Premda je počeo kišno, moramo priznati da smo jedva dočekali lipanj, prvi ljetni mjesec, koji nam je ove godine ranije nego inače na tezge tržnica donio pregršt voća i povrća, koje smo nestrpljivo čekali gotovo punih godinu dana.
No, iako je sve uranilo, nema razloga da tugujemo (osim zbog cijena zbog kojih mnogima krenu suze na oči). Naime, sezona jagoda sad se već polako privodi kraju, no ako ih volite kao mi, još uvijek su dostupne one kasne. A stigle su i trešnje, višnje, prve breskve, nektarine i marelice, dud se još uvijek može naći, a uskoro će i sibirska borovnica. Također, i malina je već polako spremna za branje. Ne zaboravimo ni na povrće - mahune, blitvu, češnjak, artičoke, krastavce, mladu salatu...
U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za slastice kojima se uvijek rado vraćamo u ljetnim mjesecima, a koja bi i vama mogle poslužiti kao inspiracija. Jagode smo sad zaobišli, jer smo vam već donijeli pregršt recepata kako ih možete iskoristiti, a sve ih možete pronaći ovdje. Istaknimo tek neodoljivi tart od matcha čaja s jagodama i vanilijom chefa Ivana Ergovića.
NAŠI LJETNI FAVORITI
Trešnje
Premda nam je nekad bilo najdraže popeti se na trešnju pa ih jesti onako još tople s grane, danas to činimo kod kuće, na terasi, iz zdjele. Nerijetko ih naravno koristimo za sirup i marmeladu, ali i u kolačima.
ROLADA S TREŠNJAMA
Trebat će vam:
ZA BISKVIT:
3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
Za kremu:
3 žumanjka
3 žlice šećera
3 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
300 ml mlijeka
400 g trešanja
125 g maslaca
50 g šećera u prahu
Priprema:
Bjelanjke pjenasto umutite električnim mikserom, dodajte šećer te dalje nastavite raditi pjenjačom. Umiješajte glatko brašno i prašak za pecivo. Pravokutni pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, uspite smjesu u pleh i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C. Odmah nakon pečenja, dok je biskvit još topao, stavite ga na papir za pečenje i zarolajte te pustite da se ohladi. Dok se biskvit peče, idealno je vrijeme za kuhanje kreme. U posudu stavite mlijeko, jaja i obje vrste šećera te dobro izmiješate pjenjačom, zatim lagano umiješajte brašno, sve sjedinite i stavite na vatru. Neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Kad se krema dobro zgusne, kuhajte još pet minuta. Skuhanu kremu maknite s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica. U ohlađenu kremu dodajte prethodno izrađen maslac. Sve dobro izmiješajte. Biskvit lagano odmotajte, namažite ga kremom te po cijeloj površini rasporedite trešnje. Lagano ponovno zarolajte, premažite kremom i s vanjske strane posipajte šećerom u prahu te ukrasite trešnjama.
KOLAČ S TREŠNJAMA IZ JEDNE POSUDE
Trebat će vam:
2 jaja
½ šalice maslinova ulja
1 šalica šećera
½ šalice suhog bijelog vina ili narančina soka
1 i ¼ šalice brašna
½ šalice kukuruznog brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
sok jedne naranče
500 g otkoštenih trešanja
džem od trešanja, kupine ili maline
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 ºC. U posudi mikserom pomiješajte ulje, jaja, šećer i vino ili sok. Dodajte brašno, kukuruzno brašno, sodu bikarbonu, sol i iscijeđeni narančin sok. Promiješajte da se dobije jednolična smjesa. Kalup za tart namažite uljem i zalijepite papir za pečenje. Izlijte smjesu pa rasporedite trešnje ili neko drugo voće koje imate, poput borovnica ili višanja. Pospite na kraju s još malo šećera i pecite 35 do 40 minuta. Servirajte s džemom od kupina.
