VELIKA ZAVRŠNICA

Najbolji u zemlji su... Počelo je odbrojavanje do najuzbudljivijeg trenutka izbora Dobri restorani

Već više od desetljeća popisujemo, ocjenjujemo i svojim čitateljima preporučujemo mjesta koja nude najljepša i najbolja gurmanska iskustva. Još nas samo nekoliko dana dijeli od proglašenja pobjednika 12. sezone!

U ponedjeljak, 2. listopada, u zagrebačkom Petom Kupeu bit će dodijeljene nagrade i priznanja najboljim restoranima i pojedincima na hrvatskoj gastronomskoj sceni za 2023. godinu. Tim događajem obilježavamo vrhunac 12. sezone projekta Dobri restorani u organizaciji magazina Dobra hrana i Jutarnjeg lista. Već više od desetljeća popisujemo, ocjenjujemo i svojim čitateljima preporučujemo mjesta koja nude najljepša i najbolja gurmanska iskustva, bilo da je riječ o visokoj kuhinji, hotelskom restoranu, gostionici koja nudi tradicionalna jela, pizzeriji ili uličnom lokalu s brzom hranom.

Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni i poticanja javnosti da pruži priliku tim novim licima, kao uostalom i skrivenim biserima hrvatskog ugostiteljstva, naš izbor svake godine nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima već poznatih i prepoznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.

Aktualnu sezonu recenziranja restorana širom zemlje obilježio je i niz promjena: u izbor su po prvi put ušli i neki restorani koji rade kraće od šest mjeseci, timu recenzenata dodali smo i nove suradnike iz raznih krajeva Hrvatske, a samu sezonu zaključujemo i na već spomenutoj novoj lokaciji. Time smo polako, ali sigurno počeli uvoditi neophodne promjene kojima ćemo osvježiti ovaj dugovječni projekt.

image
Jazzirt/Getty Images

Glavne četiri kategorije u izboru Dobrih restorana i ove godine su: tradicionalni restorani, restorani visoke kuhinje, restorani kreativne urbane kuhinje i hotelski restorani visoke kategorije.

Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Uz njih, proglasit ćemo, kao i dosad, chefa godine, onoga koji je svojom osobnošću, originalnim pristupom i visokim dosezima obilježio inače sve uzbudljiviju gastro scenu naših prostora.

Posebna nagrada ide i restoranu koji ove godine ima najbolju (ne nužno i najbogatiju) vinsku kartu, a ponovno ćemo proglasiti i mladu nadu među chefovima, kojoj će pripasti nagrada utemeljena 2019. godine i koja nosi ime Andreja Barbierija, velikog chefa koji je prerano otišao ostavivši dubok trag na domaćoj sceni.

image
Marko Miscevic/Cropix

Najuži izbor konkurenata po kategorijama nije donesen samo na temelju vrlo čitanih recenzija koje smo objavljivali u tiskanim i web izdanjima Dobre hrane i Jutarnjeg lista, nego i uz pomoć mreže upućenih suradnika iz svih krajeva naše zemlje koji poznaju scenu i redovito posjećuju restorane. Njihova nam je suradnja, zbog ograničenog vremena za ocjenjivanje, ali i zbog šire slike, bila vrlo važna.

Ovim putem zahvaljujemo i dugogodišnjem generalnom partneru projekta Dobri restorani Hrvatskoj turističkoj zajednici, kao i drugim vjernim partnerima, tvrtkama Badel 1862, Velpro i Coca-Cole HBC Hrvatska na podršci tijekom još jedne uspješne sezone.

image
Berislava Picek/Cropix

Nakon što najboljima budu uručene nagrade i plakete, njihova će gastronomska zvijezda još narasti. Vjerujemo da će im to donijeti nove goste, koji možda nisu dosad još uživali u njihovim tanjurima, ali i novu motivaciju, pa čak i obavezu da istražuju dalje i kuhaju još bolje. A projekt Dobri restorani svoju će 13. sezonu započeti već nekoliko mjeseci nakon završetka aktualnog izbora, kako bismo uspjeli posjetiti i ocijeniti što više ugostiteljskih objekata po cijeloj Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo i budućim naporima uspjeti pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji.


Recenzije restorana možete potražiti na portalu Dobra hrana, na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:07