Sve mjere odnose se na kalup promjera 22 cm.
Za tijesto će vam trebati:
120 g maslaca
100 g kristal šećera
1 jaje
250 g glatkog brašna
Za panna cottu:
15 g želatine u prahu
2 žlice vode
500 ml vrhnja za šlag
350 ml punomasnog mlijeka
1 vanilin šećer
50 g kristal šećera
100 - 150 g nasjeckane bijele čokolade
Za posluživanje:
sirup od bazge
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte maslac, šećer, jaje i brašno te vrhovima prstiju umijesite prhko tijesto. Utisnite ga u kalup promjera 22 cm tako da njime obložite dno i rubove kalupa (otprilike 5 cm uvis). Tijesto po dnu izbodite vilicom i stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim ga pecite 15-ak minuta dok blago ne porumeni. Ako se napuše, pritisnite ga stražnjom stranom žlice dok je još toplo.
Dok se tijesto hladi, napravite panna cottu. U zdjelicu stavite želatinu, prelijte je vodom i ostavite da nabubri. U lonac stavite vrhnje, mlijeko, vaniliju i šećer te kuhajte do vrenja. Uklonite odmah s vatre i umiješajte bijelu čokoladu tako da se posve otopi. Dvije žlice još vruće mješavine pomiješajte s nabubrenom želatinom pa sve zajedno umiješajte u velikom loncu. Ostavite da se prohladi i povremeno promiješajte.
Procijedite panna cottu dok je još mlaka i prelijte je preko pripremljenog tijesta. Ostavite u hladnjaku najmanje šest sati da želatina proradi. Poslužite narezano na kriške, svaki komad preliven žlicom ili dvije sirupa od bazge.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....