U nedjelju, 12. prosinca u zagrebačkoj Laubi održat će se sasvim posebna izvedba - premijera prve dječje predstave iz ciklusa “Zagrizi u bajku: Božić kod Ivice i Marice”. Najmlađi će tako moći pratiti dogodovštine Sarme, Kuglofa i Purice, omiljenih blagdanskih specijaliteta koje u predstavi utjelovljuju kazališna redateljica i glumica Petra Radin, poznata kvizašica i lovkinja iz HRT-ova kviza Potjera Morana Zibar te Sandra Rončević, autorica kuharice Mrvu ovog, zeru onog i popularnog bloga O slanom i slatkom. Kako bi se pripremili za predstavu, Sandra Rončević skuhala je sarmu i ispekla puricu i kuglof te s nama podijelila recepte za ove omiljene specijalitete.
BLAGDANSKA PURICA S MLINCIMA
Sastojci:
• 3 kg purice u komadu
• 3-4 žlice svinjske masti
• 3 glavice luka
• 2-3 lista lovora
• 500 ml vruće vode
• 500 g mlinaca
• sol i papar
• kriške naranče (opcionalno)
• luk za punjenje purice (opcionalno)
Puricu operite, posušite i dobro nasolite s vanjske i unutarnje strane. Za veću sočnost i aromatičnost puricu možete napuniti kriškama naranče i luka te začiniti lovorovim listom. Noge joj povežite kuharskim koncem (ne morate, ali na ovaj način zadrži lijepi oblik).
Luk narežite na deblje kriške, stavite ga u dublji pleh, dodajte 2-3 lista lovora pa podlijte s 500 ml vruće vode. U posebnom lončiću dobro zagrijte mast.
Pripremljenu puricu stavite na rešetku od pećnice, ispod stavite pleh s lukom i vodom pa puricu zalijte vrelom mašću. Pecite 150 minuta i to prvih 15 minuta na temperaturi od 230°C, potom smanjite na 200°C ili 180°C, ako vam je pećnica prejaka i pecite uz stalno prelijevanje masnoćom.
Pečenu puricu odmah premažite masnoćom od pečenja, a u istoj toj masnoći prepecite kuhane mlince. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....