POUZDANA ADRESA

Johnson i dalje sprema brutalno ukusnu hranu bez pjenica i kerefeka, tako već više od 20 godina

 Srećko Niketić/
Njihova je konstantna kvaliteta legendarna: baš nas nikad nisu razočarali

Ne postoji niti jedan restoran na Kvarneru, a vrlo vjerojatno i šire, koji je toliko konstantan u svojoj kvaliteti, kao što je to Johnson. Ondje zalazimo sigurno 20 godina, a bilo je razdoblja kada smo ondje zalazili doista često. Nikad se nije dogodilo da ti ljudi imaju loš dan, da smo se vratili iz restorana, i na povratku kući u autu razmijenili riječi: "uf, danas baš nije bilo dobro...". Te bi riječi svakako i bile opravdane da su se ponekad i dogodile, jer svatko je od nas čovjek i ima pravo na pogrešku, pogotovo kad radite dugi niz godina, i ljeti i zimi. Uvijek, ali baš uvijek, iz Johnsona smo se vratili sretni. I ne samo mi. Može biti da bi se njihovi sretni gosti mogli brojati u tisućama.

Jedne nevjerojatno sparne srijede, koja je baš mirisala na kišu, a temperatura se nije spuštala ispod 30 i nešto, pomislili smo da će restoran za ručak biti prazan. U prvi tren nismo smatrali ni da treba rezervirati stol, jer tko dolazi na rani ručak po takvom vremenu? Ipak, rezervirali smo, i dobro da jesmo, jer ne bismo dobili stol.

Čim uđete u Johnson, dočekuju vas u špaliru poredani konobari, sa širokim osmjehom, od kojih će vas jedan preuzeti i smjestiti za stol. Iako, ondje prođe doista mnogo gostiju, konobari prate i najmanje sitnice koje volite, pa kad naručite tjesteninu, odmah pitaju koliko ste gladni, jer mogu oni malo i podebljati porciju, s obzirom na to da pamte koliko vam se sviđalo to jelo. Ručak smo započeli ribljom juhom, koja pouzdano liječi mamurluk i loše raspoloženje. Nećete je platiti malo, košta 52 kune, ali to je vjerojatno najbolja juha koju možete pojesti u restoranu. Bogata je ribom, sitno narezanim povrćem i okusom koji vas gotovo trenutačno vraća u život.

image
Privatna Arhiva Johnson/

Kasnije smo se zasladili hladnim predjelima. Uzeli smo po pola porcije mariniranih i usoljenih inćuna, salate od hobotnice i carpaccia od orade. Obično tom društvu pridodaju i malo sirovih repova škampi, ali škampe tog dana uopće nisu imali, što je konobar i naglasio. I tako je uvijek, kad nemaju škampe, naprosto to kažu, i ne mogu ih izmisliti za vas, niti će se prema vama ili vašima odnositi drugačije ako nekoga nazovete, što je čest slučaj.

image
Privatna Arhiva Johnson/

Za glavna jela uzeli smo njihovu tjesteninu s bijelom ribom, koja je fenomenalna. Istodobno je nježna, lagana, okusom nenametljiva, a opet, nekako putrasta i bogata. Uz to, uzeli smo i njihov crni rižoto, koji obično rade za dvije osobe, i morate ga čekati pola sata. Doista volimo dobar crni rižoto, i odgovorno tvrdimo da Johnsonov spada među najbolje u zemlji. Riža je al dente, a cijeli rižot gust, zagasit i moćan. Iako smo mislili da ćemo time završiti naš ručak, uz čašu vina i razgovor te oval ribe koji je konobar pokazivao susjednom stolu, i nama je došao gušt za jednom manjom pečenom oradom i klasičnim prilogom blitve s krumpirom.

image
Privatna Arhiva Johnson/
image
Privatna Arhiva Johnson/

Naravno, i to je bilo jako dobro pripremljeno. Johnson sjajno izvodi čistu klasiku. Ne igraju se pjenicama, sastojcima, ne maštaju o dekonstrukcijama i slično. Sto ste puta jeli sva spomenuta jela, ali pitanje je jeste li ih jeli ovako dobro pripremljene.

image
Privatna Arhiva Johnson/

Ono što im je slabija točka, to su deserti. Budu oni korektni, ali neće vas oduševiti kao sve ovo ostalo što imaju i nude. Nema mnogo restorana koje možete preporučiti, a da ste potpuno sigurni kako će gosti biti zadovoljni. Ipak, Johnson možete preporučiti uvijek i svima.

Hrana 9/10

Ambijent 8/10

Usluga 10/10

Vrijednost za novac 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15