Sezona tikvica je stigla, dobre rajčice također se već mogu pronaći na tržnici, a tu su i prve paprike te patlidžani. Dodajte tome još i malo luka i češnjaka, ubacite sve u lonac pa ovih dana i u svojoj kuhinji otvorite sezonu sataraša. Kako bismo vam maksimalno olakšali posao, donosimo vam čak tri provjereno dobra recepta s kojima nema greške.
Prvi je za klasičan sataraš, koji možete skuhati na štednjaku, ali i na vrućoj rešetci i koji smo poslužili uz sočno pile, dok je drugi za sataraš iz pećnice koji možete poslužiti na čak tri različita načina. Osim toga, donosimo i recept za sataraš koji vrlo lako možete spremiti u staklenke pa u njemu uživati cijele godine, kada vas uhvati želja za bogatim, gustim povrtnim dodatkom mesnim i ribljim jelima.
Sataraš uvijek može biti i dobar dodatak jednostavnoj kuhanoj riži ili tjestenini, za ručak ili večeru nakon napornog radnog dana ili vikendom kada vam se baš i ne provode sati za štednjakom. Jedno je sigurno, u pitanju je klasik koji je zasigurno jedno od omiljenih ljetnih jela mnogih, a s ovim receptima baš uvijek ispast će za prste polizati,
KLASIČAN, A POMAKNUTI SATARAŠ
Recept za klasičan, a ipak malo pomaknuti sataraš svojevremeno je s nama podijelio umjetnički fotograf Mario Romulić. Sve je sastojke ubacio u prekrasan glineni ćup, a zatim jelo završio na vrućoj rešetci. Poslužio ga je uz slasno, izvana divno hrskavo pile recept za koje je također podijelio s nama pa, u slučaju da ovog vikenda planirate raditi roštilj, svakako razmislite da na meni uvrstite i ova dva jela.
SATARAŠ IZ PEĆNICE
Nastasja Chiara Petrić s nama je, pak, jednom prilikom podijelila recept za predobar sataraš iz pećnice, a zatim je od njega napravila i tri ukusna ljetna jela. Ovakva priprema bit će daleko jednostavnija od klasične jer, kada je povrće u pećnici, na njega gotovo da možete zaboraviti i baviti se drugim kuhinjskim poslovima. Kada je gotov, poslužiti ga možete uz palentu i falafel ili druge okruglice po želji, njime možete puniti tikvice ili ga poslužiti na tostu. U sve tri varijante bit će više nego ukusan.
SATARAŠ ZA ZIMNICU
Na kraju, kada vam u kuhinju stignu lijepi, svježi i sočni ljetni plodovi, skuhajte ih i višak upakirajte u staklenke, sterilizirajte pa koristite po potrebi. Recept za sataraš koji vrlo lako postaje zimnica dobili smo od obitelji Navoj, koja se bavi uzgojem najslađeg volovskog srca i koje će uskoro ponovno biti dostupno na njihovom štandu na tržnici Dolac. Priču o njima možete pročitati ovdje.