Nezaobilazan dodatak

Začin prepun vitamina dat će poseban okus vašim jesenskim ‘comfort food‘ specijalitetima

 Gmvozd/Getty Images
Dolaskom hladnijih jesenskih dana nema nam ukusnije nego se okrijepiti u hrani

Znate onaj osjećaj nakon napornog radnog dana, vani pada kiša, puše hladan vjetar i vrući tuš jednostavno nije dovoljan da nas ugrije? Baš za ovakve situacije, odličan je sve popularniji izraz "comfort food", u prijevodu utjeha u hrani. Kada nas okrijepi te zagrije izvana i iznutra dok uživamo u druženju s obitelji i prijateljima. „Comfort food“ odlično se spaja s mljevenom crvenom paprikom, začinom punim vitamina koji će pružati poseban okus vašim omiljenim jelima, ali i neočekivanim kombinacijama kao što je vruća čokolada. Vruća čokolada je uz čaj zasigurno piće sezone, a okus tradicionalne guste čokolade možete poboljšati prstohvatom mljevene crvene paprike. Ovisno o vašem ukusu, birajte između slatke crvene paprike ili ljute, za pikantnu rapsodiju koja će vas zasigurno zagrijati. Jednako tako, mljevena crvena paprika neka vam bude opcija za začinjenu gastronomsku jesen uz iduće recepte.

image
Promo

Krem juha od crvene paprike

image
Jenifoto/Getty Images/istockphoto

Jela na žlicu uvijek su dobra ideja, a hladne dane ništa ne grije bolje od kremastih juha. Stoga isprobajte juhu od crvene paprike koja je iznimno jednostavna za pripremu, a kada je jednom okusite, željet ćete je jesti svaki dan. Za nju vam je potrebno: 4 crvene paprike, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 2 žlice ulja, dvije žličice ljute Vegeta Maestro crvene paprike, 1 l povrtnog temeljca, sol, Vegeta Maestro crni papar i 3 žlice bijelog vina.

Paprike prvo očistite od sjemenki i narežite ih na kockice, a češnjak i luk sitno nasjeckajte. Zatim češnjak i luk lagano propirjajte u loncu te dodajte papriku i sve pirjajte dok ne omekša. Nakon toga dodajte mljevenu ljutu papriku i sve zalijte povrtnim temeljcem. Ostavite da se poklopljena juha kuha na laganoj vatri pet do sedam minuta nakon čega sve treba izmiksati šaptanim mikserom kako bi dobilo kremastu teksturu. Dodajte soli i papra po želji, začinite vinom, a za dekoraciju možete naribati nekoliko listića Gran Padano sira.

Sendviči od trgane svinjetine (Pulled pork)

image
Promo
Fotek/Getty Images/istockphoto

Jedno od ukusnijih jela za čiju će vam pripremu trebati malo više vremena, ali isplati se svake minute jest sve popularnija Pulled pork, na hrvatskom doslovno trgana svinjetina. Poanta jela je u sporoj pripremi koja omogućava da meso toliko omekša da ga nije potrebno rezati, već se može konzumirati samo trgajući s vilicom. Za pulled pork vam je potrebno: 1 kilogram svinjskog vrata ili lopatice, 3 žličice soli, 3 žličice slatke Vegeta Maestro crvene paprike, 2 žličice dimljene Vegeta Maestro crvene paprike, 1 žličica Vegeta Maestro crnog papra, 1 žličica čilija u prahu, 1 žličica češnjaka u granulama, 2 velika luka, 3 češnja češnjaka, 300 ml crnog vina, 100 ml vode, 2 žlice koncentrata rajčice, 3 žlice meda, 3 suhe šljive, 3 žlice soja sosa i 50 g maslaca.

