U zagrebačkom Papavero Pizza & Food Labu, vlasnica Ana Uremović Longobardi, koja je stekla bogato iskustvo pripreme risotta u različitim tipovima restorana u Veneciji, Bibioneu i Trevisu, otkriva nam tajnu pripreme pravog talijanskog risotta. U velikom specijalu koji je pripremila samo za Dobru hranu, pokazat će nam pripremu pravog talijanskog risotta kroz sedam recepata. Ovoga puta kuhamo s posljednjim svježim smokvama i pršutom, a koristimo i jedan sastojak, koji će ovom risottu dati posebno ukusnu notu. Ono što je važno, ističe Ana, je da rižu podlijevamo malo po malo, najbolje temeljcem, i da ga - jednom kad ga skinemo s vatre - matekiramo s maslacem i sirom te odmah poslužimo.
Risotto sa smokvama i pršutom
Za dvije porcije:
160 g carnaroli riže
6 komada svježih smokava
50 g pršuta
20 g dimljene ricotte
1 manji crveni luk
0,5 l povrtnog temeljca
1,5 dcl chiantija (fino crno vino)
50 g maslaca
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
sol i papar
50 g Grana Padano ili Parmigiano Reggiano sira
Priprema:
Ako je potrebno, smokve operite i posušite, a zatim prerežite na pola.
Pršut narežite na trakice, a češnjak sitno nasjeckajte i prelijte uljem.
Luk sitno narežite i stavite pirjati na srednje jakoj vatri dok ne postane staklen. Dodajte mu rižu i tostirajte je dok i ona ne postane staklena. Kad se to dogodi prelijte je chiantijem i pustite da alkohol ispari (osjetit ćete po mirisu) i dok se riža ne počne lijepiti. Počnite podlijevati rižu šeflju po šeflju.
Kada je riža do pola kuhana, posolite je, popaprite i dodajte češnjak.
Na 5 minuta prije kraja kuhanja umiješajte smokve i pršut narezan na trakice. Za postizanje jače arome, pršut možete i prepržiti naglo na vrućoj tavi.
Risotto još jednom malo podlijte temeljcem i pustite da tekućina ispari prije nego što ga maknete s vatre i mantekirate maslacem i sirom.
Prije serviranja risotto pospite ribanom dimljenom ricottom.
ALTERNATIVA! Umjesto dimljene ricotte možete koristiti dimljenu skutu.
Tražite li još dobrih recepata sa smokvama, ne preskačite ove preporuke naše Slavice Šagolj!
ROLANA SVINJETINA SA SMOKVAMA I PRŠUTOM
Ne propustite! U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....