BUČINO ULJE

VARAŽDINSKO CRNO ZLATO KOJE OSVAJA: Chef kuhinje hotela Park, Damir Crleni, posvetio se tradicionalnim jelima svoga kraja i u njih dodao bučino ulje!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.

Bučino ulje jedna mu je od omiljenih namirnica, tradicionalnim je receptima dodao moderni štih i stvorio zanimljive gastro delicije. Svoje je recepte s bučinim uljem, ali i bučom 2018. godine objavio u kuharici “Varaždinsko bučino ulje, kulinarsko zlato”.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Varazdin, 240220.
Chef Damir Crleni osmislio je jela s bucom, bucinim uljem i sjemenkama buce. Jela su: ukiseljene buce, susene buce sa vabucinom, kuhane buce u mlijeku, nadjevene buce, kuhane buce sa suhim vocem, nabujak od buce, kruh od buca. Uz chefa Damira Crlenia jela su pripremali chef Marin Sambolek i chef Dario Rodes. Snimali smo jela u uljari Patrcevic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Iako među prikupljenim dokumentarističkim materijalima kroz povijest nije naišao na recepte kao takve, spominjala se primjena buče u kuhinji i kako su se zahvaljujući buči preživljavale godine gladi.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Tako smo saznali da se buča kiselila s voćem, sušila, kuhala u mlijeku, a radili su se i kolači. Tragom tih zapisa došao sam do meni iznimno zanimljivog jelovnika s bučom u glavnoj ulozi, a bučinim uljem kao posebno finim dodatkom koji, iako često u naizgled sporednoj ulozi, daje jelu prepoznatljiv, specifičan okus - kaže Damir Crleni.

Kuhane buče u mlijeku

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Nadjevene buče

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Nabujak od buče

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Sušene buče s vabučinom i vabučin

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ukiseljene buče u slatkom octu

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kruh od buča

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kuhane buče sa suhim voćem

Berislava Picek / HANZA MEDIA

NAJVEĆEM AUTORITETU U PREŠANJU BUČINA ULJE POBJEDU JE ODNIJELO ZAGORJE: Je li to početak priče slične uspjehu istarskih maslinara?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2022 12:09