KOLAČ S TREŠNJAMA BEZ JAJA (na žlice)
Trebat će vam:
500 g trešanja
10 žlica šećera
20 žlica mlijeka
20 žlica ulja
22 žlice brašna
2 žličice chia sjemenki
1 prašak za pecivo
Priprema:
Chia sjemenke desetak minuta ostavite u malo vode ili mlijeka da nabubre i da dobijete gustu želatinastu smjesu. Pomiješajte šećer s chia sjemenkama, dodajte ostale sastojke, dobro izmiksajte pa izlijte u pleh za pečenje. Po smjesi ravnomjerno rasporedite trešnje kojima ste prethodno izvadili koštice. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač pospite šećerom u prahu.
TORTA S TREŠNJAMA
Trebat će vam:
Za biskvit:
150 g mliječne čokolade
175 g brašna za dizana tijesta
1 žlica praška za pecivo
140 g šećera
140 g omekšalog maslaca
3 jaja
3 žlice mlijeka
Za kremu:
200 g bijele čokolade
400 g trešanja
150 ml vrhnja za šlag
2 žlice sirupa od trešanja
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 °C. Miksajte jaja sa šećerom i omekšalim maslacem. Dodajte mlijeko, na sitne komade narezanu mliječnu čokoladu te na kraju brašno i prašak za pecivo. Stavite u kalup za torte i pecite 20 minuta na 180 °C. Kad se biskvit ohladi, prerežite ga napola. Pripreme za kremu počinju topljenjem čokolade. Čokoladu otopite na pari i umočite nekoliko cijelih trešanja u čokoladu radi dekoracije. Izmiksajte vrhnje za šlag, maknite mikser, ručno umiješajte na sitno narezane trešnje te dodajte ostatak bijele čokolade. Na donji dio biskvita rasporedite kremu, poklopite drugim dijelom te ga ukrasite čokoladom i trešnjama koje su umočene u čokoladu.
Marelice
Ovo voće nije teško voljeti, pa ga jedemo samo, dodajemo u salate - i povrtne i voćne, od njih radimo sok, liker, ali i sladoled. Dodatni bonus marelica jest taj da su zdrave, ali vodite računa da im sezona kratko traje pa u njima nemilice uživajte dok ih ima.
SLADOLED OD MARELICE
Trebat će vam:
zrele marelice
smeđi muscovado šećer
mahune bourbon vanilije
cimet
suhi ili kandirani đumbir
Priprema:
Marelice otkoštite, pomiješajte sa šećerom i smjesom začina te ostavite u hladnjaku da puste svoj mirisni sirup. Smiksajte i smrznite u kalupima za sladoled ili u posudi.
SOČNA ŠTRUDLA S MARELICAMA
Trebat će vam:
Za tijesto:
300 g glatkog brašna
5 g soli
100 ml vode
200 g maslaca
1 jaje
5 ml octa
Za nadjev:
1,5 kg očišćenih marelica izrezanih na četvrtine
200 g šećera
1 žličica cimeta
Priprema:
Tijesto umijesite i tanko razvucite. Marelicama uklonite košticu i narežite ih na četvrtine, a potom za nadjev pomiješajte sve sastojke, a možete ih i kratko izraditi štapnim mikserom. Nadjenite 1/3 tijesta s prethodno pripremljenim marelicama. Zarolajte i pecite u pećnici na 165 °C dok ne porumeni.
OKRUGLICE OD MARELICE OBUČENE U ČOKOLADU
Višnje
Među favoritima su nam naravno i višnje, idealne za kolače, likere, sirup.
KOLAČ S VIŠNJAMA KOJI SVI OBOŽAVAJU
TORTA BEZ BRAŠNA S KREMOM OD VIŠANJA
Maline
Iako ih još nema puno, oni najbolji grmovi puni su malina koje polako poprimaju svoju nježno ružičastu boju. Dodajemo ih u koktele, kolače, jedemo same ili u salatama, od njih radimo kolače i sladoled, obogaćujemo kreme...
