Trebat će vam:
500 g svinjskog karea ili drugog komada po želji
1 luk
3 češnjaka
1 mrkva
1 komadić korijena celera
300 g šampinjona
150 ml bijelog vina
2 žličice crvene paprike
temeljac
2 žličice timijana
300 g starog kruha
230 ml toplog mlijeka
1 žlica maslaca
1 luk
30 g slanine
2 jaja
svježi peršin
sol i papar
ulje
Priprema:
Prvo napravite knedle. Kruh nasjeckajte na kockice i stavite ga u veliku zdjelu, prelijte toplim mlijekom i pustite da odmara 30 minuta. Maslac zagrijte na tavi, dodajte žlicu ulja pa na tome pirjajte sitno sjeckani luk. Kada je gotov, maknite ga i na istoj tavi pirjajte sitno sjeckanu slaninu, 3-5 minuta. Pustite da se luk i slanina ohlade, dodajte ih kruhu i mlijeku pa dodajte i jaja. Začinite soli i paprom, dodajte i sitno sjeckani svježi peršin. Mokrim rukama zamijesite sastojke i oblikujte kuglice. Ako je smjesa previše vlažna, dodati možete i malo krušnih mrvica. Tako oblikovane kuglice stavite sa strane. Na ulju zatim sa svih strana dobro zapecite meso. Izvadite ga pa na istoj tavi pirjajte sitno sjeckani luk, pustite da se zastakli i dodajte na listiće nasjeckan češnjak. Pirjajte još minutu, a zatim dodajte ribanu mrkvu i celer. Dodajte i šampinjone i pirjajte desetak minuta. Začinite timijanom, soli i paprom, dodajte i crvenu mljevenu papriku. Ulijte vino i pustite da alkohol ispari, a potom dodajte temeljac toliko da pokrije sve sastojke. Vratite meso i pustite da se krčka 30-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte u velikoj posudi vodu koju ste posolili. Prije nego što zavrije, u nju pažljivo spustite nekoliko kuglica od kruha. Pripazite da ne zavrije do kraja kako se kuglice ne bi raspale. Kuhajte oko 15 minuta, a zatim kuglice prebacite u umak. Poslužite još toplo.