na zalasku, a s njim i ljetni meni Crne svinje pa nismo htjeli propustiti priliku probati i nešto što nije u stalnoj ponudi.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

S ljetnog menija smo odabrali hladnu juhu od badema i kiselih jabuka (5 €) i janjeću koljenicu u umaku do pečenja s pireom od celera s vanilijom i toplom salatom od mahuna s češnjakom (17 €), te vrlo osvježavajući strawberry mojito (8 €). Manje avanturistični među nama odlučili su se za izvrstan Martin Albus Sivi Pinot (5,50 €/1 dl).

S redovnog menija odlučili smo naručiti bistru juhu od perlinke (biserke) s griz noklicama (4 €) i krem juhu od buče (4,30 €), za predjela paštetu od domaće perlinke s kremom od šipka i kuglicama octa (6,30 €), zapečene puževe na maslacu (8,20 €) i domaće raviole punjene guščjom jetrom s džemom od šumskog duda (18,35 €), dok smo za glavno jelo naručili uštipke od crne svinje s kremom od vlasca i vrhnja s pečenim krumpirom (10,80 €), konfitirane svinjske obraze u umaku od Malibu ruma s paprikom i pireom od krumpira s tonka sjemenkama (13 €) i baby ribeye od crne svinje uz povrće sa žara i krokete od bundeve (3,30 €), a uz glavna jela smo odlučili uzeti i pečenu papriku (4,60 €) koja je na vrhuncu sezone.

Vinsku listu uglavnom čine slavonsko-srijemska vina, uz poneka vina iz ostatka Hrvatske i Europe, pa smo odlučili nastaviti lokalno i probati sjajan cuvée Jakob (7 €/ 1 dl) iz Brodskog Stupnika, koji se izvrsno spario s mesnim jelovnikom.

Hladna juha nam se svidjela, ali nas je i ostavila malo zbunjenima. Donekle osvježavajuća, ali istovremeno vrlo slatka (pogotovo u kombinaciji sa slatkim crnim grožđem), prije bi mogla proći kao desertna juha. Dodatak maslinova ulja malo je izbalansirao slatkoću, ali nam se i dalje nije sviđala tekstura juhe puna mljevenih badema, a nismo osjetili kiselost jabuka koje bi sigurno doprinijele svježini.

image
Privatna Arhiva/

Juha od perlinke bila je klasično dobra, krepka i bogata povrćem i komadićima mesa, s jako mekanim griz noklicama. Juha od bundeve također je bila klasično dobra, nimalo slatka, što nam se svidjelo, i uz dodatak krutona i bučinog ulja.

Pašteta od perlinke s domaćim pekmezom od kajsije, pardon - marelice, bila je ukusna. Blaga, ali punog okusa, dobro se slagala s pekmezom i kuglicama octa koje su davale dodanu svježinu uz jako ukusan kruh koji sami rade.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Puževi su bili malo suhi, ali osim toga dobro pripremljeni. Naš je dojam da maslac nije bio vrhunske kvalitete, jer nismo osjetili mliječnost, samo uljastu kvalitetu, čak i kad se već bio ohladio. Ali domaći kruh bio je izvrstan za umakanje.

image
Privatna Arhiva/

Od predjela, najviše su nam se svidjeli ravioli punjeni guščjom jetrom s džemom od duda. Tijesto je malo tvrđe, što nam nije smetalo, a bogato punjenje izvrsno se slagalo s džemom i prizivalo vrlo šumske okuse i mirise. No, nije nam se svidjela njihova cijena, jer iako potpuno razumijemo da je guščja jetra skupa namirnica (i daleko od toga da su ravioli prepunjeni), 18,35 € za 5 raviola je dosta, pogotovo kada se usporedi s cijenama glavnih jela.

image
Privatna Arhiva/

Na prijedlog iznimno ljubaznog konobara, kojeg ovdje svakako želimo pohvaliti i zahvaliti se na prijedlozima, pogotovo vina, glavna jela servirana su na jednoj plati, tako da smo svi mogli lakše dijeliti.

Uštipci od crne svinje bili su sočni i dobro začinjeni, no pečeni krumpir u provinom brašnu bio je malo suh i nejednak, jer neki komadi bili su prepolovljeni dok su drugi bili cijeli i više odavali dojam kuhanog krumpira. Umak od vlasca i vrhnja lijepo je pratio uštipke.

