Brački procip jednostavna je, a tako ukusna slastica koju ovog ljeta, čak i ako ne ljetujete na Braču, morate isprobati. Riječ je zapravo o karameliziranom mladom ovčjem siru koji se reže na kriške, a zatim se karamelizira na šećeru i mlijeku ili vodi.
Ime je dobio po načinu pripreme jer se, naime, nekada pripremao u posudi na procjepu između drveta koji su je držali na mjestu. Dobro je dodati i da, ako pri ruci nemate mladi ovčji sir, uvijek možete koristiti i skutu, ali pripazite da nije začinjena. Također, desert je potrebno poslužiti odmah, kako se ne bi prebrzo stvrdnuo i počeo mrviti.
Nama je ovaj desert posebno sladak kada se brzinski pripremi nakon povratka s cjelodnevnog uživanja na plaži, kao nagrada na kraju dugog dana ili nakon kakvog jednostavnog ručka ili večere koji najčešće podrazumijeva tanjur tjestenine, ribu ili rajčice u bilo kojem obliku. Odlično se slaže i uz čašu vina, a budući da priprema uopće nije komplicirana, praktičan je i za veće grupe ljudi. Bitno je samo da pripremu završite tik prije posluživanja.
Na kraju, sve što vam sada preostaje jest nabaviti dobar sir, pripremiti druga dva sastojka i baciti se na pripremu. Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
50 g šećera
100 g mladog bračkog ovčjeg sira
100 ml mlijeka
Priprema:
U tavi s neprianjajućim dnom rastopite šećer. Kad poprimi zlatno-žutu boju, počnite polagano ulijevati mlijeko (nakon čega će se karamel stisnuti), ali nastavite miješati da se karamel ponovno otopi i ne formira se gusti umak. U nastali umak posložite na veće komade narezan mladi ovčji sir te ga pustite na laganoj vatri dok ne upije malo umaka. Jedite odmah!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....