U slučaju da ovog vikenda ostajete kod kuće, vjerujemo kako ste već razmišljali o tome što biste mogli ubaciti u lonac ili pećnicu. Nakon sočnog pečenja i domaće juhe, koji su nezaobilazni na obiteljskom stolu vikendom, ovih dana razmislite i o toplim, mekim pecivima punjenim voćnim ili čokoladnim nadjevima – omiljenim buhtlama.
Priprema buhtla uopće nije komplicirana, treba vam samo dobra ruka ili samostojeći mikser koji će zamijesiti lijepu, glatku kuglu tijesta, a potom i malo strpljenja pri oblikovanju. Srećom, na tom, gotovo posljednjem koraku, zaposliti možete i najmlađe kojima bi oblikovanje kuglica od tijesta moglo biti posebno zabavno.
Ono na što ipak treba obratiti pažnju jest to da, baš kao i kod pripreme krafni, kuhinja treba biti dobro zagrijana i bez otvorenih prozora, a kako bi tijesto bilo aromatičnije, uvijek mu možete dodati i malo limunove korice i vanilije. Također, pažnju obratite i na oblikovanje i nemojte ih puniti previše kako biste kuglice mogli dobro zatvoriti te kako vam nadjev pri pečenju ne bi iscurio. Pri oblikovanju nemojte žuriti, a kada buhtle slažete u posudu za pečenje, ostavite im dovoljno prostora kako bi mogle rasti. Recept ostavljamo u nastavku.
Trebat će vam:
500 g brašna
250 g mlakog mlijeka
130 g maslaca
1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca
50 g šećera
2 jaja
1 žumanjak
prstohvat soli
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju. Poslužite ih tople, takve su najbolje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....