Projekt Dobri restorani, nastao 2012. godine radi promicanja kvalitete, konkurentnosti i podizanja restoranske kulture, postao je najprestižniji i najpoznatiji hrvatski izbor, koji je afirmirao velik broj restorana i njihovih chefova te značajno utjecao na kvalitetu restoranske ponude. S vremenom, koncept se prilagođavao trenutku, no drastičnu je preobrazbu doživio u lanjskoj pandemijskoj godini.
Kao što je to, uostalom, bio slučaj i s nekim velikim svjetskim izborima. U 2020. Dobri restorani nisu održali svečanu dodjelu priznanja najboljima, ali ipak smo bili odlučili nagraditi one koji su smogli snage za opstanak, ne zanemarujući kvalitetu i kreativnost. U tom skraćenom vremenu prije drugog lockdowna objavili smo 55 priča iz 55 restorana - svojevrsni “best of” te, silom prilika skučene, perspektive. Bilo nam je žao što neke nismo uvrstili, jer su to zaslužili, ali mi ih nismo stigli pokriti. To je ujedno i dobra vijest: u ovoj zemlji ima više restorana koji zaslužuju ući u izbor Dobri restorani.
Sad smo, napokon, nakon preduge suše koja je posljednjih mjeseci samo objektima s terasama dopuštala ograničen rad, na početku prave nove sezone. Ove godine odlučili smo doraditi postojeći koncept tako da stručnom žiriju pridružimo stotinjak neovisnih redovitih posjetitelja restorana, koji će svojim sugestijama, utemeljenim na poznavanju lokalne gastronomije, pomoći da ne propusti pokoji skriveni biser, ali i ukaže na promjene u orijentaciji i pristupu pojedinih restorana koje, možda, uzimamo zdravo za gotovo.
Postojeće kategorije u kojima dodjeljujemo priznanja za najbolje i dalje su iste: Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Urbana kreativna kuhinja (bistro, street food i etnička kuhinja). Svaki od njih ocjenjivat ćemo prema četiri ključna kriterija: hrana, usluga, ambijent i vrijednost za novac. Uz to, proglasit ćemo Chefa godine, dodijeliti časnu nagradu “Andrej Barbieri” za najboljeg mladog chefa u usponu, kao i nagradu Prijatelj vina za restoran s najboljom ponudom i servisom vina. Nadamo se da ćemo uspjeti, kao i dosad, pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji. Recenzije dobrih restorana možete redovito pratiti u Nedjeljnom Jutarnjem i izdanjima Dobre hrane, a prve smo objavili već u lipanjskom broju našeg magazina. Potražite ih u nastavku.
Restoran kreativne urbane kuhinje
Hotelski restoran visoke kuhinje
Restoran kreativne urbane kuhinje
Hotelski restoran visoke kuhinje
LUCIANO, SAN CANZIAN VILLAGE & HOTEL
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....