Ribeye od crne svinje bio je dobro pripremljen i, kao što bi čovjek očekivao od mesa crne svinje, sočan. Šteta što nije bio malo više karameliziran, ali osim toga bio je to ukusan i dimenzijama dobar komad mesa, pogotovo s obzirom na cijelu narudžbu. Povrće na žaru koje ga je pratilo bilo je korektno, dok su kroketi od bundeve bili izvrsni iako nisu panirani u mrvicama. Uz ovo roštilj-jelo poslužen je i pire od bijelog graha s bučinim uljem, koji nas nije oduševio jer nam se činio nepotrebnim škrobnim elementom uz krokete.

image
Privatna Arhiva/

Janjeća koljenica bila je izvrsna, poslužena na kosti s mesom koje se raspada uz jako dobar umak od pečenja. Međutim, prilog nam se nije svidio jer je iz nekog razloga pire od celera s vanilijom bio iznimno sladak, tako da se nikako nije slagao s intenzivnim okusom janjećeg mesa. Da nije bilo slatkoće za koju moramo pretpostaviti da je došla od nekog dodanog sladila, jer ni celer ni vanilija nemaju inherentnu slatkoću, prilog bi vjerojatno puno bolje odgovarao sjajno pripremljenom mesu.

Svinjski obrazi u umaku od Malibu ruma glavno je jelo koje nam se najviše svidjelo u cijelosti. Obrazi su bili fantastični, slatkoća ruma u umaku jako dobro izbalansirana paprikom, tako da je rezultat ljepljiv, moćan, umamijem bogat umak koji se izvrsno slaže s mesom, a dobro ga prati pire aromatiziran s Tonka grahom, koji nije dominirao okusom.

Pečena paprika bila je ukusna, iako ne bez mana. Inače se služe dvije slatke i dvije ljute, ili po želji, a mi smo odabrali jednu ljutu i tri slatke. Ljuta je bila više pikantna, ali s obzirom na to da imamo viši prag za ljutinu, nekome bi možda bila ljuta. Ono što nam se nije svidjelo jest štednja na češnjaku i činjenica da su paprike poslužene cijele, tj. bez čišćenja unutarnjeg dijela. Poneka sjemenka u paprici nam, naravno, ne smeta, ali borba s čišćenjem kompletnog sadržaja paprike nije neka zabava.

image
Privatna Arhiva/

Od deserata smo se odlučili za cheesecake s medom (5 €), čokoladnu tortu (5 €) i glazirane kugle od pistacije (5 €)

Čokoladna torta nam se najmanje svidjela, s biskvitom koji je bio relativno suh dok je ganache bio dosta tvrd i odvajao se od biskvita, a dojam nije popravio ni, vjerojatno kupovni, preljev od kakaa.

Cheesecake je bio nešto bolji. Ukusan klasičan cheesecake s dodatkom meda koji daje udar slatkoće i arome, te (opet bismo rekli kupovni) umak od jagode koji malo balansira slatkoću meda.

Kugle od pistacije su nam se najviše svidjele, poslužene na maslacu od pistacije, punog okusa, kremaste i s bazom od čokoladnog biskvita. Porcija nije velika, ali su vrlo ukusne i nakon obilnog obroka baš taman. Uz desert smo uzeli i Josićev rosé (4,80 €).

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Crna svinja ambiciozan je projekt koji svakako treba pozdraviti i podržati, međutim naš je dojam da još postoje elementi na kojima bi trebali poraditi (netko u kuhinji očito ima vrlo velikodušnu ruku kada je slatko u pitanju, npr.).

Atmosfera i uređenje vrlo su ugodni (iako ne možemo ne kritizirati izbor glazbe, odnosno Jukebox radio, jer imali smo nesreću biti ispod zvučnika na terasi i umjesto nenametljive glazbe, svejedno kojeg žanra, koja bi oplemenila lijepu atmosferu restorana i okolnog imanja, slušali smo B produkciju hrvatske pop scene kao da se vozimo u autobusu na relaciji Zagreb-Jadran), restoran i prostor county kluba pružaju dodatnu mogućnost istraživanja i zabave, pa se nadamo da će se i uočeni nedostaci ispraviti kako bi svi elementi ovog projekta skladno funkcionirali.

Crna svinja

Adresa: Ulica Ovčara 3, 31431 Čepin

Hrana: 8/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 9/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:16