Meso pripremite tako da ga natrljate suhim začinima sa svih strana, a idealno je ako ga možete ostaviti tako začinjenog preko noći ili minimalno dva sata prije pečenja. Zatim pomiješajte sve mokre sastojke, dodajte med, luk nasjeckan na kockice i usitnjeni češnjak, šljive te 1 žličicu soli i 1 jednu žličicu papra. Meso položite u posudu u kojoj će se peći (posuda mora obavezno imati odgovarajući poklopac), prelijte tekućom marinadom s lukom, poklopite i pecite u pećnici 3,5 sata na 150°C. Meso okrenite na drugu stranu svakih sat vremena te nakon 3 i pol sata maknite poklopac, okrenite meso i pojačajte temperaturu pećnice na 200°C i ostavite da se peče još 30 minuta.Zatim meso izvadite na stranu, a umak prelijte u veću tavu. Na jakoj vatri zakuhajte umak od pečenja i uz miješanje pustite da se umak zgusne i reducira. Nakon 10 minuta dodajte u umak 50 g maslaca, otopite ga i lagano prokuhajte sve skupa.Meso uz pomoću dvije vilice rastrgajte. Na većem pladnju pomiješajte meso s umakom. Pulled pork ili trgana svinjetina je spremna za posluživanje, a najbolje je iskoristiti je kao nadjev za peciva na koji možete dodati salatu od ribane mrkve i kupusa u umaku jogurta i majoneze.

Enchilada

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto

Ako niste tip osobe koji voli sate provoditi u kuhinji, ne brinite jer i za vas imamo iznimno fino rješenje - meksičke enchilade. Za njih vam je potrebno: 8 tortilja, 500 g mljevene junetine, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 1 konzerva kukuruza, 2 žličice čilija u prahu, 2 žličice ljute Vegeta Maestro crvene paprike, 400 g pelata, 1 crvena paprika, 150 g ribanog sira, 1 rajčica, sol, Vegeta Maestro crni papar i ulje.

U tavi na laganoj vatri zagrijte ulje, a od nasjeckanog luka odvojite dvije žličice i stavite sa strane, a ostatak stavite pirjati i dodajte češnjak. Nakon 3 min dodajte mljeveno meso i pirjajte ga desetak minuta uz često miješanje. Zatim dodajte nasjeckanu papriku, čili, mljevenu papriku i kukuruz. Pirjajte tri minute pa umiješajte nasjeckane pelate te nastavite pirjati još 5 min. Dodajte sol, promiješajte i ostavite sa strane 10 minute da se ohladi. Ovim nadjevom punite tortilje, zarolajte ih i složite jednu do druge u posudu za pečenje te ih posipajte ribanim sirom. Pecite na 180°C 15 minuta, a dok se peku, u zdjeli pomiješajte sitno nasjeckanu rajčicu očišćenu od sjemenki i luk koji ste prethodno odvojili kao salatu.

Sarma

image
Freeskyline/Getty Images/istockphoto

Kao točku na i, za kraj ostavljamo glavnu zvijezdu hladnih dana, sarmu. Jelo koje nas asocira na dom, toplinu i obitelj možete pripremiti jednako ukusno baš kao što ga je radila vaša baka, a potrebno vam je: 700 g svinjskog mljevenog mesa, 1 glavica kiselog kupusa, 100 g špeka, 100 g riže, pola glavice luka, 2 režnja češnjaka, 1 žličica Vegeta Maestro crvene paprike (prema vlastitom ukusu birajte želite li staviti ljutu ili slatku), 1 lovorov list, sol i Vegeta Maestro crni papar.

Prvo odvojite listove s glavice kupusa i izrežite korijen kako listovi ne bi bili debeli i žilavi. Zatim narežite špek na kockice, sitno nasjeckajte češnjak i luk, a luk samo nakratko prodinstajte na malo ulja. Mljeveno meso pripremite tako da dodate sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek narezan na kockice i rižu te sve dobro promiješajte. Kada ste pripremili smjesu, zamotajte je u listove kupusa i presavijte rubove kako meso ne bi iscurilo van. Kupus koji vam je ostao narežite na trakice, te ga s mesom umotanim u listove kupusa stavite u lonac s malo vode. Ostavite da se kuha sat i pol na laganoj vatri i vaša sarma je spremna! I bez brige, ako vam je ostalo viška sarme, slobodno je zamrznite i imate zalihu za dane kada vam se jednostavno neće dati kuhati.

Dobar tek i uživajte u jesenskim delicijama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:03