Najčešće se priprema klasičnim prženjem, friganjem... kako god se već nazivalo. Na našoj obali Jadrana često je i usoljavaju, a kao takva je vrlo cijenjena delicija. Ali, može se ova ribica pripremiti na mnogo načina! Pečenje s povrćem u ljetnim mjesecima dobar je način da se spoje mora i zemlja. Riječ je o blagom povrću koje neće prevladati niti umanjiti okus ove božanstvene namirnice. Bitno je samo da se ribe ne tretiraju dugom termičkom obradom jer u tom slučaju izgube sve blagodati. Pržene srdelice mogu se jesti i hladne, naravno, pod uvjetom da je to unutar par sati. Ne ustručavajte se napraviti najobičniji sendvič koji je s umakom od vrhnja, hrena i mladog luka vrlo ukusan i aromatičan, idealan za večernja druženja. Sigurno ćete primiti mnoge pohvale, jer od ovako skromne namirnice može se napraviti kraljevski meni.
DOBRE IDEJE
ZA RUČAK NE TROŠIMO VIŠE OD 40 KUNA: Pet provjerenih recepata Dobre hrane koji potvrđuju da je srdela nikad svrgnuta kraljica mora!
Koliko regija, otoka, pa i mjesta, toliko naziva za ovo morsko blago, zdravu i jeftinu ribu iz roda haringa. Sardine, šardele, srđele, štijavice ili žir... ta rastom mala riba bogatija je nutrijentima od mnogih velikih i obiluje aminokiselinama, omegom 3 i omegom 6
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....