Priprema: 25 minuta • Kuhanje: 1 sat • Porcija: 4
Sastojci:
- 6 srednje velikih krumpira
- 50 g maslaca
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 30 g brašna
- 360 ml mlijeka
- 3/4 žličice sušenog ružmarina
- pola žličice sušenog origana
- pola žličice suhe majčine dušice
- 230 g cheddara
- 50 g edamera
- 20 g kuhane šunke
- 20 g parmezana
- 1 žlica svježeg peršina
Priprema:
Cheddar i edamer naribajte i ostavite sa strane da dosegnu sobnu temperaturu. Odvojite oko 40 g cheddara za posipanje na kraju.
Otopite maslac u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mu narezani luk i pecite oko 20 minuta, povremeno miješajući, sve dok se ne počne karamelizirati. Dodajte nasjeckani češnjak i pecite još minutu. Postupno dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete pastu pa ga zagrijavajte još minutu. Toplo mlijeko postupno dodajte u lonac uz miješanje sve dok se ne sjedini s brašnom. Dodajte ružmarin, origano i majčinu dušicu pa pustite da krčka pet minuta. Maknite s vatre.
Postupno posipajte veći dio naribanog cheddara i edamera uz miješanje sve dok smjesa ne postane glatka i dobro spojena. Pomiješajte šunku narezanu na kockice.
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške, debljine oko 3 mm.
Položite 1/3 krumpira u jednom sloju, međusobno ih preklapajući, na dno lagano namašćene posude za pečenje veličine 33 x 23 cm. Prema želji lagano začinite solju i paprom. Žlicom prelijte 1/3 umaka od sira preko krumpira i četkicom premažite krumpir umakom. Ponovite još dva puta dok ne potrošite sav krumpir i umak. Posipajte cheddarom koji ste odvojili i prema želji ostacima kuhane šunke ili špeka.
Pecite poklopljeno 30 minuta. Maknite pokrov pa dodajte parmezan. Smanjite jačinu pećnice na 190 °C i pecite dodatnih 25 minuta dok sir ne postane vruć, dok ne počne mjehuriti i rumeniti. Pospite nasjeckanim peršinom i ostavite da kratko odstoji prije posluživanja.