MRZLO LJETO 2023.

Za ovaj ukusni sladoled od kikirikija i malina trebat će vam samo blender, kalupi i zamrzivač

Naizgled nespojivi sastojci čine ovu ledenu slasticu pravim praznikom za oči, ali i užitkom za jesti

Ostalo vam je nešto malo maslaca od kikirikija i ne znate što biste s njim? Naša suradnica Slavica Šagolj predlaže da ga ubacite u fini sladoled! Priprema ovog sladoleda možda malo potraje jer ima tri sloja, ali kada ubacite slani kikiriki, pire od svježih malina, malo zaslađivača u obliku javorova sirupa (ili meda), dodate još koji začin i osnovne sastojke za sladoled i sve je spremno za maksimalno uživanje! A tražite li još ovakvih odličnih ideja za ledeno osvježenje, pronaći ćete ih na poveznici.

image
Berislava Picek/Cropix

SLANI KIKIRIKI, PIRE OD MALINE, ČOKOLADA I KURKUMA SLADOLED NA ŠTAPIĆU
150 g slanog kikirikija
3 žlice maslaca od kikirikija
300 g malina
2 žlice javorova sirupa
korica jednog limuna
150 g čokolade za kuhanje
prstohvat cimeta
50 ml vrhnja za šlag
1 žlica kokosova ulja
prstohvat kurkume
image
Berislava Picek/Cropix

Pri ruci si stavite kalupe za sladoled na štapiću. Kikiriki i maslac od kikirikija stavite u sjeckalicu i kratko usitnite. Dno svakog kalupa napunite ovom smjesom. Pripazite da stavljate istu količinu smjese. Kalup stavite u zamrzivač.

Krenite s drugom fazom. Maline, javorov sirup i koricu limuna stavite u blender i kratko usitnite. Kalup izvadite iz zamrzivača i na kikiriki žličicom lagano dozirajte kremu od maline. Pripazite na jednake omjere. Kalup vratite u zamrzivač.
image
Berislava Picek/Cropix

I na kraju treća faza - čokolada. Čokoladu usitnite na kockice i stavite u manju posudu za kuhanje. Dodajte vrhnje za šlag, kokosovo ulje, cimet i kurkumu. Sve lagano zagrijte, ali vrlo kratko, samo dok se čokolada ne počne topiti. Maknite s vatre te pustite da se čokolada do kraja topi od topline posude. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Smjesa se mora posve ohladiti prije nego što je ulijete u kalup. Hladnu smjesu dodajte do vrha kalupa i sve zamrznite. Prije posluživanja kratko kalupe uronite u vruću vodu pa ćete s lakoćom izvaditi sladoled.

Ovaj i brojne druge recepte za sladolede, slastice i razna ukusna jela pronađite u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!

image

Dobra hrana 6/2023

Fotografija Berislava Picek/Cropix, Naslovnica Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:49