Slatki vikend

Uvijek se vraća svojim korijenima: Dva recepta chefice Lidije Bastianich za pokladne dane

Svi oni koji prate recepte poznate Istrijanke talijanskih korijena, koja je karijeru izgradila u Americi, jako dobro znaju da njezina jela jednako "govore i hrvatski i talijanski"

Poznata chefica Lidia Bastianich, koja je postala svjetski prepoznatljiva zahvaljujući televizijskom angažmanu, ne skriva kako najveću inspiraciju za recepte nalazi u jelima svoga djetinjstva, odnosno obiteljskim receptima. I dok joj neki zamjeraju kako prečesto ističe da je Talijanka, a u jednakoj mjeri ne govori da je rođena u Puli u Istri, ova se autorica brojnih kuharica i restoraterka, itekako ponosi svojim hrvatskim podrijetlom. Najbolje to pokazuje onime što najbolje zna - kuhanjem.

image

Lidia Bastianich

Neja Markičević/Cropix

Ako vam se ne peku i ne jedu krafne, kako je vrijeme poklada, prisjetili smo se njezina dva recepta bez kojih su ovi dani nezamislivi. Prve među njima su, naravno, kroštule, koje je podijelila kako na svom Instagram profilu tako i u jednoj od svojih kuharica.

KROŠTULE PO RECEPTU LIDIJE BASTIANICH

Trebat će vam:

6 žlica neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
⅓ šalice granuliranog šećera
½ žličice soli
¼ šalice mlijeka
1 veliko jaje, plus 1 veliki žumanjak
2 žlice rakije
korica i sok 1 limuna
1 mahuna vanilije, razrezana po dužini
2 ¼ šalice višenamjenskog brašna, plus još za izradu tijesta
biljno ulje, za prženje
šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Pomiješajte maslac, granulirani šećer i sol u radnoj zdjeli multipraktika i miksajte dok ne postane glatko. Dodajte mlijeko, jaje i žumanjak, rakiju, limunovu koricu i sok. Nožem za guljenje ostružite sjemenke iz mahune vanilije. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostružite stijenke zdjele, dodajte brašno i miješajte dok se tijesto ne sjedini. Ponovno ostružite stijenke zdjele i premijesite još nekoliko puta.

Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i kratko ga premijesite u meku glatku kuglu. Ako je ljepljivo, umiješajte još brašna, ali u malim količinama.

Tijesto čvrsto zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 30 minuta do sat vremena. (Možete ga držati u hladnjaku do jedan dan, ali ostavite da se vrati na sobnu temperaturu prije rezanja, motanja i pečenja).

Ohlađeno tijesto prerežite na pola i razvaljajte dio po dio. Radna površina neka bude lagano pobrašnjena. Tijesto razvaljajte u grubi kvadratni oblik. Odrežite rubove kvadrata i nožem ili rezačem za tijesto podijelite ga na 16 traka, širokih oko 2,5 cm. Prerežite sve trake po sredini kako biste dobili 32 vrpce, svaka duga oko 17 cm (iako se skupljaju nakon što ih prerežete). Jednu po jednu, zavežite svaku vrpcu u jednostavan čvor. Ako je potrebno, nježno rastegnite krajeve kako bi bili dovoljno dugi za vezivanje.

Razvaljajte drugi dio tijesta; izrežite i zavežite vrpce na isti način.

U međuvremenu, u veliki lonac ulijte biljno ulje do dubine od oko 7 cm i zagrijte ga na 175ºC. Pržite kroštule u serijama dok ne porumene, oko 4 minute. Pustite da se ulje vrati na temperaturu prije prženja sljedeće serija.

Pečene kroštule ocijedite u posudi obloženoj papirnatim ručnikom. Pustite da se potpuno ohlade.

Pospite prosijanim šećerom u prahu neposredno prije posluživanja.

A sad prelazimo na drugi recept. Kada je svojevremeno podijelila fotografiju talijanske poslastice koju zove gnocco fritto, poznata chefica nas je natjerala na istraživanje. Otkrili smo tako kako je riječ o prženom dizanom tijestu, najpopularnijem u Modeni i okolici, koje je, osim u slanoj varijanti, u dijelovima Italije moguće naći i slatke. Iako izgledom podsjećaju na kombinaciju naših kroštula i poderanih gaća, priprema je ipak nešto drugačija. Po receptu chefice Bastianich, tijesto se diže svega 15 minuta, potom se prži u dubokom ulju, a zatim omota pršutom. Osim uz pršut i druge suhomesnate delicije, Talijani ih vole poslužiti i uz mortadelu i različite sireve.

GNOCCO FRITTO PO RECEPTU LIDIJE BASTIANICH

Trebat će vam:

1 kockica svježeg ili jedna mala vrećica suhog kvasca
235 ml toplog mlijeka
1 žlica maslinovog ulja
480 g brašna
1 žličica soli
120 ml mineralne vode
ulje za prženje
pršut

Priprema:

U velikoj posudi najprije pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i maslinovo ulje. Dodajte mineralnu vodu i brašno, začinite soli pa zamijesite tijesto. Mijesite sve dok ne dobijete elastično tijesto. Po potrebi dodajte još brašna. Zatim ga prekrijte čistom krpom i pustite da odmori 15 minuta.

Nakon toga, tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i rasporedite ga po podlozi koju ste najprije pobrašnili. Svaki komad razvaljajte na oko pola centimetra pa izrezujte jednake oblike.

Tijesto koje vam je ostalo ponovno zamijesite, pustite da stoji 15 minuta pa od njega napravite nove oblike.

Kada ste potrošili tijesto, u većoj posudi zagrijte ulje.

Pecite izrezane komade tijesta u vrućem ulju oko 1 minute s jedne strane, a zatim preokrenite pa uz povremeno okretanje pecite još 2 do 3 minute.

Kada su gotovi, pržene zalogaje izvadite iz ulja na papirnati ručnik, posolite i još tople poslužite uz pršut i sir.

image
Marko Miščević/Cropix

Tražite li još recepata Lidije Bastianich, donosimo vam ih na ovoj poveznici, a ako želite napraviti najmekše uštipke ikad, tada vam je recept na ovom linku. Najbolje krafne koje smo kušali ispadaju po receptuJanje Benić, a želite li ih probati napraviti sami, tada i za to imamo recept. Neka vam je u slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:20