Projekt "Rogoznička kuharica", osmislila je pedagoginja Neda Babić, a realizirana je u suradnji sa zadrugom "Krtol" i OŠ Rogoznica kako bi istražili povijest, običaje i gastronomiju Rogoznice. Motivirani natječajem "Povist mista moga - Iz babine kužine", stvorila se ideja da se na jednom mjestu skupe svi recepti u rogozničku kuharicu u kojoj se između ostalog mogu naći recepti za pandišpanju, cukarine i pršunate koje možete pripremiti u bilo kojem kutku Hrvatske.
PANDIŠPANJA
Pripremila Mira Lušić prema receptu Tonke Radić
Trebat će vam:
6 jaja
5 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
vanilija
0,5 dl ulja
korica limuna
Priprema:
Jaja i šećer miješati, postepeno dodavati brašno, ulje, vaniliju i koricu limuna. Izliti u pobrašnjeni oblik. Peći otprilike pola sata na 150 stupnjeva. Kad je sve gotovo ukrasiti oguljenim bajamima.
CUKARINI
Trebat će vam:
10 dag mendula (badema)
1 dl vode
10 dag šećera
Priprema:
Vodu i šećer pomiješati. Pustiti da prokuha. U prokuhanu vodu stavimo mendule i miješamo sve dok se šećer ne zalijepi za mendule i dobije smeđu boju.
PRŠUNATE
Trebat će vam:
brašno
1 jaje
voda
malo mlijeka
šećer
sol
Priprema:
Sve se dobro spoji i sa žlicom izlijeva u dobro ugrijano ulje. Kad su gotove malo se pošećere.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....