JEDE NAM SE...

Zahvaljujući Petri Jelenić već dva dana razmišljamo o poderanim gaćama, evo kako se tradicionalno rade u Slavoniji

A osim toga, tu je i recept za varijantu poslastice inspiriranu poderanim gaćama, koju je napravila sama Petra Jelenić, inače naša najbolja slastičarka

Nije tajna da nam je Slatka kuharica, putopisna gastro emisija slastičarke Petre Jelenić, jedna od omiljenih pa stoga nije ni čudno da svake nedjelje poslijepodne pobožno palimo televizore i jedva čekamo vidjeti što će pripremati u novoj epizodi. Ove nedjelje, u trećoj epizodi nove sezone, Petra Jelenić tako je posjetila Slavoniju i gospođu Janju, koja joj je pokazala kako se tradicionalno rade poderane gaće. Nakon toga, Petra se, kao i obično, vratila u svoju kuhinju pa, inspirirana tradicionalnim receptom, napravila modernu varijantu jela.

Budući da su poderane gaće jelo koje su bile velik dio našeg odrastanja i rado im se vraćamo, odmah smo zapisali recept gospođe Janje, a potom smo, gledajući Petru kako priprema svoje ‘čipkaste poderane gaće‘, poželjeli isprobati i njezinu varijantu.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Dok je gospođa Janja u svom receptu koristila bazične sastojke kao što su mlijeko, kvasac, brašno, šećer, sol i ulje, Petra u svom receptu koristi namirnice kao što su pivo i pirovo brašno, a jelo poslužuje uz umak od paprika. Iako je za Petrinu varijantu potrebno nešto više strpljenja i vremena, jelo izgleda toliko dobro, hrskavo i slasno da sada samo tražimo priliku da se okušamo u pripremi.

No, bez obzira jeste li više tradicionalan tip ili volite isprobavati nove stvari, u nastavku vam ostavljamo oba recepta. Jedno je sigurno, poderanim gaćama, u kojoj god varijanti ih napravite, zbilja nitko neće moći odoljeti.

TRADICIONALNE PODERANE GAĆE/LEPINJICE
Recept gospođe Janje

Trebat će vam:
1 l vode
200 ml mlijeka
40 g kvasca
žlica šećera
žlica soli
glatko brašno
50 ml ulja

Priprema:

U vodu dodajte mlijeko pa u toj smjesi otopite kvasac. Dodajte žlicu šećera i žlicu soli pa malo po malo dodajte brašno dok ne zamijesite srednje čvrsto tijesto. Pred kraj dodajte ulje. Tijesto izradite pa stavite dizati dok ne udvostruči volumen. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa valjajte u pravokutan oblik na 1 cm debljine. Izrežite lepinjice i pustite da se malo dignu pa stavite pržiti u vreloj masti. Kada dobiju zlatno-žutu boju okrenite. Pržene izvadite na papirnati ručnik da upiju višak ulja.

Dodatno!

Gospođa Janja kao mjeru uzima jednu litru vode i onda brašna ‘koliko popije‘.

ČIPKASTE PODERANE GAĆE
Recept Petre Jelenić

Za tijesto:
150 g mlijeka
90 g svijetlog piva
1 jaje
130 g pirovog brašna
2 g soli

Priprema:

Sve sastojke izblendati štapnim mikserom pa spremiti u hladnjak da smjesa odmori. Ulje staviti zagrijavati s metalnim kalupom na 180 °C. Zagrijani kalup umočiti u smjesu pa pržiti u ulju do zlatno-smeđe boje.

Za muhammara umak od paprika:
5 crvenih mesnatih paprika
2 šake oraha
1 žličica mljevenog kumina
čili po želji
malo maslinovog ulja
3 režnja češnjaka, ili po želji
sok od limuna, po želji
sol, po želji
3 žlice krušnih mrvica

Priprema:

Paprike ispecite u pećnici na 200°C s upaljenim ventilatorom da korica djelomično pocrni pa prebacite u posudu i pokrijte folijom da se upare - tako se lakše ogule. Možete ih i prepeći direktno na plamenu štednjaka. Paprika ogulite, izvadite koštice i stavite u blender. Orahe malo tostirajte na suhoj tavi i dodajte kumin i čili. Dodajte par žlica krušnih mrvica, malo soka od limuna, sol i maslinovo ulje. Izblendajte pa korigirajte okus kako vam je finije.

Slatka kuharica prikazuje se svake nedjelje na prvom programu HRT-a, u poslijepodnevnim satima. Za više informacija svakako ih zapratite na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 18:32