ČOKOLADNA TORTA S MALINAMA
Trebat će vam:
Za tijesto:
2 jaja
100 g maslaca
2 velike žlice kakaa
80 g čokolade s visokim udjelom kakaa
150 g kristal šećera
100 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
Za kremu:
450 ml mlijeka
100 g šećera
1 puding od vanilije
2 jaja
400 g malina
Priprema:
Za tijesto u posudu stavite maslac, kakao prah i čokoladu te otopite na pari. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke u koje zatim lagano umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem. Na kraju dodajte jedno po jedno jaje. Prednost ovog biskvita je što sve sastojke možete miješati ručno. Ulijte u manji okrugli kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 15 minuta na 175 °C. Ako primijetite da vam je biskvit mekan, pecite ga još 5 minuta. Pustite da se ohladi te ga prerežite u dvije kore. Dok se biskvit hladi, skuhajte kremu. U posudu stavite mlijeko, šećer, puding i jaja te sve dobro izmiješajte. Pripazite da nema koja grudica. Stavite na vatru i polagano miješajte. Kad se krema zgusne, kuhajte je još 5 minuta. Pustite sa strane da se dobro ohladi. Da biste izbjegli stvaranje kožice na kremi, još toplu prekrijte prozirnom folijom. Kad su se svi sastojci ohladili, krenite s dekoriranjem - tijesto, krema, maline i tako redom dok ne potrošite sastojke.
TORTA OD MALINA I PISTACIJA ŽAKLINE TROSKOT
Breskve
Premda mnogi više vole nektarine, nama nema ništa slađe od sočnih i slatkih ljetnih breskvi, pogotovo ako su vinogradarke. Gotovo pa da ne postoji ništa drugo što nas lakše vrati u ljeta našeg djetinjstva...
LEDENI ČAJ S BRESKVAMA I MENTOM
Trebat će vam:
3 veće breskve
200 ml vode
2 vrećice zelenog čaja
1 vanilin šećer
2 žlice meda
nekoliko listića mente
Priprema:
Breskve ogulite, odstranite im košticu, a zatim ih blenderom usitnite tako da dobijete kašasti sok. Stavite vodu da provri pa je maknite s vatre i u nju dodajte zeleni čaj i nekoliko listića mente. Nakon 3-4 minute procijedite tekućinu pa dok je još topla dodajte vanilin šećer. Kad se čaj ohladi, dodajte i med, a zatim i sok od bresaka. Sve dobro pomiješajte i stavite u hladnjak. Pri posluživanju dodajte još nekoliko žličica meda i par listića svježe mente.
Dud ili murva
Plodove duda ili murve možemo jesti odmah sa stabla kao pravu ljekovitu deliciju ili ih pripremiti na druge načine. Kod duda je važno plodove upotrijebiti što je prije moguće jer su vrlo nježni.
Rabarbara
Slastičari obožavaju ovu namirnicu u kolačima, no od nje se radi i sladoled, kompot i sokovi...
SLADOLED OD RABARBARE
Trebat će vam:
150 g narezane rabarbare
180 ml punomasnog slatkog vrhnja
150 ml kondenziranog mlijeka
Priprema:
Rabarbaru stavite u rajnglicu i bez ičega ju kuhajte na laganoj vatri dok ne pusti svoje sokove. Oko 10 minuta. Pustite da se ohladi. Zatim istucite slatko vrhnje s mikserom. Dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati. Zatim dodajte rabarbaru i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu. Stavite smjesu u kalup po želji i zamrznite na 6 sati.
Naravno, ne zaboravljamo ni ove recepte - pesto od blitve, palačinke s krumpirom i blitvom, zapečeni krumpir s blitvom i feta sirom, pirjani bob s lungićem, salata od boba, oslića i ječma, janjetina s bobom, fermentirani češnjak u medu, confit od češnjaka, pečeni češnjak, marinirane artičoke s tabbouleh salatom, popečke sa začinskim biljem, sladoled sa začinskim biljem, pesto, rižoto s jagodama, kolač ledeno doba, cobbler s jagodama, pavlovu s jagodama, kompot od rabarbare, desert s trešnjama u čaši... - a sve ih možete pronaći na jednom mjestu, na ovoj poveznici. Također, ne zaboravite na orah, sad su mu plodovi idealne veličine da od njih napravite orahovac po ovom, nama najdražem receptu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....