Kuhaj bolje

Zaboravite na kupovne i sami napravite granolu! Priprema je jednostavna, a imat ćete doručak za nekoliko dana

Ovu zdravu poslasticu možete koristiti i u kolačima ili kao hrskavi dodatak sladoledima

Ako ste ikada probali domaću granolu vjerujemo da ćete se teško vratiti onim kupovnima. Osim što su skuplje od domaćih, često sadrže šećer, a i ne možete se poigravati svojim omiljenim sastojcima. Iako su joj osnova zobene pahuljice, orašasti plodovi i sjemenke, u njezinoj pripremi možete dodavati i razne druge namirnice poput čipsa od kokosa, čokolade, te suhog ili svježeg voća.

image
Privatna Arhiva/

Ova zdrava poslastica, prepuna minerala, vitamina i vlakana, nije rezervirana samo za doručak ili snack kada je najčešće kombiniramo s jogurtom ili mlijekom, već se može koristiti i u kolačima ili kao hrskavi dodatak sladoledima. Granola se često brka s Müslima jer ima vrlo sličan sastav namirnica, ali se kod njezine pripreme ide se korak dalje jer se sastojci peku s medom ili sirupom, što joj daje bogatiju i slatku aromu. Također, nakon što je ohlađena postaje iznimno hrskava. Bitno je naglasiti i da će se njezina hrskavost sačuvati ako je nakon hlađenja pospremite u dobro zatvorene staklene posude kako ne bi povukla vlagu.

No, ako se to i dogodi možete je na nekoliko minuta zagrijati u pećnici na temperaturi od 150 stupnjeva i ponovno ćete dobiti ukusnu hrskavu poslasticu. Postoje brojni recepti za granolu, a neke smo do sada već objavili ovdje. No, ovoga puta ispekli smo jednu vrlo jednostavnu i nevjerojatno hrskavu granolu za koju vam neće trebati dulje od dvadeset minuta, a njezin zamamni miris ispunit će cijelu kuću.

image
Privatna Arhiva/

Hrskava granola

Trebat će vam:

2-3 žlice javorovog sirupa ili meda
2 žlice kokosovog ulja
½ žličice ekstrakta vanilije
1 veliki prstohvat fine morske soli
2 šalice zobenih pahuljica
½ šalice nasjeckanih sirovih badema
½ šalice nasjeckanih sirovih lješnjaka
¼ šalice sirovih sjemenki bundeve
2 žlice sirovih sjemenki suncokreta
½ šalice sušenoih brusnica ili nekog drugog voća

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte kokosovo ulje, javorov sirup ili med, ekstrakt vanilije i sol. U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, bademe, lješnjake i sjemenke suncokreta i bundeve i sve prelijte mokrim sastojcima. Sve dobro promiješajte da se suhi sastojci oblože uljem i medom i prebacite u protvan koji ste obložili papirom za pečenje. Smjesu rasporedite u tankom sloju i pecite 10-12 minuta dok granola ne dobije laganu boju. Izvadite protvan iz pećnice i pustite petnaestak minuta da se granola dobro ohladi i stvrdne. Razlomite je na manje komadiće i pospremite u staklenke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:48