RECENZIJA RESTORANA

Jednostavna jela visoke kvalitete i autentična atmosfera dalmatinskog mjesta

Nakon preskočenog ručka na jedan od najtoplijih dana u godini, odlučili smo se za raniju laganu riblju večeru u novootvorenom obiteljskom restoranu

Smješten u staroj jezgri Pirovca, jednog od glavnih srednjodalmatinskih središta obiteljskog odmora, Dalmatinski pijat nudi kratak jelovnik na kojem se gotovo isključivo nalaze morska jela i koji je vrlo lokalno orijentiran kada je nabava proizvoda u pitanju. Kako se radi o potpuno obiteljskom pothvatu, poslužio nas je vrlo ljubazan vlasnik, uz kojeg rade njegova supruga, punac i kći.

image
Privatna arhiva

Na prvu nas je oduševio ugođaj stare gradske jezgre, vrlo jednostavno uređenje u kojem je sama ulica dio restorana. Gotovo idealna slika i atmosfera mediteranskog gradića s uskim ulicama na kojima se odvija život u kojem možete sudjelovati kao gost restorana. Ljubazan i uslužan vlasnik približio nam je jelovnik i objasnio da sva vina i suhomesnate proizvode na jelovniku nabavljaju od lokalnih OPG-ova, a ribu od ribara. Maslinovo ulje, koje je dio većine jela, vlasnik pravi sam. Vinska lista je kratka i sastoji se od nekoliko lokalnih babića, plavaca, maraštine i, neočekivano, kutjevačke graševine.

S obzirom na vrućinu odlučili smo se na salatu od hobotnice (11,00 €), dalmatinski pijat (15,00 €), frigane lignje (7,00 €), frigane girice (7,00 €) i sladoled od vanilije s maslinovim uljem (3,50 €). Od vina smo odlučili probati maraštinu koju proizvodi lokalni OPG u Pirovcu (2,5 € čaša).
image

Hobotnica na salatu

Privatna arhiva

Salata od hobotnice bila je vrlo ukusna, iako je hobotnica pružala blag otpor pod zubima, a domaća kvasina je bila dosta jaka. No dojam je popravilo odlično maslinovo ulje, kao i dodatak svježe paprike koja je donijela hrskavu eksploziju svježine.

Frigane lignje bile su mekane i idealno začinjene, pravi užitak i izvrsna lekcija zašto ovo jednostavno i ukusno jelo može i treba biti na jelovnicima, bez obzira na to što je na lošem glasu zbog gumenastih loše pripremljenih kolutova užasa.
image

Friganje lignje

Privatna arhiva

Girice su također bile izvrsne, porcija idealne veličine za jednu dosta gladnu ili dvije manje gladne osobe. Šteta što ih ne nalazimo češće kao vrlo jednostavan, a ukusan i zdrav dalmatinski street food. Oba jela dolaze s tartarom koji je nažalost kupovni, pa tu vidimo prostor za napredak, ali se bez obzira na to odlično slaže s ovim prženim jelima.
image

Dalmatinski pijat koji se sastoji od tune, brancina, srdela i kozica na savur s maslinovim uljem, uz dodatak svježeg povrća i maslina

Privatna arhiva

Dalmatinski pijat ‘‘glavni" je tanjur ovog restorana i sastoji se od tune, brancina, srdela i kozica na savur s maslinovim uljem, uz dodatak svježeg povrća i maslina. Još jednom nas je oduševila idealna veličina porcije koja je taman za dijeljenje. Tuna i brancin bili su izvrsni, idealno termički obrađeni i začinjeni. Srdele su bile blago slane i vrlo dobro izbalansirane svježinom kvasine i gorčinom maslinovog ulja, dok su kozice bile male eksplozije mora, slatke i slane istovremeno, baš kako trebaju biti. Cijeli je tanjur obilno zaliven maslinovim uljem, a povrće mu daje dobrodošlu notu svježine i hrskavi kontrast mekoj ribi. Mala zamjerka ide kupovnoj ciabatti, jer bio bi pravi užitak završiti obrok umakanjem domaćeg kruha u mješavinu maslinovog ulja, kvasine i ribljih sokova na tanjuru.

Sladoled od vanilije je isto bio kupovni i iako je kombinacija sladoleda i maslinovog ulja generalno vrlo popularna u mediteranskim zemljama i onima s velikim brojem doseljenika iz mediteranskog bazena, a pogotovo u Italiji odakle je ovaj trend potekao, ovaj se način posluživanja jednostavno neće svidjeti svakome. Maslinovo ulje je bilo izvrsno, sladoled vrlo dobar kupovni, ali kombinacija srednje gorkog ulja čiju je gorčinu sladoled samo naglasio i hladnoćom zagušio travnate i svježe note, jednostavno nam nije sjela.
image
Privatna arhiva

Kušaonica maslinovog ulja nalazi se na katu, iznad minijaturne kuhinje i šanka. U prostoru su izložene tri vrste ulja koje vlasnik proizvodi: nagrađivano monosortno ulje oblice koje se prodaje po 8 eura za 0,25 dl, mješavina sorti 15,00 eura za 0,75 l i ograničena serija posebne mješavine ulja kojom je vlasnik osvojio zlato na prestižnom natjecanju Olive Japan koje se može kupiti po cijeni od 25 eura za 0,5 l. S obzirom na kvalitetu, smatramo da se radi o razumnim cijenama.

Koncept ove konobe, od jednostavnosti, ali i visoke kvalitete jela, preko oslanjanja na lokalne proizvođače, služenja vlastitog maslinovog ulja do gotovo felinijevske malomišćanske mediteranske atmosfere, jako nam se svidio. Ovo je vrsta restorana koju bismo rado češće vidjeli po obali Dalmacije i koja zasigurno pridonosi promociji domaćih i lokalnih proizvoda po pristojnim cijenama.

DALMATINSKI PIJAT

Adresa: Ul. Petra Draganića Vrančića 16, Pirovac

Hrana: 8/10
Ambijent: 10/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:20