I slano, i slatko

Zaboravite sve one ‘fensi‘ lonce, ova slasna jela moguća su iz samo jedne tave

Ova tri jela po receptima naše Slavice Šagolj pripremaju se brzo, jednostavni i, najvažnije, iz jedne posude

Iako nas tržište neprestano obasipa novim aparatima, gadgetima i pomagalima za kuhanje, za pripremu fantastičnog doručka, ručka ili večere treba vam jedna posuda, i to po mogućnosti od lijevanog željeza! Pritom, naravano, kad birate tavu, obratite pozornost na njenu dršku - neka bude od materijala koji može u pećnicu.

A kad razmišljamo o obrocima iz jedne zdjele, uvijek nam se kao ideja prvo nametne rižoto, jelo koji mnogi znaju, a naši susjedi Talijani vrhunski rade. Za Španjolce je karakteristična ukusna paella, a za Francuze jelo naziva cassoulet od bijelog graha, peradi i svinjetine. Naravno, sva ta jela pripremaju se u jednoj posudi. Iako će vam vjerojatno na spomen tave prva pomisao biti neko slano jelo, u tavi se s lakoćom mogu ispeći i kolač i kruh, pa vam donosimo odabrane recepte naše Slavice Šagolj koja ih je za ovu temu napisala, skuhala i stilizirala.

image
Berislava Picek/Cropix

JUTARNJI HRANJIVI OBROK

Za jednu osobu:

  • 1 jaje
  • 50 g tvrdog kravljeg sira
  • 1 mala cikorija
  • 3 listića šunke
  • 2 mlada luka
  • 8 mini rajčica
  • 50 g maslaca
  • sol
  • papar

Priprema

U tavu stavite maslac i lagano ga zagrijte. Dodajte oprane i osušene kuhinjskim ručnikom mini rajčice. Pecite ih nekoliko minuta. Dodajte prepolovljenu cikoriju, listiće šunke, donji dio mladog luka i sir narezan na kockice. Lagano ispecite. U sredinu dodajte jaje koje se ispekli. Na kraju sve začinite solju i paprom.

PILETINA S RIŽOM I GLJIVAMA IZ JEDNE POSUDE

Koncept pripreme jela u jednoj posudi, koji u stranim medijima nazivaju i "one pot", privlači sve generacije, ali posebice one mlađe. Ta metoda stekla je svoju popularnost jer se tijekom kuhanja sve namirnice kombiniraju unutar jedne posude, bez suvišnog suđa za prati i bez velikog kompliciranja.

Takva metoda omogućuje fleksibilnost te jednostavnost pripreme obroka. Ravnomjerno širenje topline duž stijenki posude od lijevanog željeza, bilo da je riječ o loncu ili, kao u našem slučaju tavi, omogućuje pravilno tempiranje kada su u pitanju namirnice koje nemaju isto vrijeme trajanja pripreme. Ako ste početnik opremite se osnovnim sastojcima poput tjestenine, pirea od rajčice, maslinova ulja, začina i sira i ukusno i aromatično jelo možete imati spremno za svega petnaestak minuta.

PREOKRENUTI KOLAČ S NARANČAMA

"One pot" metoda primamljiva je i za mnoga druga jela poput zanimljivog doručka gdje možete unutar tave slagati što god poželite. Ne zaboravite juhe, variva, fina tijesta i kolače jer sve to možete napraviti u svojoj omiljenoj tavi. Ovaj editorijal neka vam posluži kao inspiracija za sve što biste mogli napraviti u bilo koje doba dana. Razumljivo, dizana tijesta iziskuju više vremena, no rezultat uvijek oduševi. Kombinirajte namirnice i uživajte u kuhanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:38