ZAGREBAČKI RUČAK

Na omiljenoj adresi za obiteljski ručak hrana je domaća i dobra, ali ćete je ozbiljno i platiti

 Privatna Arhiva/
Jedna od omiljenih adresa za obiteljski ručak Zagrepčana svakako je Okrugljak

Smješten tek 10-ak minuta vožnje od centra, okružen zelenilom, s parkingom, velikim dvorištem i kupolama koje vas odvajaju od ostatka gostiju, lako je razumjeti zašto je ovo mjesto toliko popularno među zagrebačkom publikom. Upravo zato, ako se ovdje zaputite vikendom, stol morate rezervirati i do nekoliko dana unaprijed. Mi smo se tako već u srijedu najavili za subotnji kasni ručak i nismo pogriješili. Kada smo stigli u Okrugljak, dvorište restorana bilo je dobro popunjeno unatoč oblačnom danu i kiši koja je padala tog jutra.

image
Privatna Arhiva/

Odmah po dolasku ljubazno osoblje nam je uputilo nekoliko preporuka. Za predjelo su nam predložili juhu od kukuruza (50 kn), a za glavno jelo patku s ražnja s mlincima (360 kn za 1 kg) i teletinu s gratiniranim krumpirom (130 kn porcija). Sve prijedloge smo poslušali, a uz to, naručili smo i cvjetove tikvica u tempuri (105 kn) te čokoladni kolač i štrudlu od marelica (40 kn).

image
Privatna Arhiva/

Prije dolaska samog predjela, na stol je stigao couvert u formi komadića sira i dvije punjene paprike te kruh. Sir je bio slankast, papričice slatkaste i sve je bilo pokapano maslinovim uljem. Sve što smo dobili na tanjuru zapravo je bilo nepotrebno, bez nekog prevelikog smisla i možemo zamisliti da smo ručak započeli i bez ovog dijela. Potom je na stol stigla juha od kukuruza i jogurta koju su nam u kuhinju podijelili na dva tanjura. Lagana i osvježavajuća, bez previše intenzivnih aroma, blago slatkasta, a potom i ljutkasta, ova juha bila je više nego dobra alternativa klasičnoj goveđoj juhi koju smo na sparan ljetni dan ipak odlučili preskočiti.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Tempura kojom su bili obavijeni cvjetovi tikvica bila je fina i hrskava, no punjenje je bilo prilično neodređeno. Iako neobične boje, na prvu smo bili uvjereni kako je riječ o kakvom sirnom punjenju, no osoblje nam je pomalo nejasnim rečenicama dalo do znanja da je ipak riječ o laganoj mesnoj pašteti, no nisu jasno odredili o kakvom mesu se točno radi. Na kraju su nježni cvjetovi ostali prilično zbunjujuće jelo. Unatoč malom nesporazumu, moramo pohvaliti uglađeno osoblje restorana koje je strpljivo odgovaralo na svaki naš upit i pripazilo da hrana na stol dolazi u razumnim razmacima.

image
Privatna Arhiva/

Kada su na stol stigla glavna jela, odmah smo uočili da su porcije poveće, a iste opaske načuli smo i sa susjednog stola. Na tanjuru smo dobili tri poveća komada patke s ražnja s masnoćom dobro obloženim mlincima te odreske teletine s dvije veće kugle gratiniranog krumpira. Iako na mjestima na granici suhog, patka je bila ukusna, a mlinci slasni, ali bismo voljeli da su ih nešto kraće držali u tekućini kako bi zadržali formu i ne bi bilo toliko vodenasti.

image
Privatna Arhiva/

Kada smo naručivali teletinu iz krušne peći, na umu smo imali nešto drugačije jelo od onog koje je stiglo na stol, no kada smo isprobali dva odreska poslužena u umaku od pečenja, nismo ostali razočarani. Meso se topilo u ustima i kada su u pitanju glavna jela, pokazalo se kao najbolji odabir. Gratinirani krumpir učinio nam se slabijim izborom priloga uz ovo jelo, nedovoljno začinjen i napravljen s puno vrhnja, bio je prilično težak, zasitan i zamoran dodatak mesu.

image
Privatna Arhiva/

S desertima smo, pak, ovog puta baš pogodili. Savijača od marelica bila je slatko kiselkasta, tijesto je bilo tanko i lagano, a poveći komad savijače na stol je stigao još topao dok je komad čokoladne torte bio nešto manji, ali je sama slastica također bila dovoljno lagana, s prozračnim, mekim biskvitom i jednostavnom, ne preteškom, ali još uvijek dovoljno čokoladnom kremom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Uz ručak smo popili i čašu kućnog vina, graševinu Belje, te bocu negazirane vode, a račun nas je na kraju izašao nešto više od 700 kuna. Unatoč povećoj cijeni, moramo priznati da su porcije bile stvarno zasitne pa smo dio patke s mlincima na kraju ponijeli kući, no ipak, dovodite li ovdje obitelj, budite spremni potrošiti nešto više novca za klasičan ručak vikendom (samo porcija miješane salate ovdje će vas koštati 40 kuna!). I na kraju, iako postoje brojni drugi, cjenovno pristupačniji restorani za obiteljski ručak u gradu, Okrugljak je oduvijek posebno šarmatno mjesto i predstavlja instituciju na zagrebačkoj gastro sceni te se ručkom ovdje s vremena na vrijeme zbilja vrijedi počastiti.

RESTORAN OKRUGLJAK

Adresa: Mlinovi ulica 28, Zagreb

Hrana: 7/10

Ambijent: 9/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:11