Čokoladna jaja, pinca, pogače, vijenci, kuglofi, ali i makovnjače, orahnjače i sitni kolači - sve ove slatke delicije mogu se u vrijeme Uskrsa naći na stolovima diljem Hrvatske. Mnoge od njih jedemo i za druge blagdane te posebne prigode jer se u njima spaja odličan okus i tradicija. No, s vremena na vrijeme zaželimo se novih okusa, a tradicionalni deserti s modernim prizvukom mogu biti zanimljiv dodatak uskršnjoj trpezi.
Upravo takvi okusi naći će se na blagdanskom jelovniku troje slastičara, Melani Varde, vlasnice slastičarnice Meli, Luke Sopte iz Špatula Pastry Shopa i Marine Levak, pastry chefice i vlasnice slastičarske radnje Bisou Bisou. Iako svakodnevno oduševljavaju svoje posjetitelje inovativnim slatkim delicijama, nas je zanimalo koje će deserte poslužiti svojim najmilijima i stignu li uopće raditi slastice uz sav posao. Jer, dobrih ideja nikada nije previše!
Zanimljiv twist
Iako kod kuće rijetko priprema deserte, slastičarka Melani Varda ovog Uskrsa neće moći reći ‘ne‘ svojim ukućanima. Naime, otkad je u sklopu ponude u svojoj slastičarnici Meli predstavila slasticu Švarceneze, za njom su se pomamili i njezini najbliži. Na prvi pogled izgledaju kao dobre stare princes krafne, no žarkocrveni dio čini ih još primamljivijima. Njihovo ime je spoj imena Schwarzwald torte te dijela nadimka za princes krafne - ‘princeze‘.
- Švarceneze su nastale sasvim slučajno. Kako smo na poslu stalno gladne i stalno bi nešto jele, jednog dana smo prazno tijesto od princeza napunile viškom višnji i kreme što nam je ostala. Wow! Nismo ih odmah uvrstile u našu ponudu, već smo ih nosile doma klincima, muževima, prijateljima, čisto da vidimo kakve će biti reakcije. Tko god ih je probao, oduševio se. Posebne su zbog toga što smo pogodili savršen omjer slatkog i kiselog - otkrila je Varda.
Iako priprema ovog deserta inače traje najmanje sat i pol, možete ga napraviti i za manje uz pomoć Dolcela proizvoda za pripremu slastica. Jedino na što trebate paziti kod pripremi Švarceneza, napominje Varda, jest da jaja postepeno dodajete u smjesu te pećnicu nipošto ne otvarate tijekom pečenja.
Neizostavni dio Uskrsa u obitelji Varda su i tradicionalni kolači poput pince i orahnjače, ali i Mohnstriezel, posebna štrudla od maka koju je Melani kao dijete prvi put probala u Njemačkoj. Tradicionalni okusi u stalnoj su postavi i u njezinoj slastičarnici Meli koja ove godine slavi 28. rođendan.
- Najpoznatiji smo po našim čajnim kolačićima i velik dio ponude je isti kakav je bio i na početku. Naravno, kroz godine smo razvili svoje recepte i kolačiće kao, primjerice, Meliće koji su kupcima neki od najdražih kolača, uz mađaricu, išlere i nugat. Iako su Švarceneze pravi hit, ja sam ipak stara duša kad je riječ o kolačima. Daj mi vanilin ili orah kiflice i sretna sam! - kaže Melani.
Trik za bijelu pitu
U Špatula pastry shopu trenutno je vrlo hektično. Vlasnik Luka Sopta svakodnevno izrađuje neodoljive slastice među kojima su najpopularniji donati odnosno američke krafne s raznim dodacima. Koliko god da ih napravi, kaže Luka, nikada nije dosta jer su ljudi naprosto ludi za njima. Osim donuta, Luka obožava „začiniti“ tradicionalne kolače nekim novim okusom ili detaljem koji ih čine još ukusnijima i posebnijima.
- Obožavam makovnjaču koju jedem dok ne nestane. Iako je doma radim na klasičan način, nekad se znam poigrati pa stavim unutra pire od nekog voća, primjerice višanja, malina ili pastu od naranče. Postupak zapravo nije kompliciran - u trenutku kada mak pofurite s mlijekom, u smjesu dodate pire od voća po želji. Okus je vrlo zanimljiv - objašnjava Luka.
Osim voćne makovnjače, Luka je mnogima omiljenoj bijeloj piti dao svoj potpis u obliku specifičnog okusa za koji bismo na prvu pomislili da tamo možda ne spada - pistacija.
- Bijelu pitu s glazurom od pistacije možete lako napraviti kod kuće, samo morate paziti na nekoliko detalja. Mnogi muku muče s valjanjem kora jer moraju biti dosta tanke. Moj trik je da koristim oštro brašno jer je grublje i kore neće biti žilave. Nadalje, pečene kore stavim jednu na drugu te na njih teži pleh ili kalup kako bi ih stisnuo. Kada ih namažete kremom, pustite da pita odstoji preko noći. Tek sljedeći dan ide glazura od pistacije - kaže slastičar.
Francuska delicija
U maloj radnji Bisou Bisou glavne zvijezde su francuske slastice koje izrađuje slastičarka Marina Levak. Obrazovala se u prestižnoj školi slastičarstva Ecole Ducasse u Francuskoj, a znanje koje je tamo stekla iskoristila je za pokretanje svog brenda. Francuske recepture su joj, kaže Marina, uvijek bile najprimamljivije pa ih je odlučila uvrstiti i u svoju ponudu. U Bisou Bisou se tako mogu naći popularni macaronsi, tartovi, razne torte, ekleri i još štošta.
- Volim to što u francuskom slastičarstvu nije ništa definirano. Potrebno je imati znanje i iskustvo kako spojiti okuse te konzistenciju krema koju trebamo dobiti za određenu teksturu - napominje Marina.
Marina sve radi sama, od narudžbi, preko miješanja tijesta, krema do pečenja i pakiranja, a za blagdane jedva da stigne išta napraviti za ukućane. Ipak, kada nađe vremena, izrađuje jedan od omiljenih kolača, madeleine.
- Kada sam bila mlađa, za Uskrs smo kod kuće radili tradicionalne kolače - mađaricu, pitu od jabuka, orahnjaču i suhe kolačiće kao što zvjezdice, medenjaci, čokoladne kiflice. Sada nam to više nije u fokusu, već novi okusi. ‘Što jednostavnije, a što elegantnije‘ moj je moto - ističe Marina.
Kod izrade madeleinea, kaže Marina, najvažnije je smjesu obavezno ohladiti u hladnjaku te dobro podmazati kalupe kako se smjesa ne bi zalijepila za njih.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Podravka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....