Rastu zazubice

Za ove mesne okruglice ne treba puno vremena da se ispeku, a ni da ‘nestanu‘ s tanjura

 Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto
Jedno je ovo od onih jela koje bismo nazvali "comfort food", a dostojno je da ga servirate gostima ili za konkretniji ručak

Priprema: 50 minuta • Pečenje: 20 minuta • Porcija: 4

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 2 režnja češnjaka
  • 300 ml umaka od rajčice
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica timijana
  • 1 luk
  • prstohvat šećera
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • temeljac ili voda
  • 100 g topivog sira

Priprema:

Najprije u zdjeli pomiješajte meso, jaje, krušne mrvice i protisnuti režanj češnjaka. Začinite soli i paprom, po želji dodajte začine poput čilija i peršina. Oblikujte kuglice.

Kuglice najprije zapecite na malo vrućeg ulja i na tavi koja može i u pećnicu. Pustite da poprime boju sa svih strana, maknite ih iz tave pa na istu masnoću dodajte sitno sjeckani luk. Pustite da omekša, dodajte protisnuti češnjak, pirjajte još minutu, a zatim dodajte umak od rajčice i po potrebi malo temeljca ili tople vode. Začinite soli, paprom, origanom, timijanom i bosiljkom, dodajte i prstohvat šećera pa u umak vratite kuglice. Sve zajedno pospite velikom količinom sira i ubacite u pećnicu na 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Pecite dok se sir ne rastopi i poslužite uz peciva od kojih zatim možete složiti sendvič ili uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:55